Cererea lui Voiculescu de anulare a pedepsei, analizată pe 6 ianuarie. Cine va decide dacă îl eliberează sau nu

Cererea lui Voiculescu de anulare a pedepsei, analizată pe 6 ianuarie. Cine va decide dacă îl eliberează sau nu
Publicat: 09/12/2014, 21:24

Acest complet s-a constituit, întrucât cei doi judecători din completul de la CAB căruia i-a fost repartizată contestația nu au putut să cadă de acord asupra unei decizii.

În cadrul judecării pe fond a acestei cereri, avocatul lui Voiculescu, Gheorghiță Mateuț a cerut anexarea la dosar a înregistrărilor ședințelor de judecată în dosarul ICA, întrucât, susținea apărătorul, se va putea observa comportamentul completului, „care fost constant de rea credință”.

„Se observă pornirea instanței orientată clar în obținerea unei soluții de condamnare, de la primul la ultimul termen de judecată”, a spus Mateuț în sala de judecată.

Pe de altă parte, procurorul de ședință a arătat că nu i se pare normal ca în sala de ședință să se facă aprecieri cu privire la capacitatea unui judecător.

„Completul de judecată din dosarul ICA a dat dovadă că a lecturat dosarul. Suntem pe un domeniu pur speculativ, iar legea nu ne permite așa ceva. (…) Petentul discută chestiuni ce țin nu doar de incompatibilitate, ci și de procedura de soluționare a incompatibilității, chestiuni total diferite. În faza contestației în anulare nu se discută procedura”, a spus procurorul DNA.

Curtea de Apel București urmează să continue dezbaterile și în cazul contestației în anulare formulată de Sorin Pantiș, condamnat și el în același dosar la șase ani de închisoare, următorul termen fiind fixat pentru 6 ianuarie 2015.

În cazul său, instanța urmează să decidă dacă va cita Curtea de Apel București, întrucât aceasta este instituția unde s-a format compeltul de judecată care a soluționat dosarul ICA, complet cu privire la care avocații lui Pantiș au adus mai multe acuzații.

În 15 octombrie, Curtea de Apel București a admis în principiu judecarea cererilor de anulare a pedepselor formulate de Dan Voiculescu și Sorin Pantiș, condamnați la zece, respectiv șapte ani de închisoare, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Curtea de Apel București a respins cererea formulată de Dan Voiculescu de anulare a condamnării la zece ani de închisoare, pe care a primit-o în dosarul privind fraudarea Institutuluid e Cercetări Alimentare.

Instanța a analizat fiecare cerere separat, acestea fiind depuse de Dan Voiculescu și de Sorin Pantiș. Instanța a stabilit, că în principiu, ele sunt admisibile.

Avocații lui Dan Voiculescu au depus, în 18 august, la Curtea de Apel București, o contestație în anulare cu privire la pedeapsa primită de acesta în dosarul ICA, iar imediat după acest demers au formulat o cerere de strămutare a cauzei la o altă curte de apel din țară. Motivele invocate de avocații lui Voiculescu au fost legate de mediatizarea excesivă a dosarului, dar și de faptul că magistrații Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea nu ar fi fost imparțiali atunci când au dat sentința în cauză.

Cererea de strămutare a procesului în care Dan Voiculescu solicită anularea pedepsei a fost însă respinsă ca nefondată de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care au dispus astfel ca acest proces să fie analizat în continuare de magistrații de la Curtea de Apel București.

În 8 august, completul de judecată de la Curtea de Apel București format din magistrații Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, și pe fostul ministru Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare.

În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit șase ani de închisoare. Tot la șase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun