Ce pedepse riscă românii care fac propaganda teroriștilor

Ce pedepse riscă românii care fac propaganda teroriștilor
Publicat: 27/05/2016, 08:54
Actualizat: 02/11/2016, 04:25

Ministerul Afacerilor Interne(MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, se anunță pe site-ul instituției. În proiect se arată că va fi incriminată persoana care este prinsă că se deplasează pentru a participa la instruirea pentru acte de terorism sau la instruire de susținere a unor entități teroriste, pedepsele fiind între 5 și 12 ani de închisoare.

Astfel, prin noul proiect se incriminează „deplasarea unei persoane de pe teritoriul statului al cărui cetățean este sau de pe teritoriul căruia își are domiciliul sau reședința, spre sau pe teritoriul unui alt stat decât cel al cărui cetățean sau rezident este, în scopul comiterii, planificării ori pregătirii actelor de terorism sau participării la acestea, ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregătire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru susținerea, în orice mod, a unei entități teroriste”, această faptă urmând a fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 12 ani. „, se arată într-un comunicat al MAI.

Totodată, proiectul prevede că promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloc, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea uneia dintre infracțiunile enumerate la art. 32 alin. 1 și 3 și art. 33 alin. 1 și alin. 2 lit. e, (din Legea 535/2004) indiferent dacă mesajul susține sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârșite sau nu respectivele infracțiuni, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, față de 6 luni la 3 ani cum este în prezent.

La motivele de modificare a legii se notează că principalele surse de risc terorist la adresa securității României sunt de natură externă.

” Riscul terorist se manifestă pe două coordonate: (i) teritoriul național reprezintă preponderent un loc de tranzit sau refugiu, aflat în atenția străinilor originari din state ale Orientului Mijlociu Extins și Afganistan sau Pakistan,(ii) impactul proceselor de radicalizare islamistă generate de ideologia Daesh (ad-Dawlat al-Islamiyya fi’l-Iraqwa’sh-Shām -Statul Islamic din Irak și Levant), îndeosebi asupra convertiților „, se arată în motivarea modificării legii.

Inițiatorii proiectului susțin că pe acest fundament, modernizarea cadrului normativ național în materie devine imperios necesară.

Dacă proiect va trece, în forma actuală, terorismul va fi definit ca reprezentând acele „acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor,ansamblul relațiilor sociale,factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, care sunt motivate financiar, politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite intenționat în unul din următoarele scopuri:a)intimidarea populației sau un segment al acesteia,prin producerea unui puternic impact psihologic și/sau material;b)constrângerea unei autorități publice ori organizații internaționalesă îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;c)destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale”.

De asemnea, a fost modificat și articolul care definește ce sunt considerate materiale de propagandă teroristă. Potrivit proiectului, acestea sunt „orice material în format scris, audio, video, orice aplicație informatică, precum și orice altă formă de exprimare prin care, în mod explicit sau implicit, se face apologia terorismului ori se expun sau se promovează idei, concepții, doctrine sau atitudini de susținere a terorismului”.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne., unde va rămâne în dezbatere publică pentru 20 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGURII ne dau lecții. Umilință cumplită pentru toată România
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor face digital
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Cine este Elena Nechifor, femeia care îl sprijină necondiționat pe Mihai Albu în lupta cu...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Progres uimitor în accelerarea de plasmă! Reușita cercetătorilor din Germania
×