Cazinoul din Constanța ar putea fi RENOVAT de restauratori PRO BONO. Anunțul făcut de primarul orașului

Cazinoul din Constanța ar putea fi RENOVAT de restauratori PRO BONO. Anunțul făcut de primarul orașului
Publicat: 15/10/2018, 17:02

Potrivit primarului Constanței, Decebal Făgădău, există deja avizul Ministerului Culturii pentru aceste lucrări, care urmează să fie demarate din 22 octombrie.

„Lucrările de punere în siguranță, lucrările de primă urgență, vor începe pe data de 22 octombrie. Lucrările vor fi realizate într-un parteneriat încheiat între municipiul Constanța și o companie. Municipiul a emis autorizația de construire, de fapt un pachet certificat de urbanism și autorizația de construire pentru lucrări de primă urgență. Am obținut avizul Ministerului Culturii pentru aceste lucrări”, a declarat, luni, primarul Constanței, care a explicat că este vorba despre lucrări generale.

Lucrările vor fi finalizate în aproximativ o lună, urmând să fie montat gard de restricționare a accesului, policarbonat la ferestrele sparte sau care lipsesc, se vor face reparații la șarpantă, va fi pusă învelitoarea, care lipsește, vor fi curățate jgheaburi și se va evacua apa, vor fi demontate candelabrele, vor fi realizate hidroizolații la terase. Aceste lucrări vor fi finalizate în data de 14 noiembrie.

Primarul a mai precizat că aceste lucrări de „punere în siguranță” a clădirii Cazinoului din Constanța vor fi suportate integral de compania respectivă, câștigul ei fiind „de imagine”.

„După ce am făcut o mulțime de conferințe pe subiectul Cazino, mai multe companii s-au arătat interesate să sprijine acest efort de punere în siguranță al Cazinoului. Una dintre aceste companii ne-a făcut o ofertă concretă, avem un contract de parteneriat între municipalitate și această companie, noi acordăm tot sprijinul, autorizații, grupul de lucru local, specialiștii ș.a.m.d., iar compania va face aceste lucrări până de Ziua Dobrogei”, a declarat primarul Constanței.

Decebal Făgădău a mai anunțat că reabilitarea Cazinoului se va face inclusiv cu restauratori ce vor munci „pro bono”, costul total urmând să fie reevaluat.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu Asociația Restauratorilor din România și am încredere că de data aceasta proiectul de reabilitare și de restaurare al cazinoului din Constanța va fi unul plin de succes. Foarte mulți oameni de specialitate și-au arătat disponibilitatea de a lucra pro bono. Este o lucrare ce va rămâne în CV-ul oricărui specialist. (…) CNI (Compania Națională de Investiții – n.r.) este în plină procedură de actualizare a DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție – n.r.). Se vor aproba și noii indicatori tehnico-economici pentru că, vă dați seama, față de cei aprobați în februarie 2015, doar dacă luăm cursul leu-euro s-a schimbat valoarea. Probabil va crește, nu va fi doar 11 milioane de euro, probabil va fi mai mult”, a mai declarat primarul Decebal Făgădău, precizând lucrările de restaurare ale clădirii Cazinoului din Constanța vor începe în actualul său mandat.

Inaugurată în luna august a anului 1910, clădirea Cazinoului este declarată „monument de arhitectură”, ce face parte din patrimoniul cultural național și este inclusă în Lista Monumentelor Istorice. Cazinoul are o istorie bogată, fiind nelipsite episoadele în care a fost bombardat, atât în 1916, cât și în 1941, când a fost reparat, extins, reamenajat, în anii 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987, când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor – 1947, sau când a fost abandonat – din 2010.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee