Câți bani alocă Guvernul pentru plata către frații Micula, în cazul Romatsa

Câți bani alocă Guvernul pentru plata către frații Micula, în cazul Romatsa
Publicat: 13/12/2019, 11:45

Astfel, Guvernul a emis o Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Finanțelor Publice pe anul 2019.

„Bugetul Ministerului Finanțelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. (Cauza Micula)”, arată ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de vineri dimineață, că situația de la Romatsa este una „extrem de gravă”, iar compania este în pericol să nu mai poată furniza serviciile de navigație aeriană din cauza lipsei resurselor financiare, după decizia instanței din Belgia în cazul fraților Micula.

Premierul a spus că executorul judecătoresc încearcă să obțină bani din activele statului, respectiv de la companii precum Nuclearelectrica, Romgaz și Hidroelectrica.

„A doua problemă majoră pe care o avem este apariția unui titlu executoriu în România, în baza căruia practic au început să fie atacate conturile Ministerului Finanțelor, din fericire a fost suspendată executarea, dar au fost atacate companii profitabile ale statului român, Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica și alte companii. Normal, executorul judecătoresc încearcă să obțină banii, de oriunde poate obține bani de la statul român în baza titlului executoriu, și se îndreaptă spre activele statului român. Gândiți-va că este posibilă o situație în care să poată să execute o companie românească, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica sau Romgaz, toate implicate în niște proiecte extrem de importante și strategice pentru statul român, și pur și simplu să oblige vânzarea de acțiuni și recuperarea banilor din vânzarea de acțiuni”, a declarat Orban.

Acesta a mai afirmat că în cazul în care acțiunile companiilor de stat se vând în cadrul unei executări, valoarea acestora scade iar statul român pierde bani.

„Întotdeauna când se vând acțiuni în cursul unei executări valoarea acțiunilor scade, statul va pierde din ponderea pe care o deține la aceste companii, pierzând practic acțiunile vândute la prețuri mult mai mici decât valoarea, scade valoarea de piață a companiei și perturbările pentru activitatea companiilor sunt extrem de grave și pot afecta toate proiectele de investiții, inclusiv capacitatea companiei de completivitate și capacitatea companiei de a-și menține profitabilitatea. Din acest motiv am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România”, a spus premierul.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, Romatsa, nu mai primește contravaloarea serviciilor de trafic aerian de la Organizația Europeană pentru Siguranța Navigării Aeriene – Eurocontrol, iar fondurile mai ajung pentru circa o săptămână.

Recent surse din Romatsa anunțau că administrația serviciilor de trafic aerian riscă să rămână fără bani pentru plata salariilor controlorilor de trafic aerian, din 15 decembrie.

Conturile Romatsa au fost poprite în contextul în care frații Ioan și Viorel Micula, investitori suedezi, au câștigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro. Speța privește un șir de procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de Ioan și Viorel Micula și societățile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor între Guvernul României și Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanță judecătorească pentru litigiile economice.

Frații Micula au pus sechestru și pe 22% din acțiunile Nuclearelectrica, precum și pe 58% din acțiunile Compet. Executările silite au fost suspendate provizoriu, până la soluționarea cererii de suspendare a executării formulate de Ministerul Finanțelor Publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?