Cepoi: Testarea Babeș-Papanicolau gratuită, prin programul MS, începe miercuri în 6 județe

Cepoi: Testarea Babeș-Papanicolau gratuită, prin programul MS, începe miercuri în 6 județe
Publicat: 05/09/2012, 12:41
Actualizat: 05/02/2019, 15:29

Testarea Papanicolau gratuită, în cadrul Programului Național de screening al Ministerului Sănătății pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, începe miercuri în județele Cluj, Bistrița, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, iar din 10 septembrie în alte patru județe și București.

„Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeș Papanicolau în cadrul programului gratuit al MS care se desfășoară pe o perioadă de cinci ani, primele șase județe fiind Cluj, Bistrița, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Din 10 septembrie, programul debutează și în județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mureș, București, Ilfov”, a declarat, miecuri, agenției MEDIAFAX, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.

El a precizat că în proiectul care se derulează în Capitală testările se fac în rețeaua Institutului Oncologic București, Spitalul Filantropia, Panait Sârbu, IOMC și trei unități sanitare private respectiv Medlife, Medicover și Gral.

Până la sfârșitul anului, programul va fi funcțional în toată țara, rețelele fiind în faza de finalizare a pregătirilor tehnice, a precizat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății (MS) are în vedere pentru 2012 testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru acest program. În cinci ani vor fi incluse în programul MS aproximativ șase milioane de femei. „Acest deziderat, însă, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregătit campanii locale de informare atât prin media, cât și prin cabinetele medicilor de familie, a precizat ministrul Sănătății.

Proiectul MS prevede ca programul de testare gratuită a femeilor să fie coordonat de nouă unități regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din București și „Prof. dr. I. Chiricuță” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iași, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș.

Potrivit ministrului, pașii pe care trebuie să-i urmeze o pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli.

„Ea se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici se va stabili și dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program și o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Probele vor fi transmise către centrul de recoltare al spitalului care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoțit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei”, a mai spus ministrul.

În 2012, Programul de screening are un buget alocat pentru testare este de 66 de milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătății.

Programul MS a fost elaborat în scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și are ca obiectiv principal reducerea incidenței formelor invazive de boală și a mortalității datorate acestora.

„Prin implementarea unui astfel de program urmărim, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate. De asemenea, avem în vedere creșterea gradului de informare a populației, pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea programelor de prevenție”, a adăugat Cepoi.

El a menționat că nu vor intra în program femeile care prezintă absența iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

Totodată, femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeș-Papanicolau au avut rezultate normale, nu sunt incluse în acest program, a conchis ministrul Sănătății.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?