Cazul studentelor nevăzătoare de la Facultatea de Litere: Avocatul Poporului s-a autosesizat

Redactor:
Politic
Cazul studentelor nevăzătoare de la Facultatea de Litere: Avocatul Poporului s-a autosesizat
Avocatul Poporului s-a autosesizat din oficiu legat de un posibil caz de discriminare a trei studente nevăzătoare de la Facultatea de Litere, în sensul încălcării prevederilor constituționale privind egalitatea în drepturi, dreptul la învățătură și protecția persoanelor cu handicap.

„Portalul știripesurse a prezentat situația de la Facultatea de Litere din cadrul Universității București, unde a fost demarată o anchetă internă după ce deputatul Adriana Săftoiu a povestit pe Facebook cum trei studente nevăzătoare au fost discriminate de către unitatea de învățământ. Concret, doamna deputat Adriana Săftoiu a relatat cazul a trei studente nevăzătoare de la Facultatea de Litere, care ar fi fost discriminate, acestea „neavând posibilitatea tehnică de a înregistra cursurile și nici un suport electronic adecvat, sălile nu sunt marcate în sistem Braille, parlamentarul mărturisind că acestea bâjbâie pe holuri”. „Descurcați-vă, dacă ați vrut la facultate!”, este „îndemnul” primit de către cele trei studente, cărora le este greu să țină pasul la cursuri, fără minimum de facilități, care ar trebui sa fie niște instrumente firești în ceea ce privește accesibilitatea acestora la activitatea universitară”, a transmis Avocatul Poporului într-un comunicat de presă remis, joi, Mediafax.

Sursa menționată adaugă că: „Se reține în știrea citată faptul că celor trei studente nu li se permite să înregistreze cursurile, ca să poată ulterior să le transcrie folosind tehnologia asistivă. Nu au suport electronic pentru cursuri, ca să le poată folosi pe laptopurile adaptate dizabilității lor. Nici o încăpere nu e marcată în sistem Braille. Examenele sunt dificile, acestora nefiindu-le acordată o oră în plus și rar au posibilitatea să susțină examenele oral. De asemenea, nu sunt susținute de cadrele universitare din cadrul facultății. Conducerea Facultății de Litere a comunicat, prin intermediul unui comunicat de presă remis agenției de presă Mediafax, că a fost demarată o anchetă internă în acest caz și că studentele respective nu au adresat nicio plângere cu acest conținut”.

Facultatea de Litere din București a demarat o anchetă internă după ce deputatul PNL Adriana Săftoiu a povestit, pe Facebook, cum trei studente nevăzătoare au fost discriminate. Rectorul Facultății susține, în replică, într-un comunicat, că studentele nu s-au adresat conducerii cu aceste plângeri.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a povestit, pe pagina sa de Facebook, cazul a trei studente nevăzătoare de la Facultatea de Litere din Capitală, care ar fi fost discriminate, acestea neavând posibilitatea tehnică de a înregistra cursurile și nici un suport electronic adecvat, sălile nu sunt marcate în sistem Braille, parlamentarul mărturisind că acestea „bâjbâie pe holuri”.

Inchide