Cererea Elenei Udrea de recuzare a procurorului din noul său dosar a fost respinsă

Cererea Elenei Udrea de recuzare a procurorului din noul său dosar a fost respinsă
Publicat: 30/10/2015, 12:39
Actualizat: 30/10/2015, 16:09

După respingerea cererii, dosarul în care Camera Deputaților a avizat urmărirea penală și reținerea Elenei Udrea va rămâne în continuare la procurorul Mihaela Moraru, potrivit unor surse judiciare.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului urmează să revină, la ora 14.00, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a da declarații în noul dosar, în care este suspectată de luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații.

Elena Udrea s-a prezentat, vineri, în jurul orei 10.00, la DNA, fiind citată pentru a i se aduce la cunoștință noile acuzații și a da declarații. După mai puțin de o oră, Udrea a plecat de la DNA, arătând că a depus o cerere de recuzare a procurorului care instrumentează noul său dosar, întrucât nu are încredere în corectitudinea și imparțialitatea magistratului.

„Nu cred că este surprinzător faptul că am depus o cerere de recuzare, pentru că am depus două sesizări la CSM legat de modul în care se derulează ancheta împotriva mea și modul în care s-a derulat ancheta și în luna martie, când vorbeam de aceeași doamnă procuror. Deci, ca urmare, nu am încredere în corectitudinea și imparțialitatea dânsei și, ca urmare, am recuzat-o”, a declarat Udrea, la ieșirea de la DNA.

Elena Udrea a precizat că va reveni la DNA în jurul orei 14.00 și, în funcție de cum va fi soluționată cererea sa de recuzare a procurorului, va da sau nu declarații în noul dosar, care vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Deputatul Elena Udrea a mai spus că putea să fie evitat „tot circul acesta” dacă era citată mai demult de anchetatori.

Întrebată dacă este pregătită să iasă din nou în cătușe de la DNA, după ce Camera Deputaților a dat aviz pentru reținerea sa de către procurori, Elena Udrea a spus că legea prevede că este ilegală punerea cătușelor.

„Nu știu. Se mai practică cătușele? Este ilegal, să știți, scrie în lege. Este ilegal să pui cătușe … Doar dacă am de gând să fug sau să mă bat cu procurorii, sau …”, a adăugat Udrea.

Întrebată dacă va face dezvăluiri în fața anchetatorilor, Elena Udrea a spus: Nu am promis niciodată dezvăluiri, am spus doar că ce am de spus o să spun. Poate că pentru presă o să fie dezvăluiri”.

Elena Udrea a fost chemată la DNA după ce plenul Camerei Deputaților a avizat, miercuri, cererea de începere a urmăririi penale a deputatul în noul dosar și a încuviințat reținerea acesteia, însă nu și arestarea preventivă.

Astfel, procurorii vor putea să îi aducă la cunoștință acuzațiile, o vor putea reține pentru 24 de ore, însă nu vor putea cere și arestarea acesteia, putând lua măsura controlului judiciar.

Elena Udrea a declarat, după votul din Parlament în care s-a aprobat reținerea, dar nu și arestarea sa, că este strigător la cer, că ceea ce s-a întâmplat „este circ, și nu justiție”, adăugând: „Au dat-o ca la rabini: una pentru procurori, una pentru Udrea”.

DNA a cerut în 20 octombrie aviz de la Camera Deputaților pentru începerea urmăririi penale, reținerii și arestării preventive a deputatului Elena Udrea, în noul dosar.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

„În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru al Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a precizat DNA.

Anchetatorii susțin că, pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

„În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanței de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novație cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acțiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacției în numele său și să efectueze plățile aferente prin creditarea societății, disimulând astfel proveniența sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăților efectuate pentru societatea mass media și ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanței ce a făcut obiectul novației cu firma omului de afaceri de la care a primit creanța”, a mai arătat DNA.

Elena Udrea susține că omul de afaceri căruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzăianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acești bani și care trebuie să răspundă.

„Omul de afaceri este Buzăianu. Trec peste faptul că din 2005 eu și Buzăianu suntem în conflict deschis și că din cauza acestei lupte duse de mine cu el și cu Dinu Patriciu a apărut sintagma «băieții deștepți din energie». Buzăianu nu poate spune vreodată că s-a întâlnit cu mine. Poate o dată în 2005, deci nu aveam cum să îi pretind eu bani. Povestea, în schimb, o cunosc și este o poveste la care va trebui să răspundă doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a întrebat nimeni, dacă m-ar fi întrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile cu faptele pe care o descriu”, a afirmat Udrea.

Referindu-se la acuzațiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie și vânzarea la preț subevaluat, Elena Udrea a spus că acea licitație a fost câștigată de „o persoană foarte apropiată” Anei Maria Topoliceanu.

„În speța cu vânzarea vilei de pe litoral, ea era șefa societății care a vândut vila din Eforie. Era o ruină, noi am vândut tot la vremea aceea pentru că era un patrimoniu în delăsare. Societatea care a cumpărat vila este un cunoscut, un apropiat al Anei Maria Topoliceanu, deci relația a fost între Topoliceanu și persoana care a cumpărat, dar eu cred că procedura a fost corectă”, a mai spus Udrea.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu și omul de afaceri Bogdan Buzăianu ar fi implicați în noul dosar în care este suspectată Elena Udrea.

Dan Andronic, asociatul majoritar al societății Editura Evenimentul și Capital, care editeaza publicațiile Evenimentul Zilei și Capital, și director general al Evenimentului Zilei a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție în 29 iulie, el spunând, la ieșire, că a fost chemat de anchetatori să aducă mai multe documente, fără a preciza în ce calitate a fost chemat.

Bogdan Buzăianu, proprietarul Energy Holding și finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Năstase Dan Ioan Popescu, este unul dintre „băieții deștepți” din energie, expresie lansată de fostul președinte Traian Băsescu, care îi definea astfel pe cei care cumpărau energie de la stat la prețuri subevaluate pentru a o revinde cu câștiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu „băieții deștepți” – 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.

Sursele judiciare citate au precizat că în acest dosar ar fi implicat și Radu Budeanu, fondatorul Cancan și cel care controlează publicația și proiectul Cancan TV difuzat pe acest site. În 7 octombrie, procurorii DNA au făcut percheziții la firma Cancan TV, la cabinete de avocatură și la locuințele mai multor persoane, într-un dosar privind fapte de trafic de influență și spălare de bani, iar surse judiciare afirmau că printre cei vizați de anchetatori ar fi politicieni și patroni de presă. Aceleași surse afirmau că și Radu Budeanu, care în prezent nu mai este în acționariatul firmei, dar controlează publicația tabloidă și proiectul Cancan TV, ar fi vizat în anchetă și urmează să fie audiat, în prezent acesta fiind plecat din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată