• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Ce trebuie să știe românii care au în casă centrale termice sau care vor să-și cumpere una. Noile directive UE intră în vigoare din 26 septembrie

Ce trebuie să știe românii care au în casă centrale termice sau care vor să-și cumpere una. Noile directive UE intră în vigoare din 26 septembrie
Românii care au montate centrale convenționale nu vor fi afectați de noile directive europene care prevăd ca din 26 septembrie 2015 pe piața locală vor putea fi importate doar centrale termice în condensare, spun producătorii.

Din 26 septembrie, pe piața europeană intră în vigoare directivele Energy-related Products Directive, referitoare la proiectarea ecologică a produselor, dar și normele de etichetare energetică, pentru a obține economii în unul din cele mai consumatoare de energie domenii din UE, scrie Agerpres.

Proiectarea ecologică a produselor și promovarea către utilizatori a tehnologiilor cu eficiență ridicată va determina, până în 2020, o economie anuală totală echivalentă cu 56 milioane de tone de petrol. Este ca și cum toate sistemele de incalzire și de preparare a apei calde menajere din două state la fel de mari ca Italia n-ar mai funcționa.

Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egale cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o pădure la fel de mare precum toată zona Central – Nordică a Italiei.

Un studiu IEA – International Energy Agency arată că sistemele de încălzire și cele pentru prepararea apei calde menajere reprezintă 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidențial.

„Am observat că, în acest moment, pe plan local, utilizatorii și clienții de centrale termice nu sunt foarte bine informați cu privire la ce prevăd directivele europene și, mai ales, ce beneficii aduc. Românii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligați de noile directive europene să o înlocuiască, în condițiile în care aceasta funcționează la parametri normali. Singura diferență, față de perioada anterioară, este că, în momentul în care o familie va decide să înlocuiască sau să instaleze pentru prima dată o centrală termică, aceasta va putea alege doar dintre modelele în condensare”, precizează Catalin Draguleanu, country manager Ariston Thermo România.

Modelele de centrale în condensare au avantaje considerabile comparativ cu cele convenționale. Au o eficiență de până la 108%, față de 94% la un model convențional. În plus, asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz, deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea inițială a combustibilului.

Sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe și dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenționale.

Dincolo de restricțiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, această toamnă impune și etichetarea produselor de pe piața de încălzire. Românii vor putea să aleagă mai ușor produsele de care au nevoie și vor putea vedea direct de pe eticheta gradul de eficiență și avantajele modelului pentru care optează.

Inchide