Cei cinci copii ai unui român din Norvegia, luați de serviciile sociale și dați spre adopție pe motiv de „îndoctrinare religioasă”. REACȚIA MAE

Publicat: 19/12/2015, 20:34

Protestul a fost organizat în sprijinul familiei formate din românul Marius Bodnariu, inginer IT, soția sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală, și cei cinci copii ai lor, stabiliți cu toții în Norvegia. Copiii, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luați de la părinți de Serviciul de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecții fizice de la părinți. De asemenea, părinții ar fi suspectați de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Copiii au fost plasați în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopției internaționale pentru ei, potrivit reprezentanților familiei.

La protestul de sâmbătă, din fața Ambasadei Norvegiei, au fost prezente peste 300 de persoane, apropiați ai familiei, susținători, precum și fratele lui Marius Bodnariu, Daniel. Acțiunea, ca și alte comunicări ale familiei, a fost făcută publică pe pagina de Facebook „Norway Return the children to Bodnariu Family” (Norvegia, dă înapoi copiii familiei Bodnariu).

„Am deschis această pagină pentru a ne uni împreună în post, rugăciune și alte acțiuni pentru fratele nostru, Marius Bodnariu, și soția lui, Ruth Johanne Bodnariu. Copiii lor au fost luați de către protecția copilului luni, noiembrie 16. Marius a fost arestat de către poliție și după o zi a fost eliberat pentru că nu era violent. Copiii au fost luați pe motiv de „îndoctrinare religioasă”. Rugați-vă pentru această familie greu încercată!”, se arată pe pagina de Facebook citată.

Oamenii au venit la protest cu bannere cu mesajele: „Children belong at family” (Locul copiilor este la familie), „Norway, do not separate Bodnariu family” (Norvegia, nu separa familia Bodnariu), „Stop the Barnevernet” (Opriți Barnevernet), „Norway, give us back the children you stole!” (Norvegia, dă-ne înapoi copiii pe care i-ai furat), „Romania loves her children. Free the Bodnariu!” (România își iubește copiii. Eliberați-i pe cei din familia Bodnariu), „Why are you silent Europe? Norway is kindapping your children” (Europa, de ce taci? Norvegia îți răpește copiii) și au spus „Tatăl nostru” în fața ambasadei.

Cum au fost luați copiii

Daniel Bodnariu povestește că pe 16 noiembrie a avut loc o tragedie pentru familie. După ce le-au luat pe fete de la școală, reprezentanții Protecției Copilului au mers acasă la soții Bodnariu, i-au luat și pe cei doi băieți, mai mici, iar pe părinți i-au supus unui interogatoriu în urma cărora ar fi stabilit că nu sunt periculoși.

„S-au purtat cu ei de parcă ar fi fost niște criminali. Pe 17 noiembrie așteptau copiii acasă, că așa li s-a spus. Seara au venit patru polițiști să ia bebelușul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despărțită de bebelușul pe care îl alăptează”, a spus Daniel Bodnariu, precizând că acum părinții își pot vedea copiii de două ori pe săptămână câte două ore, însă pe băieți numai mamei îi este permis să îi vadă.

El a mai precizat că părinților li se va face anchetă socială în februarie, dar între timp au fost anunțați că se deschide procedura de adopție internațională pentru copii. Copiii au fost deja plasați în trei familii din două orașe.

„Nu înțelegem de ce a fost necesar să se folosească aceste măsuri extreme. Vrem să rămânem alături de ei până când acest caz se va rezolva. Cerem explicații privind aceste decizii care încalcă chiar și legile lor”, a mai spus Bodnariu..

Un avocat prezent la protest la arătat, la rândul său, că în România mai întâi se face anchetă socială și psihosocială pentru a se determina dacă un copil a fost abuzat și apoi este luat de la părinți. El a mai spus că soților Bodnariu le-au fost luați copiii fără explicație și că Marius Bodnariu a fost reținut fără a avea un avocat.

„Sperăm că acest abuz nu este sprijinit de statul norvegian. Credem că modul în care copiii cresc în familie trebuie să continue. Copiii vor crește cu traume emoționale și spirituale. Nu credem că doar violența fizică afectează copiii, ci mai ales cea emoțională”, a spus un alt protestatar.

Un prieten de familie a arătat, la rândul său, că Marius și Ruth au trăit o vreme în România, iar apoi s-au mutat în Norvegia.

„Viața de acolo e una prospera, dar acolo există, ca în orice alt popor, anumite legi. Organizația Barnevernet abuzează de legi și iau copiii din familiile lor. Și alte familii de români trăiesc cu teamă și spun că au impresia că copiii lor sunt urmăriți la școală. (…) Orice părinte se luptă să fie alături de cei dragi. Nu ne luați acest drept. Rugăm autoritățile norvegiene să ia măsuri pentru ca ei sa revină. Îi rugăm pe președintele Iohannis și pe premierul Cioloș să facă tot ce pot pentru a reuni familia”, a mai spus bărbatul.

Printre protestatari, un profesor la Facultatea de Asistență Socială s-a declarat „revoltat” și a spus că a venit să își exprime solidaritatea cu familia.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, prin Ambasada României la Oslo, cunoaște și monitorizează cu atenție situația familiei cetățeanului român ai cărui cinci copii minori au fost preluați de către autoritățile de protecție a copilului din Norvegia.

Într-un comunicat de presă , MAE informează că misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin și asistență consulară și că a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe și din Parlamentul Norvegiei.

În România, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție despre acest caz și a organizat consultări interinstituționale pentru evaluarea posibilităților de sprijin și intervenție la nivel bilateral.

”Părinții minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluționarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă în cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instanțelor locale competente, având ca obiect exercitarea autorității părintești asupra celor 5 copii. Având în vedere solicitarea expresă a familiei în cauză de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este în măsură să ofere informații suplimentare”, se arată în comunicat.

Protecția copilului din România propune plasarea copiilor la unchiul din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) va propune autorităților din Norvegia să permită plasarea copiilor familiei Bodnariu la unchiul patern din România, a declarat pentru MEDIAFAX președintele ANPDCA, Gabriela Coman.

Președintele ANPDCA Gabriela Coman a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX că, încă de săptămâna trecută, se fac demersuri de către instituție în cazul familiei Bodnariu, stabilite în Norvegia, ai cărei copii au fost luați de autoritățile din această țară.

Coman a precizat că cei cinci copii, ai românului Marius Bodnariu și ai norvegiencei Ruth Bodnariu, au certificate de naștere norvegiene și sunt monitorizați de serviciile sociale de acolo, care susțin că minorii ar fi suferit un abuz.

Copiii au și cetățenie română, dar România nu poate cere repatrierea lor, pentru că nu sunt neînsoțiți, ei trăind în Norvegia alături de părinții lor.

Însă autoritățile române ar putea propune plasarea copiilor în grija fratelui lui Marius Bodnariu, Daniel, având în vedere că acesta a mai avut grijă de ei și dorește să o facă în continuare. În plus, legislația internațională privind protecția copilului prevede că, dacă un copil nu poate fi îngrijit în familia naturală, prima soluție pentru care ar trebui să se opteze ar fi plasarea în familia extinsă.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Șocul anului despre pensiile din România! Este anunțul momentului pentru milioane de români
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...