Ce vor păți șoferii care nu înregistrează contractul de vânzare-cumpărare al mașinii, începând cu 20 mai. Șeful DRPCIV: „Nu echivalează cu radierea”

Ce vor păți șoferii care nu înregistrează contractul de vânzare-cumpărare al mașinii, începând cu 20 mai. Șeful DRPCIV: „Nu echivalează cu radierea
Publicat: 16/05/2018, 15:45

Suspendarea dreptului de a circula pe drumurile publice se aplică șoferilor temporar, până în momentul în care cumpărătorul reușește să își declare autoturismul.

„Numeroși cetățeni ne-au adresat petiții și au pus întrebări referitoare la ce posibilitate au după ce vând un autovehicul să urmărească starea înmatriculării și să se asigure că noul proprietar va transcrie vehiculul pe numele său, astfel încât să nu mai fie puși în situația de a plăti amenzi pentru o mașină pe care nu o mai au. Începând cu data de 20 mai, va intra în vigoare o nouă instituție, cea a suspendării înmatriculării vehiculului, aceasta reprezentând o interdicție temporară de circulație a vehiculului pe drumului public, nu echivalează cu o radiere”, a declarat comisar șef Florin Catană, directorul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Nu mergeți cu ITP-ul expirată

Un șofer riscă suspendarea dreptului de a conduce în cazul în care autoturismul are documentul de Inspecție Tehnică Periodică expirat sau anulat ori netranscrierea dreptului de proprietate de către noul proprietar în termen de maxim 90 de zile de la momentul cumpărării.

„În momentul în care vînzătorul își va scoate autoturismul din evidența fiscală, rolul acestuia se termină. Autoritatea fiscală va informa prin sisteme automate autoritatea de înmatriculare care, dacă nu va avea o transcriere a proprietarului în 90 de zile va proceda la suspendarea înmatriculării definitive. Suspendarea începe automat și se termină automat. Când se va efectua inspecția tehnică, prin același mecanism automat de transmitere a datelor, acestea se vor prelua de către registrul național de evidență și se va reactiva înmatricularea. Exact așa se va întâmpla și la transcrierea de către noul proprietar, în momentul în care vehiculul va fi transcris pe numele acestuia, se înlătură mențiunea de suspendare a înmatriculării”, a declarat directorul DRPCIV.

În cazul în care un șofer este surprins de polițiști circulând pe drumurile publice având ITP expirat sau dreptul de proprietate nu a fost declarat în termenul legal riscă sancțiuni.

Amenzi între 1.305 – 2.900 lei

„Pentru dispunerea măsurilor, polițistul se va asigura că este scos de pe partea carosabilă. Sancțiunile care vin să corijeze conduita conducătorului auto sunt 9-20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare și reținerea plăcuțelor. În ambele cazuri de reținere, dovada este emisă fără drept de a conduce”, a declarat comiarul șef Gelu Mareș din cadrul Direcției Rutiere.

DRPCIV a lansat pe site-ul oficial al instituției o aplicație online prin intermediul căreia toți cei interesați își pot rezerva o programare pentru emiterea permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare, dar și a stării de înmatriculare a autovehiculului.

Noua ordonanță de urgență îi determină pe conducătorii auto să își înscrie mai repede autoturismele față de cu o făceau anterior. „În București numărul de transcrieri a ajuns la 500 pe zi față de 100-150 pe zi în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat comisarul șef Florin Catană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom