Cine conduce Primăria Sectorului 1 după suspendarea lui Andrei Chiliman

Redactor:
Aurelia Alexa
Cine  conduce Primăria Sectorului 1 după suspendarea lui Andrei Chiliman
Cine conduce Primăria Sectorului 1 după suspendarea lui Andrei Chiliman

Primăria Sectorului 1 a anunțat că atribuțiile specifice funcției primarului vor fi exercitate temporar de către Vasile Moțoc, în baza principiului delegării, în conformitate cu prevederile Legii 215/2001 a administrației publice locale.

„Primăria Sectorului 1 rămâne o instituție în slujba cetățeanului. Activitatea administrației locale se desfășoară în condiții normale, fără să fie afectată de ancheta organelor judiciare. Problemele cetățenilor care intră în sfera de competență a autorității locale sunt tratate cu aceeași seriozitate și soluționate cu celeritate”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personală a lui Chiliman, Ioana Costescu, și consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetați sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferențială de lucrări unor firme de la care aceștia ar fi primit „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Decizia de a fi cercetați sub control judiciar, luată în 19 iunie de Înalta Curte de Casație și Justiție, a rămas definitivă joi, după judecarea contestației. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au menținut decizia luată săptămâna trecută, respingând atât cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de arestare preventivă a lui Chiliman, Moisescu, Costescu și Brad, cât și cererea acestora de revocare a măsurii preventive.

În cele două luni în care se vor afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu și Brad au interdicție să părăsească țara fără încuviințarea procurorilor și sunt obligați să se prezinte la poliție în zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar și la procurori și în fața instanței, ori de câte ori sunt chemați, precum și să anunțe dacă își schimbă locuințele.

Andrei Chiliman trebuie să mearg la Secția 1 Poliție în zilele de luni și joi, la ora 08.30, conform progamului stabilit cu polițiștii supraveghetori, în 20 iunie, după ce instanța supremă a dispus măsura controlului judiciar.

Chiliman spunea atunci, la plecarea de la Secția 1 Poliție, că timp de două luni, perioada în care se află sub control judiciar, nu poate exercita funcția de primar al Sectorului 1, el precizând că nu se gândește la demisie și că în dosarul în care este cercetat nu este vorba de șpagă.

Vlad Moisescu și Ioana Costescu sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Andrei Chiliman și Ion Brad, de constituirea a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

Procurorii DNA Ploiești au pus sechestru până la concurența sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman și ale celorlalți trei inculpați.

Vlad Moisescu declara luni, după ce a fost la DNA Ploiești, că în ceea ce-l privește a fost instituit sechestru pe case, acțiuni și conturi și că va contesta măsura asigurătorie.

În privința documentului găsit de către procurori la percheziția domiciliară făcută la locuința lui, Vlad Moisescu a spus că acel document nu are nicio legătură cu Primăria Sectorului 1. Acesta a declarat că suma de 670 de milioane de euro care apare în actul de împrumut dintre soacra și soția sa nu este cea reală și că în acel document este vorba despre „o eroare materială de denominare” făcută de „cel care a întocmit actul”.

Andrei Chiliman declara atunci că i-a fost pus sechestru „pe declarația de avere”. Primarul suspendat al Sectorului 1 a contestat decizia, dosarul urmând să fie judecat vineri la ICCJ.

Procurorii DNA susțin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracțional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, urmărind „comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferențial contractele ar fi fost împărțiți, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu și Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

Grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting și Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Sectorul 1, dar și lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plățile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.

Plata „comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost și sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluați direct de Moisescu, susțin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV și România TV.

„Această protecție consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceștia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relația contractuală”, arată anchetatorii.

De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din „comisionul” cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiță, în care funcționează postul România TV.

Chiliman și ceilalți trei inculpați sunt cercetați în dosarul în care sunt acuzați, printre alții, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Povestea mașinii de 3.000.000 de euro pe care o deține un român! Cum a ajuns...
Accident în județul Iași, 17 persoane transportate la spital. Un autotren și un microbuz au...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Închisoarea supranumită Bastilia României, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales...
Horoscop 16 mai 2021. Zodia care face spectacol la locul de muncă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
BREAKING NEWS: Este vorba de marele actor Ion Dichiseanu- Anunţul a fost făcut chiar de...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea familiei care a lăsat viaţa din Bucureştiul agitat pe o viaţă la un conac...
Inchide