Ce spun autoritățile despre problemele cu plaja de la Mamaia: Noi am construit pentru viitor, nu pentru prezent

Ce spun autoritățile despre problemele cu plaja de la Mamaia: Noi am construit pentru viitor, nu pentru prezent
Ce spun autoritățile despre problemele cu plaja de la Mamaia / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 09/07/2021, 17:52

După ce a fost lărgită, plaja din Mamaia i-a nemulțumit pe o parte dintre turiști, dar și pe mai mulți comercianți din zonă. Motivul este distanța prea mare pe care trebuie să o parcurgă până intră în apă. Autoritățile spun că plaja a fost lărgită cu gândul la viitor, nu pentru prezent.

Paul Cononov, directorul ABADL (Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral), a explicat, în emisiunea Realitatea locală de la „Dobrogea TV”, că toate aceste lucruri se vor regla în timp.

„Noi am construit plaje pentru viitor, nu pentru prezent. Am construit plaje pentru generațiile care vor urma. Aceste plaje sunt într-o continuă dinamică. De la an la an, ele se vor schimba. Sunt modelări făcute de experți de cei mai buni specialiști din lume.”, a spus acesta.

Spre exemplu, volume importante de nisip din Mamaia se vor muta în Năvodari, pe cale naturală (furtuni, curenți pe orizontală și verticală, etc). Este unul din motivele pentru care în Năvodari nu s-au efectuat lucrări de combatere a eroziunii.

În 10 ani, lățimea plajei va fi mai mică cu 35 de metri

„În 10 ani, lățimea plajei (n.r. pe zona din Mamaia) va fi mai mică cu 35 de metri și se va stabiliza apoi. Vorbim de aproape 7 kilometri de plajă. Tot volumul de nisip se va muta în zona Năvodari, care va crește. În 50 de ani, plaja va scădea cu 100 de metri.”, a mai afirmat Paul Cononov.

Legat de panta abruptă de la intrarea în apă, directorul ABADL a recunoscut că, după înnisipare, situația este diferită.

„Din măsurătorile care s-au făcut, din profilele care s-au făcut cu echipamente specializate, avem zone în care, la 5 – 6 metri de mal avem cam un metri adâncime, la vreo 20 de metri de mal, 1,6 – 1,8 metri adâncime, avem poate și zone mai adânci. Salvamarii au marcat însă acele locuri cu geamanduri. Vom ajunge, în 2-3 ani, ca undeva între 60 și 80 de metri de mal să avem un metru adâncime. În 2-3 ani, pentru că există această perioadă de așezare. E o zonă în continuă mișcare.”, a mai spus Paul Cononov, precizând că nu se putea face altfel.

Turiștii sunt nemulțumiți și de nisip: nu mai este la fel de fin ca anul trecut. Când vorbesc despre acest lucru, specialiștii folosesc termenul „granulometrie”. Se putea aduce nisip fin pe plajă, dar condițiile proiectului nu au permis.

„Acest nisip trebuie să aibă o anumită  granulometrie o anumită greutate specifică, să fie o zonă stabilă, să facă față furtunilor de iarnă, la tot felul de alte fenomene naturale. El își va schimba granulometria în timp, odată sub acțiunile elementelor naturale, dar și sub acțiunea utilajelor noastre, pentru că noi intervenim permanent cu utilaje specializate. Acest nisip este trecut prin tot felul de operațiuni. Nu mă refer la perioada de sezon, care face mai dificile aceste intervenții. Activitatea noastră ține până în decembrie, avem o mică pauză în ianuarie, după care, de la jumătatea lunii ianuarie începem din noi activitatea pe plajă”, a subliniat directorul ABADL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase