Cathedral Plaza nu se mai demolează: Instanța a suspendat executarea hotărârii

Cathedral Plaza nu se mai demolează: Instanța a suspendat executarea hotărârii
Publicat: 15/05/2015, 12:54
Actualizat: 06/08/2015, 16:42

Millennium Building Development informează joi, într-un comunicat transmis agenției MEDIAFAX, că Tribunalul Dâmbovița a hotărât, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii prin care aceeași instanță a dispus desființarea Cathedral Plaza.

„Practic, aceeași instanță și același judecător care au pronunțat în 2012 sentința de începere a procesului de demolare au revenit în 2015, suspendând această decizie. Suspendarea hotărârii din 2012 va fi valabilă până la momentul când se vor clarifica obligațiile instituite în sarcina Primăriei Municipiului București (PMB), precum și până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii ce fac obiectul dosarului 8563/3/2012 aflat pe rolul Tribunalului București”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, sentința din 2012 a Tribunalului Dâmbovița se referă strict la începerea unor proceduri administrative de demolare, ceea ce nu este echivalent cu începerea demolării.

Decizia Tribunalului Dâmbovița a fost menținută de Curtea de Apel Ploiești, care a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată construcția la destinația inițială, aceea de parc.

„Dispunerea demolării se face, potrivit legii, prin emiterea de către PMB a unei autorizații de demolare, precedate de obținerea tuturor avizelor și acordurilor impuse de lege”, se arată în comunicatul Millenium Building Development.

Millennium Building Development îl acuză arhiepiscopul Ioan Robu a ținut ascuns de aproape o lună faptul că Tribunalul Dâmbovița a dispus, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii din 2012.

În motivarea soluției de suspendare, instanța arată că „legea nu conferă primarului Municipiului București atribuția de a dispune direct printr-o decizie desființarea construcției, ci îi conferă atribuțiile privind demararea procedurilor legale, la finalul cărora se decide emiterea autorizației de demolare, știut fiind că, în vederea emiterii unei autorizații de demolare, se parcurg procedurile obligatorii prevăzute de lege, ce implică inclusiv obținerea tuturor avizelor și acordurilor prevăzute de lege, fiind posibilă și intrarea în legalitate în sensul prevederilor art. 59 alin.2 și 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009”.

„În prezent, tot ceea ce solicită Millennium este ca justiția să fie lăsată să analizeze problemele de drept până la capăt în cadrul dosarului actual aflat pe rolul Tribunalului București 8563/3/2013, înainte ca autoritățile administrative ale statului să inițieze procedurile stabilite prin sentința civilă 2520/2012 a Tribunalului Dâmbovița, hotărâre care, de altfel, ne este inopozabilă. Arhiepiscopul Ioan Robu ascunde adevărul, interpretează distorsionat hotărârile judecătorești, pune presiune pe autoritățile statului și pe justiție pentru atingerea unui scop ilicit: demolarea imediată a unei clădiri aflată în procedură legală de regularizare”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Millennium mai spun că au luat act cu îngrijorare și de poziția publică transmisă de episcopii catolici din România, într-un comunicat din 10 mai, poziție ce denotă „manipularea grosolană de care Arhiepiscopul Ioan Robu se dovedește capabil”.

În comunicatul respectiv, episcopii catolici din România au cerut implicarea Executivului în dezmembrarea clădirii Cathedral Plaza, în condițiile în care hotărârile judecătrești au obligat Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică și Primăria Capitalei la dezmembrarea acestuia.

„Cerem Guvernului României să se implice în mod categoric pentru exproprierea terenului pentru utilitate publică și în refacerea cadrului construit preexistent construcției ilegale”, se arată în declarația episcopilor romano-catolici și greco-catolici, întruniți la Conferința Episcopilor din România, care a avut loc la Satu Mare.

În document se mai arată că obligarea Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică a fost stabilită printr-o decizie irevocabilă din 2012 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Reprezentanții Millennium susțin că Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) dă o interpretarea trunchiată dispozițiilor instanței de judecată, întrucât ICCJ nu a obligat Guvernul la demolare, ci exclusiv la motivarea în fapt și în drept a deciziei sale de a nu da curs petiției administrative a ARCB.

Millennium Building Development precizează că prin decizia Curții de Apel București s-a respins cererea ARCB ca neîmtemeiată acceptând „poziția pârâtei Guvernului României”, observând că fără o cercetarea prealabilă un astfel de demers nu poate fi considerat legal.

Ulterior, la instanța supremă, unde s-a judecat contestația, magistrații au apreciat că s-ar impune totuși ca Guvernul să răspundă detaliat, în fapt și în drept, în 60 de zile de la data deciziei respective, petiției ARCB prin care se solicită emiterea hotărârii de „declarare a utilității publice pentru lucrări de interes național la imobilul teren și construcție Cathedral Plaza situat în București”, susține sursa citată.

În plus, potrivit firmei Millennium Building Development, ICCJ a concluzionat ca fiind legală soluția CAB de „respingere a cererii ARCB de obligare a Guvernului să emită actul administrativ de declarare a utilității publice, în vederea exproprierii și apoi a demolării”.

Primăria Capitalei caută consultanți pentru evaluarea construcției Cathedral Plaza, contractul, estimat la peste un milion de lei, vizând inclusiv stabilirea modalităților de demolare a construcției.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București a anunțat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală în cazul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, precum și a unor angajați ai Primăriei București, pentru „refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior”.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmațiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate și denigratoare.

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a anunțat că va cere daune și va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu și a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase și îi prejudiciază imaginea.

Și în luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulți angajați ai Primăriei Capitalei pentru corupție și obstrucționarea justiției, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susținând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, și nu cât spun reprezentanții Millenium Building Development, care avansaseră suma de 73 de milioane de euro „cu scopul de a descuraja desființarea clădirii ilegale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”