Ce se află în spatele demiterii managerului de la spitalul „Marie Curie” din București. De ce stă închisă o secție de 3,5 milioane de euro

Publicat: 23/09/2013, 17:39
Actualizat: 18/05/2015, 22:33

Absența unui act adițional la contractul de management pe 2012 a fost motivul invocat de ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu pentru demiterea lui Gabriel Smărăndache, director până marți al spitalului Marie Curie din Capitală.

Anunțul a venit la nici 24 de ore de când oficialul îi ceruse acestuia demisia pentru modul în care își exercita mandatul. „Managementul este sub orice critică, un management prost”, declarase Nicolăescu vineri, la câteva ore după ce vizitase unitatea medicală.

Era un prim semnal al șefului de la Sănătate care, pe holurile de la Marie Curie a avut o întâlnire decisivă: cu un tată, al cărui fiu – de doar șase săptămâni – tocmai încetase din viață.

Copilul, alintat de părinți Johnny, avea o malformație cardiacă și se afla internat în spitalul care deținea o secție de cardio-chirurgie pediatrică nou-nouță. Rămasă închisă, din păcate, deși e funcțională de mai bine de doi ani. Pentru acest copil, de doar șase săptămâni sau 40 de zile, o mână de oameni a căutat soluții: să-l ducă afară, la operație, așa cum fac mereu cu sute de copii născuți cu inima bolnavă.

Dar, ghinion: clinicile de profil aveau secțiile de terapie intensivă pline și nu-i puteau asigura boțului de carne un loc. Așa că bietul suflet s-a stins sub ochii celor care l-au adus pe lume. Ionuț, zis Johnny, a murit.

Câteva ore mai târziu, ministrul avea să-i afle micuțului povestea. Și să audă că secțiile de chirurgie cardiovasculară și de terapie intensivă neonatologie din spital, deși dotate la standarde europene, nu sunt în funcțiune.

Situația nu e nouă, nepăsarea de la Marie Curie fiind deseori subiect în gândul. Amenajată pe o suprafață de 750 de mp, cu două săli de operații și cel mai performant angiograf din țară, secția de cardio-chirurgie stă cu ușile închise de mai bine de doi ani. Asta după ce, pentru realizarea ei, s-au investit 3,5 milioane de euro.

Foto: Theodor Pană / Mediafax. Imagine din secția de Terapie Nou-Născuți coordonată de dr. Cătălin Cârstoveanu

Fondurile, 1,8 milioane de euro, au fost strânse din donații de Asociața „Inima copiiilor”, iar ministerul a completat restul, până la 3 milioane și jumătate de euro. Cei care au facut donații, precum Domnul Anonim din Timișoara, a cărui poveste ați citit-o în gândul, sperau ca vor salva copiii cu malformații la inimă. Între timp, ei mor pe capete pentru că nu toți au bani să ajungă la operații în Italia, în Germania sau la Viena.

S-ar fi putut opera poate multi pacienți. Pentru asta era nevoie de angajarea medicilor și asistentelor. O schemă aprobată de Minister, dar care n-a devenit niciodată funcțională. Sau nu în mandatul lui Gabriel Smărăndache. Între avize și birocrație, secția a rămas închisă, posturile vacante – nescoase la concurs, iar copiii românilor – duși pe banii statului la operații în străinătate.

La câteva ore de la vizita la Marie Curie, Nicolăescu anunța că este total nemulțumit de managementul unității sanitare. Mai mult, șeful de la Sănătate spunea că probleme precum scoaterea posturilor vacante la concurs și strategia pe termen lung pentru atragerea specialiștilor puteau fi rezolvate prin soluții manageriale.

„Aduci asistenți medicali și doctori în aceste secții, dar după câteva luni în care nu faci nimic doctorii pleacă, iar asistentele sunt mutate în alte secții. Asta înseamnă dezinteres total”, a spus Nicolăescu anunțând decizii dure: „Discutând cu șefi de secții, cu comitetul director am înțeles că trebuie să aplic măsuri foarte dure. Una este schimbarea managementului, dar, mai mult decât schimbarea managerului, a întregului consiliu de administrație. În acestă săptămână vom face primul pas, schimbarea managerului. Într-o primă etapă, i-am cerut demisia. Dacă n-o va face el, va trebui să îl demit„, declara – pentru Mediafax – ministrul.

Ceea ce avea să se și întâmple o zi mai târziu pentru că Smărăndache nu și-a depus demisia, ci a intrat în concediu medical. Nu înainte de a spune că „politicianul Nicolăescu” are „interese personale” să-l atace și că va contesta în instanță decizia de demitere considerând-o „un abuz”.

În locul lui, interimatul va fi asigurat de Daniel Buzatu, care a acceptat să preia conducerea unității, iar miercuri va face prima lui vizită la spital. La spitalul în care din această toamnă ar putea fi operați de inimă mii de copii.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...