Marian Sultănoiu
17.10.2013
Știri

Chevron își suspendă activitatea la Pungești. Cum au primit protestatarii anunțul americanilor

Chevron își suspendă activitatea la Pungești. Cum au primit protestatarii anunțul americanilor
După treui zile de proteste, în care localnicii s-au opus instalării utilajelor Chevron pentru explorarea gazelor de șist, compania americană a anunțat că își suspendă deocamdată activitățile de la Pungești, județul Vaslui.

În a patra zi de proteste la Pungești, exact în momentul în care Consiliul Local se pregătea să adopte o hotărâre prin care să oprească activitățile de explorare ale Chevron, compania americană a anunțat, printr-un comunicat că își suspendă activitatea în comuna vasluiană. Chevron nu a precizat însă care este perioada în care explorarea este pusă în stand by, susținând că vrea să continue „dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale”.

„Mi se pare o soluție bună”,  a fost prima reacție în momentul în care consilierii au primit vestea. Cu toate acestea ei au votat o hotărâre împotriva explorării și exploatării gazelor de șist și organizează un referendum pe această temă pe 10 decembrie.

Mai mult, adversarii proiectului au început strângerea de semnături pentru convocarea unui referendum de demitere a primarului care și-a pus la dispoziție terenul companiei americane.

Anunțul Chevron

„Chevron poate confirma astăzi suspendarea activităților în Siliștea, comuna Pungești, județul Vaslui. Prioritatea noastră este să desfășuram aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm.
Chevron îsi reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale”, se arată într-un comunicat Chevron .

Compania susține că a obținut toate permisele de mediu și autorizațiile pentru activitățile de la Pungești. „Chevron intenționează să realizeze exclusiv activități de explorare, folosind tehnologii convenționale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm”, se mai arată în comunicat.

Referendum la Pungești

Cu primarul în concediu medical, consilierii locali s-au întrunit astăzi în ședință pentru a adopta o hotărâre împotriva explorării și exploatării gazelor de șist. Motivul: ceea ce s-a întâmplat cu cutremurele de la Galați nu e o întâmplare. Anunțul Chevron i-a luat prin surprindere. „Mi se pare o soluție foarte bună”, a comentat un consilier anunțul Chevron. Acesta însă nu a schimbat planul.

După dezbateri, consilierii au votat hotărârea, la pachet cu decizia de a organiza un referendum pe tema explorării și exploatării gazelor de șist în localitate.

Tags:
Inchide