Cererea de suspendare în dosarul de faliment al unei companii de asigurări, amânată pentru miercuri

Cererea de suspendare în dosarul de faliment al unei companii de asigurări, amânată pentru miercuri
Publicat: 09/11/2015, 16:31

„Amână pronunțarea asupra cerererii de intervenție formulată de Hussar Marian și asupra cererii de suspendare formulată de către debitoare (Astra – n.r.), la data de 11.11.2015. Pronunțată în ședință publică, azi, 09.11.2015”, se arată pe site-ul Tribunalului București.

Noul termen stabilit de instanță este miercuri, 11 noiembrie. Termenul de miercuri va fi al șaselea în dosarul falimentului Astra.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit, în a doua parte a lunii februarie 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat acționarii și conducerea și a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constatat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august să ceară instanței intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reușit să atragă 425 milioane lei la capital.

Compania s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunțului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asigurați, cu 2,5 milioane de polițe valabile.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a declarat atunci că există bani pentru plata despăgubirilor la Astra și că situația companiei nu este mai rea din acest punct de vedere, existând reclamații și înainte pentru plata despăgubirilor.

Acțiunea ASF, de a cere falimentul, a venit la numai o zi după ce Astra și acționarii săi, The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider, au deschis o acțiune proprie la Curtea de Apel București cerând anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii de faliment și retragerea autorizației de funcționare a Astra. Instanța a respins la mijlocul lunii octombrie acest caz.

ASF a informat pe 9 octombrie că transmite Tribunalului București, în cazul falimentului Astra, o listă care include două firme, KPMG Restructuring SPRL și Dascăl Insolvency SPRL, urmând ca instanța să desemneze dintre acestea lichidatorul provizoriu al companiei de asigurări. KPMG Restructuring a fost administratorul special al Astra în perioada insolvenței.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a informat, la ânceputul lunii octombrie, că a preluat 57.210 de dosare de daună de la Astra și a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de daună, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv. FGA a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare și bazelor de date de la Astra.

Cea mai mare parte a polițelor și dosarelor de daună sunt în România, respectiv polițe – 1,82 milioane și dosare daună – 51.566. Pentru sucursala Astra din Germania, FGA a preluat 6.128 polițe și 193 dosare daună, pentru cea din Slovacia 22.752 polițe și 642 dosare daună, iar pentru Ungaria 191.241 polițe și 4.809 dosare daună.

Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

Pentru a putea face plăți în cazul Astra, FGA trebuie să aștepte o decizie definitivă a instanței pentru deschiderea procedurii de faliment.

The Nova Group Investments România deține o participație de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Pască fără aluat. Rețeta lui Sorin Bontea
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens