Ce spun autoritățile despre problemele cu plaja de la Mamaia: Noi am construit pentru viitor, nu pentru prezent

Ce spun autoritățile despre problemele cu plaja de la Mamaia: Noi am construit pentru viitor, nu pentru prezent
Ce spun autoritățile despre problemele cu plaja de la Mamaia / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 09/07/2021, 17:52

După ce a fost lărgită, plaja din Mamaia i-a nemulțumit pe o parte dintre turiști, dar și pe mai mulți comercianți din zonă. Motivul este distanța prea mare pe care trebuie să o parcurgă până intră în apă. Autoritățile spun că plaja a fost lărgită cu gândul la viitor, nu pentru prezent.

Paul Cononov, directorul ABADL (Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral), a explicat, în emisiunea Realitatea locală de la „Dobrogea TV”, că toate aceste lucruri se vor regla în timp.

„Noi am construit plaje pentru viitor, nu pentru prezent. Am construit plaje pentru generațiile care vor urma. Aceste plaje sunt într-o continuă dinamică. De la an la an, ele se vor schimba. Sunt modelări făcute de experți de cei mai buni specialiști din lume.”, a spus acesta.

Spre exemplu, volume importante de nisip din Mamaia se vor muta în Năvodari, pe cale naturală (furtuni, curenți pe orizontală și verticală, etc). Este unul din motivele pentru care în Năvodari nu s-au efectuat lucrări de combatere a eroziunii.

În 10 ani, lățimea plajei va fi mai mică cu 35 de metri

„În 10 ani, lățimea plajei (n.r. pe zona din Mamaia) va fi mai mică cu 35 de metri și se va stabiliza apoi. Vorbim de aproape 7 kilometri de plajă. Tot volumul de nisip se va muta în zona Năvodari, care va crește. În 50 de ani, plaja va scădea cu 100 de metri.”, a mai afirmat Paul Cononov.

Legat de panta abruptă de la intrarea în apă, directorul ABADL a recunoscut că, după înnisipare, situația este diferită.

„Din măsurătorile care s-au făcut, din profilele care s-au făcut cu echipamente specializate, avem zone în care, la 5 – 6 metri de mal avem cam un metri adâncime, la vreo 20 de metri de mal, 1,6 – 1,8 metri adâncime, avem poate și zone mai adânci. Salvamarii au marcat însă acele locuri cu geamanduri. Vom ajunge, în 2-3 ani, ca undeva între 60 și 80 de metri de mal să avem un metru adâncime. În 2-3 ani, pentru că există această perioadă de așezare. E o zonă în continuă mișcare.”, a mai spus Paul Cononov, precizând că nu se putea face altfel.

Turiștii sunt nemulțumiți și de nisip: nu mai este la fel de fin ca anul trecut. Când vorbesc despre acest lucru, specialiștii folosesc termenul „granulometrie”. Se putea aduce nisip fin pe plajă, dar condițiile proiectului nu au permis.

„Acest nisip trebuie să aibă o anumită  granulometrie o anumită greutate specifică, să fie o zonă stabilă, să facă față furtunilor de iarnă, la tot felul de alte fenomene naturale. El își va schimba granulometria în timp, odată sub acțiunile elementelor naturale, dar și sub acțiunea utilajelor noastre, pentru că noi intervenim permanent cu utilaje specializate. Acest nisip este trecut prin tot felul de operațiuni. Nu mă refer la perioada de sezon, care face mai dificile aceste intervenții. Activitatea noastră ține până în decembrie, avem o mică pauză în ianuarie, după care, de la jumătatea lunii ianuarie începem din noi activitatea pe plajă”, a subliniat directorul ABADL.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Cea mai cumplită veste pentru România tocmai a venit: "Să sperăm că nu ajungem acolo"
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...