Câți români sunt în străinătate? Ministrul românilor de pretutindeni a cerut ajutorul bisericilor să afle

Câți români sunt în străinătate? Ministrul românilor de pretutindeni a cerut ajutorul bisericilor să afle
Publicat: 06/09/2014, 18:34
Actualizat: 11/02/2019, 20:35

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, că statul român nu are „o imagine clară a prezenței românilor în străinătate”, singurele informații certe fiind că în Italia sunt peste un million, iar în Spania aproape un million de români, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Trebuie refăcute listele, trebuie să avem o imagine cât mai clară a prezenței românilor în străinătate, lucru care nu este deloc ușor, cifrele variază între cifrele oficiale ale direcțiilor consulare, ale ambasadelor, ale autorităților locale, ale bisericilor și ale românilor. (…) Nu știu cum vom reuși fiindcă un cetățean roman nu are niciun fel de obligație ca cetățean european să se înscrie la ambasadă când se duce în altă țară. În Spania și în Austria lucrurile sunt mai simple, pentru că legile țărilor respective îi obligă să se înregistreze în momentul în care se angajează undeva. Din păcate, un fenomen cu care ne luptăm, este lucrul la negru”, a spus Stanoevici.

Ministrul a explicat că, lucrând la negru în străinătate, românii nu apar în evidențele statelor respective.

„Nu știm câți români sunt în afara granițelor și vă spun de ce. E foarte greu. Eu acum încerc, prin asociațiile românilor din străinătate să coroborez datele de la ambasade, de la autoritățile locale din țările respective și datele pe care să le culeagă asociațiile românești, printre care și bisericile. Numai când vom corobora aceste date vom avea o imagine cât mai aproape de realitate, însă nu o să putem niciodată să impunem unui cetățean român să se înscrie (în evidențe oficiale – n.r.) dacă nu dorește”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă tot acest proces de coroborare a datelor are în vedere alegerile prezidențaile, Stanoevici a spus că nu a solicitat aceste date pentru alegerile prezidențiale, ci pentru că este necesar să se știe câți români sunt în străinătate.

Nu am făcut-o (solicitarea – n.r.) pentru alegerile prezidențiale. Eu nu sunt un om politic, nu pot lua decizii politice. Am făcut acest lucru fiindcă avem nevoie să știm câți suntem în străinătate, fiindcă este important pentru comunitățile românești. Nu le-am dat termen ca luna viitoare să-mi dea lista, dar i-am rugat pe cei din asociații și pe reprezentanții bisericii din mai multe țări să încerce să adune cât mai repede aceste date. Datele de la ambasade și direcții consulare le avem deja, dar știm că cifrele oscilează. În Spania sunt aproape un milion de oameni și peste un million în Italia”, a declarat Bogdan Stanoevici.

El a precizat că a avut „această rugăminte” către biserici și în urmă cu două luni.

„Da, am făcut acest lucru și la Viena acum două luni, am avut această rugăminte și față de biserica noastră, Patriarhia noastră din Italia, acum am să mă duc din nou la ei. Sper că vor putea să-mi dea (aceste date – n.r.) atât cât pot și ei fiindcă nu pot merge din ușă în ușă să bată să întrebe care e român”, a spus Stanoevici.

Ministrul a precizat că a luat legătura cu Biserica Ortodoxă din străinătate, dar și cu Biserica Penticostală, care este foarte bine organizată.

Întrebat ce va face cu datele, Stanoevici a răspuns: „Toate aceste date le voi da eu personal Ministerului de Interne, care este cel în măsură să facă toată această adunare a datelor și să le coroborăm. Scopul e să știm câți suntem deja. Eu cred că e important fiindcă foarte multe lucruri depind de asta. Și asta încerc să le explic și celor din străinătate pe care îi îndemn să se ducă, să se înscrie la alegerile locale. E foarte important să avem români în structurile administrației din Spania și Italia. Lucrurile sunt complicate, iar eu sunt unul singur și încerc să fac cât pot și cât îmi iese. Nu există perfecțiune, am și eu limitele mele. Așa cum riscul zero nu există, nici soluții ideale nu există, trebuie să fim conștienți”.

Răspunzând unei alte întrebări, Bogdan Stanoevici a spus că este un susținător al votului prin corespondență, dar că implementarea unui astfel de proiect este complexă.

„Absolut, numai că problema este că implementarea unui astfel de proiect este extrem de complexă, necesită nu numai capital financiar, ci și uman. E vorba de tehnologie, de un sistem de securizare care să nu poată fi folosit în detrimental scopului pentru care a fost creat, dar este o cerere care vine de peste tot din lume și, într-adevăr se lucrează la acest lucru”, a afirmat ministrul Stanoevici.

El a precizat însă că nu știe când va putea fi pus în practică votul prin corespondență, iar în acest an „nici într-un caz”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște