Ce decizie a luat președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu

Ce decizie a luat președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu
Publicat: 11/11/2015, 13:26

Cristinel Bîgiu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău la finalul unei ședințe extraordinare a CJ, spunând că gestul său nu este o recunoaștere a vinovăției sale în cazul în care este judecat la Tribunalul Călărași, ci o reacție la cerințele oamenilor care au ieșit în stradă și au solicitat schimbarea clasei politice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Mi-am înaintat demisia din funcția de președinte, nu am făcut-o până acum pentru că nu am vrut să fie interpretată ca o vină în dosarul în care am fost reținut, sunt nevinovat și sper să se dovedească asta în instanță. Am considerat moral să-și dau demisia după ce oamenii au strigat în stradă demisia clasei politice, demisia mea, nu mă refer aici la cei trimiși de partid cu lecțiile învățate, ci la oamenii normali care au ieșit în stradă. Eram suspendat din funcție și oricum nu mă mai întorceam vreodată la șefia Consiliului Județean. Din respect pentru oameni am decis să-mi dau demisia acum”, a declarat Cristinel Bîgiu.

Totodată, el a afirmat că așteaptă să vadă dacă gestul său va fi urmat și de alți politicieni din Buzău.

„S-a vorbit mult de moralitate, am considerat că e un gest moral să-mi dau demisia. Sunt curios dacă și consilierii mei PNL cu care am făcut campanii în ultimii 15-16 ani au moralitate sau doar vorbesc de moralitate. E vorba de consilierii cu care am făcut campanii, care mi-au fost alături în toți acești ani”, a spus Bîgiu.

Pe de altă parte, Bîgiu a precizat că, în ceea ce în ce privește activitatea Consiliului Județean, bunul mers al lucrurilor nu a fost și nu va fi afectat întrucât atribuțiile sale au fost preluate de vicepreședintele Petre Emanoil Neagu.

De asemenea, Bîgiu a declarat că nu va mai face politică și că se va întoarce în mediul privat.

„Am încheiat cu viața politică, nu mă mai întorc. O să revin în mediul privat”, a declarat Cristinel Bîgiu, menționând că regretul cel mai mare este acela că proiectele propuse la început de mandat nu au putut fi finalizate.

Cristinel Bîgiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 până în mai 2007, apoi senator, în mandatul 2008-2012, a fost suspendat din funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău, în decembrie 2014, după ce a fost arestat preventiv pentru luare de mită.

În februarie 2015, Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și conflict de interese în formă continuată și pentru tentativă de spălare a banilor, iar finul său, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infracțiuni.

În rechizitoriul procurorilor DNA se arăta că, în perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, Cristinel Bîgiu a cerut, iar în 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociația pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Antreprenoriat (ADICA) Călărași, prin procedură directă, a două contracte, precum și aprobarea plăților aferente, după recepționarea lucrărilor. Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale „Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău 2014-2020”.

Florin Colgiu a fost deja condamnat, dosarul fiind disjuns de procurori după ce Florin Colgiu și-a recunoscut faptele de care a fost acuzat.

Astfel, în mai, Tribunalul Călărași l-a condamnat pe Florin Colgiu la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, decizia fiind atacată cu apel la Curtea de Apel București.

În octombrie, magistrații Curții de Apel București au desființat decizia dată de Tribunalul Călărași și l-au condamnat pe Colgiu la doi ani și trei luni de închisoare cu suspendare și la prestarea a 100 de zile de muncă în folosul comunității, decizia fiind definitivă.

Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată și în dosarul lui Cristian David, fost ministru al Internelor și Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008.

Astfel, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian David pentru luare de mită, iar pe Marian Cristinel Bîgiu, prefect al județului Buzău la data comiterii faptei, pentru spălarea banilor.

Potrivit procurorilor, în 2007, Cristian David ar fi intervenit la prefectul de atunci al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

În octombrie 2015, șeful suspendat al CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, alături de directorul suspendat al RA-APPS, Gabriel Surdu.

Potrivit DNA, directorul suspendat al Regiei Autonome-Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Gabriel Surdu, aflat sub control judiciar, a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influență, iar președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, pentru trafic de influență, el fiind, la rândul său, sub control judiciar, măsură impusă după ce magistrații l-au trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat de luare de mită în formă continuată, în urma unui flagrant organizat iarna trecută.

Procurorii susțineau că, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit președintelui CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, suma de 3.894.301,91 lei, mai exact 878.222,47 euro, reprezentând 8% din valoarea unui contract în valoare de aproape 11 milioane de euro, având ca obiect „Proiectarea și execuția modernizării drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comuna Ghergheasa, județul Buzău”, urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă.

În aceeași lună, Surdu i-a remis, susțineau procurorii, printr-un intermediar, lui Bîgiu, drept primă tranșă, suma de 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din județul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

În rechizitoriu, procurorii afirmau că, în august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, inculpatul Georgian Gabriel Surdu i-a solicitat lui Marian Cristinel Bîgiu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar.

Conform sursei citate, Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu și i-a promis că îl va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună din Buzău.

La rândul său, Surdu i-a promis președintelui CJ Buzău că-i va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației, spuneau anchetatorii.

De asemenea, cei doi au convenit ca prima tranșă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiindu-i remiși lui Bîgiu printr-un intermediar.

Potrivit DNA, în 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective și firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

Procentul din valoarea contractului promis lui Bîgiu de Surdu, adică 8 la sută, se ridica la suma de 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 de euro, arătau procurorii DNA, menționînd că s-a instituit sechestru asigurător asupra a două imobile aflate în proprietatea lui Cristinel Bîgiu, până la concurența sumei de 75.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii