Chevron a acceptat DESECRETIZAREA contractelor din România. CE SCRIE ÎN DOCUMENTE

Publicat: 26/04/2012, 13:16
Actualizat: 01/07/2012, 17:46

Compania americană Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România, acestea urmând să fie publicate joi, 26 aprilie, pe site-ul Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), a anunțat, la Varșovia, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

El a precizat că Chevron a transmis miercuri Executivului acordul pentru desecretizarea documentelor.

Surse oficiale afirmă, totodată, că în documentele care vor fi date publicității nu va fi anunțată și cifra totală a investițiilor ulterioare asumate de Chevron și nici datele de contact ale reprezentanților companiei.

CITEȘTE MAI JOS CONTRACTELE DESECRETIZATE ALE CHEVRON CU ROMÂNIA

În urmă cu două săptămâni Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare în care solicită companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea română considerând că nu există elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

Chevron deține în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad și trei perimetre în județul Constanța.

La sfârșitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM și Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din județul Constanța, respectiv Vama Veche, Adamclisi și Costinești.

La începutul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat într-o emisiune televizată că firma pe care o reprezintă nu are nimic împotrivă pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de șist.

El a spus că inițiativa de a secretiza clauzele contractuale aparține statului român și nu companiei.

La rândul lor, reprezentanții Guvernului român au arătat că aceste contracte sunt secretizate conform legislației în vigoare, dar că pot fi prezentate public dacă există acordul ambelor părți.