Cathedral Plaza nu se mai demolează: Instanța a suspendat executarea hotărârii

Cathedral Plaza nu se mai demolează: Instanța a suspendat executarea hotărârii
Publicat: 15/05/2015, 12:54
Actualizat: 06/08/2015, 16:42

Millennium Building Development informează joi, într-un comunicat transmis agenției MEDIAFAX, că Tribunalul Dâmbovița a hotărât, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii prin care aceeași instanță a dispus desființarea Cathedral Plaza.

„Practic, aceeași instanță și același judecător care au pronunțat în 2012 sentința de începere a procesului de demolare au revenit în 2015, suspendând această decizie. Suspendarea hotărârii din 2012 va fi valabilă până la momentul când se vor clarifica obligațiile instituite în sarcina Primăriei Municipiului București (PMB), precum și până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii ce fac obiectul dosarului 8563/3/2012 aflat pe rolul Tribunalului București”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, sentința din 2012 a Tribunalului Dâmbovița se referă strict la începerea unor proceduri administrative de demolare, ceea ce nu este echivalent cu începerea demolării.

Decizia Tribunalului Dâmbovița a fost menținută de Curtea de Apel Ploiești, care a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată construcția la destinația inițială, aceea de parc.

„Dispunerea demolării se face, potrivit legii, prin emiterea de către PMB a unei autorizații de demolare, precedate de obținerea tuturor avizelor și acordurilor impuse de lege”, se arată în comunicatul Millenium Building Development.

Millennium Building Development îl acuză arhiepiscopul Ioan Robu a ținut ascuns de aproape o lună faptul că Tribunalul Dâmbovița a dispus, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii din 2012.

În motivarea soluției de suspendare, instanța arată că „legea nu conferă primarului Municipiului București atribuția de a dispune direct printr-o decizie desființarea construcției, ci îi conferă atribuțiile privind demararea procedurilor legale, la finalul cărora se decide emiterea autorizației de demolare, știut fiind că, în vederea emiterii unei autorizații de demolare, se parcurg procedurile obligatorii prevăzute de lege, ce implică inclusiv obținerea tuturor avizelor și acordurilor prevăzute de lege, fiind posibilă și intrarea în legalitate în sensul prevederilor art. 59 alin.2 și 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009”.

„În prezent, tot ceea ce solicită Millennium este ca justiția să fie lăsată să analizeze problemele de drept până la capăt în cadrul dosarului actual aflat pe rolul Tribunalului București 8563/3/2013, înainte ca autoritățile administrative ale statului să inițieze procedurile stabilite prin sentința civilă 2520/2012 a Tribunalului Dâmbovița, hotărâre care, de altfel, ne este inopozabilă. Arhiepiscopul Ioan Robu ascunde adevărul, interpretează distorsionat hotărârile judecătorești, pune presiune pe autoritățile statului și pe justiție pentru atingerea unui scop ilicit: demolarea imediată a unei clădiri aflată în procedură legală de regularizare”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Millennium mai spun că au luat act cu îngrijorare și de poziția publică transmisă de episcopii catolici din România, într-un comunicat din 10 mai, poziție ce denotă „manipularea grosolană de care Arhiepiscopul Ioan Robu se dovedește capabil”.

În comunicatul respectiv, episcopii catolici din România au cerut implicarea Executivului în dezmembrarea clădirii Cathedral Plaza, în condițiile în care hotărârile judecătrești au obligat Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică și Primăria Capitalei la dezmembrarea acestuia.

„Cerem Guvernului României să se implice în mod categoric pentru exproprierea terenului pentru utilitate publică și în refacerea cadrului construit preexistent construcției ilegale”, se arată în declarația episcopilor romano-catolici și greco-catolici, întruniți la Conferința Episcopilor din România, care a avut loc la Satu Mare.

În document se mai arată că obligarea Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică a fost stabilită printr-o decizie irevocabilă din 2012 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Reprezentanții Millennium susțin că Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) dă o interpretarea trunchiată dispozițiilor instanței de judecată, întrucât ICCJ nu a obligat Guvernul la demolare, ci exclusiv la motivarea în fapt și în drept a deciziei sale de a nu da curs petiției administrative a ARCB.

Millennium Building Development precizează că prin decizia Curții de Apel București s-a respins cererea ARCB ca neîmtemeiată acceptând „poziția pârâtei Guvernului României”, observând că fără o cercetarea prealabilă un astfel de demers nu poate fi considerat legal.

Ulterior, la instanța supremă, unde s-a judecat contestația, magistrații au apreciat că s-ar impune totuși ca Guvernul să răspundă detaliat, în fapt și în drept, în 60 de zile de la data deciziei respective, petiției ARCB prin care se solicită emiterea hotărârii de „declarare a utilității publice pentru lucrări de interes național la imobilul teren și construcție Cathedral Plaza situat în București”, susține sursa citată.

În plus, potrivit firmei Millennium Building Development, ICCJ a concluzionat ca fiind legală soluția CAB de „respingere a cererii ARCB de obligare a Guvernului să emită actul administrativ de declarare a utilității publice, în vederea exproprierii și apoi a demolării”.

Primăria Capitalei caută consultanți pentru evaluarea construcției Cathedral Plaza, contractul, estimat la peste un milion de lei, vizând inclusiv stabilirea modalităților de demolare a construcției.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București a anunțat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală în cazul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, precum și a unor angajați ai Primăriei București, pentru „refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior”.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmațiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate și denigratoare.

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a anunțat că va cere daune și va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu și a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase și îi prejudiciază imaginea.

Și în luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulți angajați ai Primăriei Capitalei pentru corupție și obstrucționarea justiției, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susținând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, și nu cât spun reprezentanții Millenium Building Development, care avansaseră suma de 73 de milioane de euro „cu scopul de a descuraja desființarea clădirii ilegale”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
IATĂ care sunt RESTRICȚIILE începând de ASTĂZI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
Se dă afară masiv! Sute de mii de oameni vor rămâne șomeri
Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021