Cine este Mihai Busuioc, noul președinte al Curții de Conturi

Redactor:
Liviu Dadacus
Cine este Mihai Busuioc, noul președinte al Curții de Conturi
Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților l-a votat, miercuri, cu 275 de voturi „pentru" și 95 de voturi „împotrivă" pe fostul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, în funcția de președinte al Curții de Conturi.

Totodată, plenul reunit l-a votat pe Nicu Marcu în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi, cu 270 de voturi „pentru” și 100 de voturi „împotrivă”.

În același timp, au fost votați și Aurel Dumitru în funcția de consilier de conturi, Lucian Dan Vlădescu în funcția de președinte al Autorității de Audit și Florin Tunaru în funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit.

Comisiile reunite de buget-finanțe au validat, marți, candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcția de președinte al Curții de Conturi, Busuioc afirmând că în cadrul instituției ar trebui înființată o direcție cu rol de îndrumare a autorităților publice.

Mihai Busuioc, actualmente secretar general al Guvernului, a declarat, marți, în cadrul ședinței în care a fost audiat de către comisiile parlamentare, că în cadrul Curții de Conturi ar trebui înființată o direcție cu rol de îndrumare a autorităților publice. „Cred că suntem cu toții de acord că este absolut necesar să înființăm o direcție care să aibă rol de îndrumare a autorităților publice. Acest rol de îndrumare a existat și înainte, prin anii ’90, în activitatea Curții. Odată cu modificarea Legii Curții de Conturi, când activitatea jurisdicțională a trecut la instanțele judecătorești, acest rol a fost pierdut. Este o fugă o de responsabilitate a funcționarilor, a auditorilor de la Curtea de Conturi. Cred că este timpul să ne întoarcem spre această activitate și absolut toate instituțiile din România ar trebui să se deschidă și să existe o Direcție de îndrumare, nu de consultanță, pentru că legea interzice consultanța”, a declarat Mihai Busuioc.

Candidatura lui Mihai Busuioc a fost validată în comisii cu 18 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și o abținere.

Cine este noul șef de la Curtea de Conturi

Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului, 43 de ani, a fost prima numire oficială a lui Sorin Grindeanu în guvernul său, însă acesta provine din Ministerul Dezvoltării Regionale, unde a venit în mandatul lui Liviu Dragnea. Busuioc a fost păstrat în guvernul tehnocrat la acest minister, de Vasile Dîncu. Anterior, el a condus Agenția Națională de Cadastru (ANCPI), de unde a fost demis de Victor Ponta în 2012.

Busuioc a rămas însă în ANCPI ca director adjunct, apoi ca șef al corpului de control, până să fie preluat de Dragnea la minister. Soția sa este Iulia Busuioc, notar public. Mihai Busuioc și-a arătat în ultimele două zile fidelitatea față de liderul PSD, refuzând să își contrasemneze demiterea din fruntea PSD și blocându-i astfel lui Grindeanu posibilitatea de a-l numi pe Victor Ponta în fruntea SGG.

 

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Ce se întâmplă dacă vii fără mască la vot. Raed Arafat tocmai a făcut anunțul
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Pensia pe care o câștigă Ion Țiriac este FABULOASĂ! N-o să crezi însă ce a...
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide