Cine este judecătorul Norel, consultantul pe probleme de „integritate” al baronului Adrian Duicu

Cine este judecătorul Norel, consultantul pe probleme de integritate al baronului Adrian Duicu
Publicat: 09/04/2014, 16:15
Actualizat: 03/08/2014, 07:53

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu căuta modalități prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta a cerut și opinia juridică a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu.

În motivarea Curții de Apel București, judecătorul Matei George spune următoarele: „În timp ce dosarul său era pe rolul Curții de Apel Craiova, inculpatul Duicu a cerut o consultație juridică judecătorului Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți la acea dată și actual membru CSM.”

Judecătorul subliniază că Duicu și actualul membru CSM erau în relații foarte apropiate. „De remarcat că în discutiile cu apropiații săi referitoare la acest magistrat, inculpatul Duicu și Mediansky Ladislau ( avocat suspendat și secretar al Consiliului Județean Mehedinți) folosesc apelativul de Norel, element ce denota familiaritate cu magistratul”, se menționează în motivarea intanței.

Judecătorul Norel Popescu nu a putut fi contactat pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Inspecția Judiciară a CSM îl cercetează pe Norel Popescu urmând să decidă dacă faptul că l-a consiliat pe Duicu nu reprezintă o încălcare a legislației. Art 10. alin 2 din Legea nr. 303 /2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor spune că „judecătorii și procurorii nu pot să dea consultații scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanțe sau parchete decât acelea în cadrul cărora își exercită funcția”

Judecătorul Curții de Apel a lasat și el să se înțeleagă că nu este principial și poate nici legal ca un judecător să ofere consultații juridice unui cetățean acuzat de conflict de interese. „Judecătorul îi dă consultațiile dorite inculpatului Duicu Ioan cu privire la problema dedusă în același timp judecății pe rolul Curții de Apel Craiova și îi dă asigurări că nu există nicio incompatibilitate în ceea ce îl privește pe președintele Consiliului Județean ( consultațiile juridice s-au dovedit a fi de calitate, judecătorul anticipând cu exactitate soluția care a fost și pronunțată de Curtea de Apel Craiova în dosarul inculpatului).

Nu este de competența materială a Curții de Apel București să analizeze dacă activitatea numitului Norel Popescu în legătură cu inculpatul Duicu de acordare de consultații juridice referitoare la un proces pe rol – după cum rezultă indicii din speță – este abatere disciplinară sau are vreo conotație infracțională în sensul exercitării fără drept a unei profesii sau activități ( profesia de avocat), aceste elemente putând face obiectul de interes al altor instituții, precum Inspecția Judiciară din cadrul CSM sau PICCJ.”

Duicu a spus în apărarea sa că i-a cerut părerea judecătorului pentru că era profesionist. „Cu Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți și în prezent membru CSM i-am cerut părerea fiind un profesionist în contencios pentru a mă lămuri dacă funcția de consilier județean este compatibilă cu funcția de de președinte de Consiliul Județean, Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său”, a declarat Adrian Duicu în apărarea sa.

Norel Popescu are 44 de ani și a intrat în magistratură în 1993. Din 2012 conduce Tribunalul Mehedinți.

Este și vicepreședinte al Asociației Magistraților din România care, la fel ca UNJR, a contestat în 2013 alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM și a militat pentru eliminarea din consiliul a judecătorilor Danileț și Ghica. Norel Popescu este și membru interimar al CSM fiind cel care a ocupat locul judecătorului Toni Neacșu după ce el a plecat din magistratură.

Judecătorul a decis să candideze pentru locul pe care îl ocupă acum temporar.

În oferta electorală a judecătorului Norel Popescu un capitol generos se referă la salarizarea magistraților. Judecătorul susține că bugetul sistemului judiciar nu ar trebui să mai fie manageriat de politicieni, ci direct de sistem. În plus, militează pentru creșteri salariale pentru judecători și eliminarea discrepanțelor în ceea ce privește cuantumul sporurilor salariale.

În ultima declarație de avere Norel Popescu a declarat că deține două autovehicule, că are un credit luat de la Primăria Drobeta Turnu Severin în valoare de 19.735 euro (accesat în 2013 și scadent în 2038). Judecătorul a mai declarat și suma de 37.000 euro, precizând totodată că a câștigat 108.000 lei din venituri salariale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto