Cinci angajați RAAN au intrat în greva foamei, iar alți 150 protestează

Cinci angajați RAAN au intrat în greva foamei, iar alți 150 protestează
Publicat: 06/08/2015, 12:11

Cei cinci angajați, între care și un lider sindical, au intrat în greva foamei miercuri seară, în jurul orei 19:00, aceștia spunând că vor renunța la această formă extremă de protest doar în momentul în care vor primi asigurări că în urma închiderii controlate a RAAN vor primi veniturile compensatorii cuprinse în contractul colectiv de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului sindical din cadrul Romag Prod, Marian Crețan, care se află și el în greva foamei, angajații au recurs la această formă de protest întrucât nu au primit asigurări că Guvernul a alocat banii pentru plățile compensatorii în urma închiderii companiei.

Aceeași sursă a mai declarat că pe lângă salariații care se află, joi, în fața platformei Romag Prod în interiorul unității instalațiile sunt supravegheate de aproximativ o sută de angajați care se află la locul de muncă de peste 35 de ore.

Angajații care se află în interiorul unității Romag Prod sunt cei din tura a III-a, care au intrat la serviciu marți seară, la ora 22:00, de când turele I și II au refuzat să intre la locul de muncă, ei protestând în fața unității.

Liderul de sindicat Marian Crețan a mai arătat că angajații care supraveghează instalațiile din interiorul Romag Prod amenință că vor părăsi locul de muncă în orice moment, în aceste condiții existând risc de poluare a mediuului întrucât instalațiile unității vehiculează o cantitate importantă de hidrogen surfurat care ar putea ieși în atmosferă necontrolat.

Protestul angajaților Romag Prod este supravegheat de mai mulți jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Mehedinți, aceștia anunțând în cursul dimineții de joi conducerea Crucii Roșii Mehedinți pentru ca aceasta să facă demersurile în vederea aprovizionării cu apă minerală a protestatarilor.

Astfel în jurul orei 14:00, în fața unității Romag Prod, unde se află protestatarii, urmează să fie adusă o cantitate de aproximativ o sută de litri de apă minerală, oamenii fiind nemulțumiți că din partea conducerii RAAN nu au primit nimic.

Totodată, la locul unde se află protestatarii pompierii mehedințeni au amplasat un cort pentru ca angajații RAAN să se poată adăposti de caniculă.

În cursul dimineții de joi, cei cinci angajați care au declarat greva foamei au fost verificați de echipe de medici din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Mehedinți, iar în cazul în care situația o va impune vor interveni în primă fază reprezentanții Serviciului de prim-ajutor din cadrul Romag Prod.

Angajații Romag Prod sunt nemulțumiți de din cauza lipsei fondurilor pentru acordarea celor două salarii restante, dar și a banilor necesari funcționării RAAN până la închiderea controlată.

Totodată, aceștia cer asigurări din partea Guvernului că în urma închiderii RAAN vor primi venituri de completare timp de 24 de luni de la disponibilizare.

În cursul zilei de miercuri, mai mulți lideri de sindicat din cadrul RAAN și administratorul special al companiei au purtat mai multe negocieri la Ministerul Energiei în vederea soluționării revendicărilor, dar acestea au eșuat.

Liderul sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în urma discuțiilor purtate la Ministerul Energiei s-a stabilit că pentru ca RAAN să primească cele 25 de milioane de lei promise pentru funcționarea companiei, dar și veniturile de completare, este nevoie ca în următoare ședință de Guvern să fie aprobate o serie de documente cu caracter secret, a spus liderul de sindicat.

Aceeași sursă a mai declarat că următoarea ședință de Guvern ar urma să se desfășoare în data de 19 august.

Protestele salariaților de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acțiuni pe platformele Romag Prod și Romag Termo și două marșuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajații ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă și căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârșitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorității salariaților, care ar urma să primească, în funcție de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvență în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenței, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanșării procedurii de insolvență se aflau peste 300 societăți comerciale, dar și instituții publice și administrații locale și bănci care au avut relații contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvență, RAAN avea aproape 2.700 de angajați, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajați ai RAAN ar urma să fie disponibilizați, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern