Cea mai mare greșeală pe care o poți face în CV-ul tău: „Este fatal din punct de vedere profesional”

Cea mai mare greșeală pe care o poți face în CV-ul tău: „Este fatal din punct de vedere profesional
Publicat: 25/12/2016, 19:07
Din lipsă de experiență, adesea tinerii apelează la astfel de metode pentru a atrage atenția recrutorului asupra CV-ului lor. Un alt exemplu dat de Sorin Faur este atunci când un tânăr participă la un program de internship, iar în funcție de jobul la care a aplicat, acesta schimbă conținutul programului, punând accent pe activități care să se potrivească cu poziția vizată.
„Un astfel de program durează în unele cazuri și câteva săptămâni, iar unii candidați prelungesc perioada în CV”, a spus Sorin Faur. O altă situație întâlnită de recrutori este cea în care candidații își trec în CV funcții pe care nu le-au deținut în firma în care au lucrat anterior.
„În proiectele derulate de noi până în prezent am avut două astfel de situații, în care candidații care aveau experiență managerială, iar în CV aveau trecute poziții pe care nu le deținuseră la angajatorii anteriori”, a menționat Cristina Postolache, managing partner în cadrul firmei cu activități în domeniul resurselor umane Big4HR.
Recrutorii mai spun că o altă situație întâlnită este cea în care candidații încearcă să își acopere „golurile” între joburi prin prelungirea unui job anterior până la începutul celui următor.
„De asemenea, candidații mai pot altera denumirea și conținutul unor joburi pentru a se potrivi mai bine cu jobul vizat. Ei se bazează pe faptul că denumirile oficiale sunt uneori inflexibile, și având această justificare, dintr-o încadrare ca economist se pot obține zeci de variante”, a precizat Sorin Faur.
În opinia sa, pentru un recrutor nu este foarte simplu să descopere astfel de acțiuni ale candidaților, aceste detalii fiind descoperite în general pe parcursul interviului, când candidații vorbesc în detaliu despre joburile anterioare.
„Mi s-a întâmplat, de exemplu, să vizez câțiva candidați pentru o poziție, mi-am salvat CV-ul, iar apoi după un timp trebuia să mă uit din nou pe el pentru o altă poziție. Vizând diverse posturi, candidatul își schimba CV-ul după caz, dar având în vedere că aveam varianta inițială, am putut remarca ușor diferența”, a explicat Sorin Faur.
Cele mai grave situații sunt cele în legătură cu aspecte fundamentale precum încadrarea la anumite companii, studii sau chiar calificări, spun recrutorii.
„Cu cât sunt mai evidente, cu atât sunt mai simplu de dovedit. Cele mai dificil de descoperit sunt cele care au oficial asociate diverse dovezi precum diplome, carte de muncă sau contracte. A minți în CV este fatal din punct de vedere profesional”, a menționat Sorin Faur.
Totuși, în prezent este dificil să minți în CV, având în vedere că pe rețelele de socializare oricine își poate da seama de anumite aspecte pe care le regăsește în CV.
„Fiind sociale și publice este greu să treci că lucrezi undeva dacă nu lucrezi acolo sau că încă mai lucrezi dacă nu mai lucrezi. Dar mai ales pe măsură ce intri pe un anumit parcurs profesional, modificarea retroactivă a istoriei profesionale pe rețelele de socializare este aproape imposibilă”, a mai spus Sorin Faur.
De asemenea, el spune că în România au apărut anumite firme care verifică datele unui CV furnizat cu cele disponibile pe Internet. „Pentru pozițiile entry-level, costul unui astfel de serviciu se justifică mai puțin, nu că nu merită, dar mulți angajatori își asumă riscul chiar dacă și-ar dori certitudini absolute”, a spus Sorin Faur.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”