Ce măsură au luat autoritățile în cazul supraveghetorilor care au legat un copil cu dizabilități de ușă într-un complex social din București

Redactor:
Aurelia Alexa
Redactor:
Catalina Cocolos
Ce măsură au luat autoritățile în cazul supraveghetorilor care au legat un copil cu dizabilități de ușă într-un complex social din București
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 au deschis un dosar penal în cazul copilului cu dizabilități dintr-un complex de servicii sociale care a fost legat de o ușă de supraveghetori, în timp ce Autoritatea pentru Protecția Copilului cere primăriei anchetă.

Ancheta deschisă de procurori a fost demarată în urma unei sesizări făcute de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, conform procurorului Sebastian Mierliță, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

„S-a deschis un dosar penal și se fac cercetări”, a menționat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

La rândul său, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a făcut sesizare penală la Poliția Sectorului 6.

De asemenea, ANPDCA s-a adresat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6 căreia i-a solicitat începerea unei anchete la Complexul de servicii sociale Istru pentru răspundere disciplinară.

Gabriela Coman a mai spus că în cursul zilei de marți îi va trimite o scrisoare și primarului Sectorului 6, Rareș Mănescu, căruia îi va cere să dispună o anchetă pentru răspundere disciplinară și la DGASPC Sector 6.

Potrivit legii în vigoare, ANPDCA are doar atribuții de control, fără a putea dispune sancțiuni. DGASPC-urile sunt în subordinea consiliilor județene, respectiv a consiliilor locale în cazul sectoarelor Capitalei, iar ANPDCA poate doar să solicite acestora să dispună măsuri de sancționare, fără a putea însă să le oblige în acest sens.

Un copil cu dizabilități din Complexului de servicii sociale Istru din Sectorul 6 al Capitalei a fost legat de o ușă de către supraveghetori.

Președintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, că a trimis Corpul de control la Complexul de servicii sociale Istru din Sectorul 6 după ce în presă au apărut imagini cu un copil din centru care era legat.

Gabriela Coman a precizat că imaginile au fost surprinse de o persoană care locuiește în vecinătatea centrului și au fost trimise presei luni după-amiază, când DGASPC Sector 6 ar fi început o anchetă.

Președintele ANPDCA a spus că marți dimineață a trimis Corpul de control să verifice la acel centru ce s-a întâmplat cu exactitate și să stabilească măsurile care trebuie luate de către angajator, care în acest caz este DGASPC Sector 6.

„Până când vom stabili ce s-a întâmplat și ce măsuri trebuie luate, trebuie ca acelui copil să i se acorde îngrijiri, iar persoana care l-a legat trebuie îndepărtată de copii”, a declarat președintele ANPDCA.

Copilul are 16 ani și dizabilități asociate, iar din primele informații a rezultat că supraveghetorii ar fi decis să-l lege pentru a-l putea controla mai bine, deoarece acesta ar fi fost agitat, a precizat Gabriela Coman.

„O astfel de măsură este inadmisibilă. Este o metodă total neinspirată de protecție a unui copil”, a mai spus președintele ANPDCA.

La Complexului de servicii sociale Istru sunt două căsuțe sociale care au fost construite de către Organizația Neguvernamentală HHC România și inaugurate cu DGAGPC Sector 6, adăpostind în total 21 de copii. Tânărul care a fost legat de o ușă locuiește într-una din aceste căsuțe, alături de alți copii cu dizabilități grave.

Directorul HHC România, Ștefan Dărăbuș, a declarat pentru MEDIAFAX că cele două căsuțe au fost predate DGASPC Sector 6, instituție care s-a ocupat de angajarea de personal și de susținerea ulterioară a centrului.

Dărăbuș a spus că după inaugurarea căsuțelor a mai venit în vizită la București, dar acele vizite au fost anunțate, astfel încât nu a remarcat niciodată vreo problemă.

„Colegele mele au mai venit și neanunțate și ne-au semnalat că au sesizat mici probleme de relaționare între personal și copii. Am cerut rapoarte de atunci”, a spus directorul HHC România.

Întrebat despre ce fel de probleme de relaționare este vorba, Ștefan Dărăbuș a spus că, în general, despre neglijență, întrucât copiii ar fi fost lăsați în fața televizoarelor.

„Pe de altă parte, când sunt doi îngrijitori la 11 copii cu dizabilități grave, uneori poate fi de înțeles că mai apelează și la astfel de măsuri, dar nu se justifică în niciun caz legarea copiilor. Vrem clar ca cei care erau de serviciu în momentul în care copilul a fost legat să fie dați afară”, a spus Ștefan Dărăbuș.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Iron Dome: Cum funcționează sistemul de apărare al Israelului. Florin Jipa: „O singură salvă trimite...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... O mare personalitate
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide