Cine este Aleksandr Dughin a cărui fiică a fost ucisă lângă Moscova

Cine este Aleksandr Dughin a cărui fiică a fost ucisă lângă Moscova
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 22/08/2022, 09:24
Actualizat: 22/08/2022, 09:27

Darya Dugina, fiica ideologului ultranaționalist rus Aleksandr Dughin a fost ucisă într-un presupus atac cu mașină-capcană în afara Moscovei, sâmbătă seara. Tatăl acesteia a văzut scena morții.

Cunoscuții lui Dugina au declarat că mașina pe care o conducea aparținea tatălui ei și că acesta era probabil ținta vizată.

Sursă Foto – Twitter
Mașina în care și-a pierdut viața Daria Dugina

Dugin, în vârstă de 60 de ani susține de mult timp unificarea teritoriilor vorbitoare de limbă rusă și a altor teritorii într-un nou și vast imperiu rusesc, pe care dorește să includă Ucraina.

În cartea sa din 1997, „The Foundations of Geopolitics: Viitorul geopolitic al Rusiei”, Dughin a criticat vehement influența SUA în Eurasia și a cerut Rusiei să își reconstruiască propria autoritate în regiune și a pledat pentru ruperea teritoriului altor națiuni.

Cartea respectivă a figurat pe listele de lectură ale armatei, dar nu există nici un indiciu că Dughin a avut vreodată o influență directă asupra politicii externe rusești.

Influența lui Dughin asupra președintelui Vladimir Putin a fost un subiect de speculații, unii observatori ai Rusiei afirmând că influența sa este semnificativă, iar mulți o consideră minimă. El nu are legături oficiale cu Kremlinul.

Statele Unite i-au impus sancțiuni acestuia în 2015 pentru că este „responsabil sau complice la acțiuni sau politici care amenință pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei”.

Fiica acestuia și-a pierdut viața în urma unei explozii a autoturismului pe care îl conducea, ea se întorcea de la un festival. Alexander Dugin a fost prezent la locul accidentului.

Alexander Dughin, pe lista neagră a lui Putin

Într-o declarație din martie, Trezoreria americană a afirmat că Uniunea Eurasiatică a Tineretului a recrutat în mod activ persoane cu experiență militară și de luptă pentru a lupta în numele autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei.

„Dughin controlează Geopolitica, un site web care servește drept platformă pentru ultranaționaliștii ruși pentru a răspândi dezinformare și propagandă care vizează publicul occidental și nu numai”, a precizat Trezoreria SUA.

În 2015, acesta a fost citat de gazeta.ru spunând că adăugarea sa pe lista de sancțiuni a SUA a fost „fără precedent” și că sancțiunile au fost impuse pentru „o activitate intelectuală care nu încalcă nici o lege”.

Dughin nu a răspuns imediat la întrebările care i-au fost trimise duminică prin e-mail la o adresă listată pe site-ul web al Mișcării Eurasiatice Internaționale pe care a fondat-o, potrivit Alephnews.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase