CCR a declarat neconstituționale articolele din procedura penală privind controlul judiciar și eliberarea pe cauțiune

CCR a declarat neconstituționale articolele din procedura penală privind controlul judiciar și eliberarea pe cauțiune
Publicat: 05/12/2014, 06:14
Actualizat: 29/04/2015, 21:16

Curtea Constituțională admis o excepție ridicată într-un dosar judecat la Judecătoria Satu-Mare. CCR a decis să declarate neconstituționale articolele 211-217 din Codul de Procedură Penală. CCR a transmis următoarele explicații: „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituționale, întrucât încalcă art.53 din Constituție referitor la restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulație (art.25) și la viața intimă, familială și privată (art.26).

În pronunțarea acestei soluții, Curtea a constatat că, deși noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepțional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reținut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar și ale controlului judiciar pe cauțiune pentru perioade nelimitate contravin exigențelor art.53 din Constituție.”, sursa Curtea Constituțională

IMPORTANT: Măsura controlului judiciar poate fi aplicată încontinuare

Experții în drept constituțional au explicat pentru gândul că măsura controlului judiciar poate fi aplicată și de azi înainte. Ea poate fi aplicată până la publicarea decizie și motivării CCR în monitorul oficial. De asemenea există și posibilitatea ca textele de lege să nu fie invalidate dacă Parlamentul va remedia legea. Adică Parlamentul poate foarte ușor să amendeze Codul de Procedură Penală astfel încât să satisfacă criticile CCR.

Care este interpretarea deciziei CCR

Controlul judiciar la fel ca și arestul preventiv sau arestul la domiciliul face parte din categoria masurilor preventive. Adică sunt măsuri care restrâng drepturile și libertățile persoanei. În cazul controlului judiciar instanța sau procuroul poate dispune în cadrul controlului judiciar ca o persoană să nu părăsească spre exemplu teritoriul țării. Îl poate obliga să se prezinte constant la poliție, să nu intre în contact cu alte părți din dosar.

Potrivit specialiștilor în drept constituțional CCR nu a criticat forma sau conținutul acestor măsuri. Ele sunt considerate utile și oportune pentru investigarea cauzelor penale. În schimb ca orice măsură care restrânge un drept fundamental cum al fi cel privind libertatea de mișcare acest tip de măsuri nu poate fi dat fără un termen fix. „La fel ca și în cazul arestului preventiv trebuie să existe o perioadă determinată”, au explicat experții consultați. Altfel spus când se ia măsura controlului judiciar procurorul sau instanța trebuie să menționeze durata măsurii.

Experții în procedură penală: controlul judiciar era limitat în timp

Pe de altă parte practicienii susțin că măsura controlului judiciar nu era dată peo perioadă nelimitată. Un procuror putea să tină sub control judiciar un suspect numai pe perioada urmăririi penale. Adică aceste ar fi perioada maximă. În plus această măsură poate fi întreruptă de un judecător. De asemenea experții în procedură penală susțin că în alte satate din Uniunea Europeană acest tip de măsuri nu sunt limitate în timp.

CSM a propus deja Parlamentului modificarea procedurii penale

CSM a sisizat în urmă cu trei săptămâni Comisia Juridică a Camerei Deputaților și a cerut să modifice Codul de Procedură Penală exact cu un amendament care să limiteze în timp controlul judiciar. Vicepreședintele CSM, Gheorghe Muscalu a declarat pentru gândul a CSM a propu Parlamentului un amendament care să limiteze controlul judiciar la maxim un an de zile. „Noi am anticipat decizia și încă în urmă cu trei săptămâni am sesizat Comsia Juridică a Camerei Deputaților și am cerut să amendeze Codul de Procedură Penală în sensul limitării durate controului judiciar. Cred că am propus limitarea la maxim un an a controlului judiciar. Nu cred că este în regulă ca un procuror să dispună controluljudiciar și după aceea să finalizeze dosarul peste trei ani”, a declarat vicepreședintele CSM Gheorghe Muscalu

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului