Ce spune MAE despre starea de sănătate a grupului de români aflați în Sierra Leone

Ce spune MAE despre starea de sănătate a grupului de români aflați în Sierra Leone
Publicat: 10/10/2014, 19:29
Actualizat: 26/03/2019, 17:40

„În continuarea comunicării anterioare referitoare la posibila prezență în Sierra Leone a unui grup de 5 cetățeni români care și-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, Ministerul Afacerilor Externe confirmă că aceștia se află pe teritoriul Sierra Leone. Totodată, în urma verificării existenței grupului a fost identificat și un al șaselea cetățean român care nu a lucrat la compania Alro Slatina. Centrala MAE a luat legătura și va menține o legătură constantă cu grupul de 6 cetățeni români, cu precizarea că aceștia au o stare de sănătate bună”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Ministerul precizează că în cadrul convorbirilor purtate cu cetățenii români „a rezultat că nu doresc să revină în România, desfășurându-și activitatea în condiții normale, la o altă companie”.

„S-a convenit menținerea unui contact permanent cu acest grup, MAE adresând rugămintea fermă de a fi informat, în avans, cu privire la o eventuală decizie de revenire în România sau de relocare într-o altă zonă”, adaugă sursa citată.

MAE menționează că în continuare acționează „în mod proactiv”, prin numeroase demersuri de identificare a posibilelor riscuri la care pot fi supuși cetățenii români aflați în zonele afectate de virusul Ebola.

„Este de menționat și faptul că MAE menține o legătură permanentă, inclusiv cu agențiile de angajare a personalului navigant din România, în acest sens fiind stabilită o procedură directă de informare asupra personalului de cetățenie română care se află în zonele afectate, chiar și în tranzitul către România. În eventualitatea unei repatrieri, MAE va menține legătura atât cu Ministerul Sănătății, cât și cu Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de autorități cu competențe specifice, în vederea luării măsurilor care se impun, conform procedurii existente”, se precizează în comunicat.

Alro a anunțat, vineri, că niciun angajat al său sau al subsidiarelor sale din România nu mai lucrează în acest moment la minele companiei din Sierra Leone, dar că cinci români cărora li s-au suspendat contractele de muncă la cerere se află încă în acest stat afectat de epidemia de Ebola.

„Din luna august nu mai este niciun angajat activ delegat în Sierra Leone. Pentru singurii cinci români angajați temporar ai societății care operează mina (Sierra Mineral Holdings 1 Ltd sau SMHL), s-a luat decizia suspendării contractelor acestora, la cererea lor, ei aflându-se, în acest moment, pe teritoriul Sierra Leone”, precizează Alro SA, într-un comunicat dat publicității vineri.

Compania precizează că a luat toate măsurile necesare pentru protejarea angajaților săi, rechemând în țară expații.

„În prezent, operațiunile miniere ale companiei sunt supravegheate cu personal local. Nu s-a înregistrat niciun caz de contagiune și niciun deces printre angajații români din cauza virusului Ebola. De asemenea, de la debutul epidemiei, SMHL a fost și este implicată activ în combaterea Ebola prin planuri de măsuri și donații către comunitățile locale”, menționează sursa citată.

Încă din luna iulie, Alro a luat decizia să înceapă repatrierea personalului român din Sierra Leone, tocmai ca urmare a răspândirii virusului Ebola în regiunile din apropierea operațiunilor sale locale, deși în rândul expaților săi, care au lucrat efectiv în Sierra Leone, nu s-au înregistrat până în prezent cazuri de infectare cu virusul Ebola, se mai arată în comunicat.

În cadrul operațiunilor miniere din Sierra Leone, Alro a avut maximum 20 de expați români, în perioadele în care activitatea a fost la capacitate maximă.

Sierra Leone, fostă colonie britanică, este una dintre cele trei țări din Africa de Vest care sunt cele mai afectate de epidemia de Ebola, împreună cu Liberia și Guineea.

Febra hemoragică Ebola s-a soldat în total cu 3.865 de morți în Africa de Vest din 8.033 de cazuri înregistrate în cinci țări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit unui nou bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai