Cerere privind ridicarea sechestrului de pe conturile cabinetului avocațial al Monicăi Apostu

Cerere privind ridicarea sechestrului de pe conturile cabinetului avocațial al Monicăi Apostu
Publicat: 16/10/2012, 02:05
Actualizat: 28/09/2018, 08:49

Avocatul Gheorghe Mateuț, care îi apără pe fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu și pe soția sa, Monica, în procesul în care sunt acuzați de fapte de corupție, a cerut, luni, Curții de Apel Târgu Mureș să dispună ridicarea sechestrului de pe conturile cabinetului de avocatură al femeii.

Luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș a avut loc un nou termen în procesul în care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu este judecat pentru fapte de corupție, în fața instanței fiind prezenți fostul edil, soția sa și omul de afaceri Călin Stoia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avocatul Gheorghe Mateuț, care îi apără pe Sorin Apostu și pe soția acestuia, Monica Undina Apostu, a formulat în fața instanței o plângere împotriva măsurilor asigurătorii luate de procurorii DNA în noiembrie 2011, mai exact punerea sechestrului pe conturile cabinetului de avocatură al inculpatei.

Mateuț a susținut că banii din aceste conturi provin din activități profesionale ale cabinetului avocațial și nu sunt banii personali ai Monicăi Apostu și că s-a făcut „o confuzie de patrimoniu”.

El a susținut că este vorba de bunuri exceptate de lege de la măsura sechestrului asigurător și că, drept urmare a deciziei procurorilor, se împiedică exercitarea profesiei de avocat la cabinetul respectiv.

Avocatul a cerut instanței ca, în consecință, să dispună anularea celor două ordonanțe ale procurorilor DNA prin care s-a instituit sechestrul, judecătorul Floare Găzdac anunțând că se va pronunța la termenul următor cu privire la această cerere.

Totodată, avocații au solicitat, la termenul de luni, audierea ca martor a denunțătorului Aspazia Droniuc, reaudierea directorului RATUC Cluj-Napoca, Liviu Neag, dar și lista completă a convorbirilor interceptate de DNA în acest dosar.

La termenul de luni au fost audiați nouă martori, între care angajați ai Primăriei, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe care au supravegheat licitația în vederea delegării serviciului de salubritate din oraș. Singurul martor citat care a lipsit a fost președintele PSD Cluj, consilierul local Remus Lăpușan, propus în apărare de avocații lui Apostu, el urmând să fie citat din nou.

La cererea avocaților, în locul lui Lăpușan a fost audiat un alt martor, care era programat la termenul următor – directorul general al firmei Brantner Vereș S.A., Eugen Vereș.

El a spus că firma, fostă regie în subordinea municipalității Cluj-Napoca în 1990, a fost privatizată în 1992, sub numele Salprest SA, acționarul majoritar fiind o firmă din Paris. Vereș a arătat că firma franceză a vândut pachetul majoritar de acțiuni unei firmei românești, de la care a fost cumpărat de familia Brantner din Austria, astfel că el a ajuns, în 2005, asociat cu Brantner, iar Salprest a devenit Brantner Vereș S.A.

Potrivit acestuia, firma gestiona cam 90 la sută din deșeurile menajere și industriale din Cluj-Napoca și nu plătea nicio redevență, până în momentul organizării licitației în vederea delegării serviciului de salubritate din oraș, iar pentru restul de 10 la sută aveau încheiate contracte alte trei firme, mai mici.

El a apreciat că, „dacă se respecta planul zonal de gestionare a deșeurilor, nici nu trebuia organizată licitația”, adăugând că majoritatea cetățenilor din oraș au crezut că licitația pentru salubritate – în urma căreia Brantner Vereș a rămas cu jumătate din aria de operare, restul fiind încredințat firmei Rosal – „s-a făcut pe criterii politice”.

„Au existat conflicte între Brantner Vereș S.A. și Rosal. Existau nemulțumiri ale angajaților noștri și ale abonaților. Majoritatea au crezut că licitația s-a făcut pe criterii politice și nu voiau să încheie contracte cu Rosal. Noi am continuat încă 90 de zile să prestăm aceste servicii. Ei erau deficitari ca dotare, mijloace de transport, personal”, a spus Vereș.

Vereș a spus că omul de afaceri Călin Stoia, inculpat în dosar, este acționar la Brantner Vereș SA și administrator, însă se întâlnea cu acesta o dată pe lună, „neavând pretenția să se ocupe” de acest domeniu, întrucât „nu era de profesie gunoier”, ci medic. Vereș a susținut că el, și nu Stoia, ținea legătura cu Primăria Cluj-Napoca, iar „legătura era până la directorul tehnic, cel mult viceprimarul însărcinat cu domeniul salubrizării#. Totodată, Vereș a spus că nu crede că Stoia și Sorin Apostu ar fi fost vreodată prieteni.

În ceea ce o privește pe soția fostului primar, martorul a spus că firma sa lucra de obicei cu avocatul Elena Popa, iar aceasta îi trimitea câteodată unele dintre subordonate, printre care și pe Monica Apostu, dar că nu-și amintește să fi semnat vreun contract cu cabinetul avocațial al acesteia.

Un nou termen în acest dosar a fost fixat de Curtea de Apel Târgu Mureș pentru 5 noiembrie.

Sorin Apostu și omul de afaceri Călin Stoia au fost arestați preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.

În decembrie 2011, DNA anunța că i-a trimis în judecată pe soții Apostu, pe omul de afaceri Călin Mihai Stoia și pe denunțătorul Aspazia Droniuc, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător și indisponibilizarea sumelor de 145.000 lei și 10.000 de euro aparținând inculpatului Apostu Sorin, precum și a sumei de 358.326,93 lei aparținând inculpatei Apostu Monica Undina.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influență în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) și primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereș S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participație improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie.

Sorin Apostu a părăsit, în 28 septembrie, Penitenciarul Târgu Mureș, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni