Cine este acest român, devenit „ÎMPĂRAT” printre africani

Cine este acest român, devenit „ÎMPĂRAT printre africani
Publicat: 16/06/2014, 18:45
Actualizat: 02/02/2019, 14:37

Frank Timiș, de numele căruia se leagă în România proiectul Roșia Montană, și care este președintele African Minerals, a vizitat recent Sierra Leone după turneul său în alte patru state din Vestul Africii unde are interese de afaceri,potrivitNewstime Africa.

În calitate de președinte al Timis Corporation, acționar majoritar al African Minerals (al treilea cel mai mare exportator de minereu de fier din lume și cel mai mare din Africa de Vest), al African petroleum și Pan-African Minerals, Timiș a ajuns cel mai mare angajator din Africa de Vest, având în prezent peste 20.000 de angajați în regiune, potrivit publicației menționate.

În vizita sa în Sierra Leone, Timiș a ținut să vorbească despre amenințarea virusului Ebola în regiunea Africii de Vest. „În timp ce alte companii își retrag personalul de conducere, ca reacție la amenințarea virusului Ebola, Timiș a venit în Africa de Vest pentru a sensibiliza angajații referitor la măsurile de prevenire pe care le ia compania pentru a-și proteja interesele și comunitățile în care lucrează”, a comentat publicația menționată.

„Eu voi petrece câteva zile în Sierra Leone și voi avea întâlniri cu oficiali guvernamentali pentru a discuta despre sprijinul pe care compania mea îl acordă pentru a limita răspândirea virusului Ebola și pentru a nu permite virusului să afecteze oameni din Sierra Leone, economia țării și operațiunile African Minerals”, le-a transmis angajaților săi Frank Timiș.

Într-un interviu telefonic acordat Newstime Africa, Timiș a declarat că în calitate de căpitan de vas, el va fi ultimul care va părăsi nava.

În topul celor mai bogate 1.000 de persoane care locuiesc în Marea Britanie, realizat de Sunday Times, Frank Timiș avea o avere estimată în 2013 la 180 de milioane de lire sterline, circa 220 milioane de euro, potrivit brw.com.au.

În 2012 Frank Timiș avea o avere estimată la 1,75 de miliarde de euro, fiind considerat cel mai bogat român.În 2013, Timiș a fost acuzat că ar fi făcut publice informații false privind volumul rezervelor de zăcăminte descoperite în Liberia, pentru a crește artificial prețul acțiunilor African Minerals la bursă. După izbucnirea scandalului, prețul unei acțiuni African Minerals s-a prăbușit cu 90%.

Cine este Frank Timiș

Timiș a început să lucreze în industria minieră în Australia, la vârsta de 16 ani. Vasile (Frank) Timiș, 48 de ani, este descris de Forbes ca un investitor în domeniul petrolului și resurselor minerale și având un „trecut controversat”.

A debutat pe lista miliardarilor Forbes datorită acțiunilor la trei companii: African Minerals, African Petroleum Corp și International Petroleum.

Gândul a scris că publicația Newstime Africa publica în 2011, aproape în fiecare lună, articole despre magnatul de origine română, folosind expresii de genul „se pare că tot ce atinge se transformă în aur”, „guru investițiilor”, „povestea de succes a zilelor noastre” și „African Minerals face istorie”.

Pe de altă parte, o investigație riseproject.ro a arătat o posibilă legătură dintre deținătorii Cupru Min și Frank Timiș, însă purtătorul de cuvânt al companiei Roman Copper Corp a precizat ulterior că „Dl. [Frank] Timiș nu are nici o implicare în Roman Copper Corp”.

În afară de averea sa, miliardarul român Frank Timiș, stabilit în Marea Britanie, a ajuns cunoscut în România și pentru că deținea practic jumătate din statul african Sierra Leone, prin companiile sale de minerit și pentru că a fondat compania Gabriel Resources, care se luptă să înceapă exploatarea aurului de la Roșia Montană.

De altfel, afacerile miliardarului s-au aflat și în atenția diplomaților americani, după cum reiese dintr-o telegramă a Ambasadei SUA din Sierra Leone, intrată în posesia Wikileaks, și publicată de gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie