Cele mai penibile șpăgi din România: pui, mămăligă și un ceainic. Pe ce se vând polițiști sau profesori prinși de DNA luând mită

Cele mai penibile șpăgi din România: pui, mămăligă și un ceainic. Pe ce se vând polițiști sau profesori prinși de DNA luând mită
Publicat: 22/11/2015, 13:18

Ultimul caz din Poliție ajuns în atenția procurorilor anticorupție este cel de la Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman.

Șeful Poliției Rutiere Teleorman, comisarul Dănuț Dobre, a fost arestat joi seară, de Curtea de Apel București pentru trafic de influență (10 infracțiuni), luare de mită (patru infracțiuni), complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infracțiunea de favorizarea făptuitorului (două infracțiuni).

Pastramă și țuică, dar și mămăligă și mâncare pentru câini, primite mită la Teleorman

Comisarul Dănuț Dobre este acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că primea mită pentru a facilita obținerea de permise auto și pentru a determina polițiști să aplice sancțiuni mai blânde unor șoferi. În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii precizează că pentru intervențiile făcute șeful Poliției Rutiere Teleerman a primit mită pastramă de oaie, hrană pentru câini, doi pui și o mămăligă, țuică, dar și bani.

Conform anchetatorilor, pe 10 iulie, comisarul i-a cerut unui subordonat să-i aplice o sancțiune mai blândă unui șofer care a depășit viteza legală. În schimb, persoana pentru care a intervenit Dănuț Dobre s-a întâlnit cu acesta, în 8 septembrie, în zona Stadionului din Alexandria și i-a dat mită aproximativ șapte kilograme de pastramă de oaie, „evaluată de mituitor la 140 de lei”.

Pe 21 iulie 2015, comisarul Dobre i-a promis unui bărbat că îi va ajuta fiul să fie declarat „admis” la proba practică a examenului pentru obținerea carnetului de conducere. În schimb, șeful Poliției Rutiere județene a primit diverse bunuri, printre care și aproximativ 45 de kilograme hrană pentru câini.

Anchetatorii mai spun că ofițerul a primit de la Ilie Ivancea, la sediul Poliției Rutiere, doi pui și o mămăligă, după ce ar fi intervenit pe lângă subalternii săi ca să nu-l sancționeze contravențional pe un șofer, prieten cu Ivancea.

De asemenea, în luna iulie, Dănuț Dobre a convins doi polițiști de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere și Examinări, să intervină pentru ca un alt bărbat să fie admis la examenul pentru obținerea permisului de conducere categoriile „C” și „E”, mai arată sursele citate. În schimbul acestei intervenții, în 31 iulie, bărbatul respectiv i-a dat lui Dobre, chiar în biroul său, bani și doi litri de țuică.

În același dosar a fost arestat preventiv și procurorul Ovidiu Toma, care este suspectat de favorizarea unor polițiști de la IPJ Teleorman acuzați de agresarea unei persoane și a unora acuzați de acte de corupție.

Pește și whisky – mită pentru Poliția de Frontieră

În atenția procurorilor anticorupție au ajuns și trei polițiști de frontieră, între care un șef din Poliția de Frontieră Giurgiu și adjunctul Poliției de Frontieră Calafat, primii doi fiind acuzați că au făcut „o cercetare administrativă formală” în cazul celui de-al treilea, primind în schimb trei pești și o sticlă cu whisky.

Procurorii arată că, în toamna acestui an, Costel Simion, în calitate de adjunct al șefului Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, i-a solicitat lui Ionuț Damian, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din ITPF Giurgiu (șef ierarhic al celor doi), să efectueze o cercetare administrativă formală în cazul activității de serviciu a agentului de poliție Ovidiu Cotoi, de la Sectorul Poliției de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel).

În urma efectuării „cercetării” respective, lui Ovidiu Florinel Cotoi i-a fost dată o sancțiune simbolică, „deși faptele de care se făcea vinovat acesta erau de o gravitate ridicată”.

De asemenea, în 11 noiembrie, pentru a „recompensa” activitatea desfășurată de șeful lor, Costel Simion i-a solicitat, în mod direct, agentului de poliție să-i remită unele bunuri pentru a le da lui Ionuț Damian, „cu ocazia deplasării în localitatea Giurgiu”.

„Din datele existente la dosarul cauzei, a rezultat că inculpatul Simion Costel i-a solicitat inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel să-i remită produse alimentare (pește), pentru a le transmite, la rândul său mai departe, către șeful lor, aspect cu care agentul de poliție a fost de acord. Totodată, în același scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului Simion Costel, odată cu cei trei pești, și o sticlă de whisky 0,7 litri”, mai arată DNA, într-un comunicat de presă din 12 noiembrie.

Pe de altă parte, Costel Simion i-a promis și oferit lui Ionuț Damian bunuri procurate personal pentru ca acesta din urmă să intervină la inspectorul șef în favoarea sa, în sensul de a rezolva avansarea unei rude a lui în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat și „posibil și alte aspecte privind propria carieră”.

Pe 12 noiembrie, anchetatorii DNA au găsit în mașina lui Simion bunuri alimentare și băuturi care urmau să fie predate lui Damian, în zona Sectorului de Poliție de Frontieră Vedea, conform unei înțelegerii verbale dintre ei.

Cei trei polițiști de frontieră au fost reținuți de DNA, pe 12 noiembrie, respectiv Ionuț Damian, comisar șef de poliție, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, de DNA pentru abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență, Costel Simion, comisar șef de poliție, adjunct al șefului Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Calafat, pentru instigare la abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită și cumpărare de influență, și Ovidiu Cotoi, agent de poliție la Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, pentru dare de mită. Tribunalul Dolj a decis, pe 13 noiembrie, arestarea celor trei polițiști pentru 30 de zile, decizie menținută, pe 18 noiembrie, de Curtea de Apel Craiova, care le-a respins contestațiile.

15 fripturi, cu vin și apă minerală, pentru o soluție favorabilă

Comisarul șef Mirel Mișu Mindinică, de la Secția 11 Poliție din București, a fost reținut de DNA, pe 12 noiembrie, după ce a fost prins luând mită 190 de lei de la un suspect de furt calificat, de la care anterior ceruse un bax de vin, un bax de apă minerală și 15 fripturi, pentru a-i soluționa favorabil dosarul.

„Întrucât nu avea banii necesari cumpărării acelor produse, martorul denunțător i-a înmânat inculpatului suma de 200 lei, urmând ca peste câteva zile să-i mai remită 500 lei”, au scris procurorii DNA în documentul citat.

Comisarul șef Mirel Mindinică a fost prins, pe 11 noiembrie, în timp ce primea 190 de lei de la persoana pe care trebuia să o cerceteze pentru furt calificat. Polițistul a fost arestat preventiv de Tribunalul București pentru luare de mită, decizie menținută de Curtea de Apel București, care, pe 19 noiembrie, i-a respins contestația.

O carcasă de oaie pentru șeful Arestului de la IPJ Neamț

De asemenea, procurorii DNA au mai instrumentat în acest an alte dosare în care cei vizați de anchetă au cerut mită diverse bunuri sau sume de bani.

Astfel, Ioan Catană, șeful Centrului de Arest Preventiv din IPJ Neamț, la data faptelor, a ajunst în atenția procurorilor anticorupție, în luna martie, după ce ar fi luat mită, în două rânduri, 900 de euro, o carcasă de oaie și produse alimentare de 300 de lei.

În cursul lunii noiembrie 2014, susțin procurorii DNA, Ioan Catană ar fi pretins și primit de la o femeie, cea care a și făcut ulteriorul denunțul, suma de 500 de euro și o carcasă de oaie pentru ca soțul acesteia, aflat în arest preventiv la Poliția Neamț, să beneficieze de un tratament preferențial în cursul executării măsurii dispuse de către instanță.

În aceeași perioadă, Vasile Brînzei, șef de tură în cadrul Centrului de Arest Preventiv, ar fi primit de la aceeași persoană suma totală de 400 de lei și produse alimentare în valoare de 90 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să faciliteze comunicarea femeii cu soțul acesteia.

„În zilele de 6, 18 și 24 martie 2015, inculpatul Ioan Catană a primit de la aceeași persoană denunțătoare suma totală de 400 de euro și produse alimentare în valoare totală de 300 de lei pentru ca, atât în temeiul atribuțiilor sale de serviciu, cât și prin încălcarea acestora, să îi asigure condiții de deținere mai favorabile soțului denunțătoarei și să-i permită comunicarea de mesaje către alte persoane. În zilele de 12 și 16 martie 2015, inculpatul Vasile Brînzei a primit de la aceeași persoană denunțătoare suma totală de 150 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să-i faciliteze comunicarea cu soțul, arestat preventiv în cadrul Centrului, să-i transmită persoanei arestate alimente contrar normelor legale și pentru a se interesa de declarațiile date în fața organelor judiciare de către o altă persoană”, susțineau anchetatorii DNA Bacău.

Decan acuzat că a pirmit mită tavă din cupru, argintată, și un ceainic

Doina Azoicăi, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, a fost trimisă în judecată, în iunie, de DNA Iași pentru că ar fi înscris ilegal la facultate un cetățean marocan, primind în schimb o tavă din cupru, argintată, și un ceainic. În același dosar, au mai fost trimiși în judecată prodecanul aceleiași facultăți, Ionela Lăcrămioara Șerban, precum și alte trei persoane – un medic ieșean și doi cetățeni străini.

Doina Azoicăi și Ionela Lăcrămioara Șerban sunt judecate pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, pe 22 noiembrie 2014, decanul Facultății de Medicină Iași, Doina Azoicăi, a primit de la cetățeanul marocan Haizoun El Houssine, ajutat de Agha Romeen, o tavă confecționată din cupru, argintată, în greutate de 1.359 grame (valoare de piață minimă 800 lei) și un ceainic argintat, confecționat din alamă, cupru și zinc (valoare de piață minimă 100 lei), pentru a accepta înscrierea la facultate, în mod nelegal, a fiului lui Haizoun El Houssine.

În 20 noiembrie 2014, decanul Doina Azoicăi a aprobat înscrierea la studii a fiului lui Haizoun El Houssine, direct in anul II, deși, pe baza documentelor depuse anterior și conform scrisorii de acceptare emise de Ministerul Educației si Cercetării Științifice, tânărul nu putea fi înscris la studii decât în anul I. Procurorii DNA susțin că bugetul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași a fost prejudiciat cu suma de 5.000 euro, reprezentând taxa de școlarizare pe care instituția de învățământ ar fi trebuit să o încaseze pentru anul I de studii.

Totodată, medicul ieșean Ligia Nicoleta Buhuș, trimisă în judecată în același dosar pentru fals intelectual, este acuzat că a emis o adeverință din care rezultă că fiul lui Haizoun El Houssine se află în evidențele cabinetului său medical și că este sănătos, documentul fiind necesar pentru dosarul de înscriere la UMF Iași. Potrivit procurorilor, tânărul originar din Maroc nu se afla în momentul respectiv în România. Haizoun El Houssine și Agha Romeen vor fi judecați sub control judiciar, cei doi fiind acuzați de dare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

Procesul decanului UMF Iași se judecă la Tribunalul Iași, iar următorul termen este pe 7 decembrie.

Luarea de mită este reglementată de articolul 289 din Codul Penal, care prevede la alineatul 1, că „Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta”.

De asemenea, același articol prevede că valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Conform articolului 7 din Legea 78/200 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție: „Faptele de luare de mită sau trafic de influență săvârșite de o persoană care:a) exercită o funcție de demnitate publică; b) este judecător sau procuror;c) este organ de cercetare penală sau are atribuții de constatare ori de sancționare a contravențiilor;d) este una dintre persoanele prevăzute la art. 293 din Codul penal se sancționează cu pedeapsa prevăzută la art. 289 sau 291 din Codul penal, ale cărei limite se majorează cu o treime”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte