Circa 1.500 de persoane la un nou protest față de construirea unei fabrici de formaldehidă, la Sebeș

Circa 1.500 de persoane la un nou protest față de construirea unei fabrici de formaldehidă, la Sebeș
Publicat: 25/01/2015, 17:56
Actualizat: 03/02/2019, 13:46

Acesta este al treilea miting de protest organizat la Sebeș față de construirea în oraș a unei fabrici de formaldehidă, acțiuni similare având loc și în duminicile precedente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au mobilizat în special pe rețelele de socializare și s-au adunat, în jurul orei 14.00, în fața Primăriei Sebeș, unii dintre ei aducând steaguri tricolore, alții bannere sau pancarte cu mesaje precum „Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, „Implică-te! Nu fi fraier, c-o să rămâi fără aer!”, „Kronospane, nu uita, Sebeșul nu te vrea!” și „Sebeșeni, treziți-vă!”.

La începutul protestului, oamenii s-au prins într-o horă a unirii, scandând din când în când „Unitate”.

Majoritatea participanților la acțiune sunt localnici, dar au venit și oameni din alte localități din Alba, precum și din Cluj și Mureș. Printre protestatari se află și o delegație de moți, aceștia venind pentru a-și exprima solidaritatea cu locuitorii din Sebeș, dar și nemulțumirea față de intențiile autorităților române de a relua dialogul pe tema proiectului minier de la Roșia Montană.

„Dumneavoastră trebuie fiți uniți. Noi am fost uniți la început, 98 la sută, dar ne-au divizat. Au început să se certe tată cu fiu și frate cu frate”, a spus un bărbat care susținea că este din Roșia Montană.

El a adăugat că acum „moții s-au ridicat” împotriva proiectului de la Roșia Montană și „Doamne ferește de cine le stă în cale”.

La mitingul de protest participă și câțiva locuitori din Reghin, unde o companie turcească vrea să construiască o fabrică de formaldehidă similară celei de la Sebeș. Ei afișează un banner cu mesajul „Reghin – Sebeș/ Nu formaldehidă”.

La ora transmiterii acestei știri, grupul de protestatari mărșăluiește pe străzi, lor alăturându-li-se alți oameni, punctul final al acțiunii fiind, potrivit organizatorilor, parcarea din fața companiei Kronospan.

Protestatarii se manifestă zgomotos cu fluiere și vuvuzele și scandează „Afară, afară cu Kronospan din țară!”, „Stop poluarea”, „Hoții, hoții”, „Unitate”, „Nu corporația face legislația”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă!”. Din când în când oamenii cântă melodii patriotice, precum „Imnul lui Iancu”.

Unii dintre protestatari poartă măști chirurgicale sau măști de gaze pe față, iar alții au venit împreună cu copiii.

„Domnul primar să iasă lângă noi în stradă că l-am votat și trebuie să fie alături de noi. Poluarea ne afectează nu numai pe noi, ci copiii copiilor noștri vor avea de suferit”, a spus unul dintre protestatari.

Un tânăr a afirmat că vrea ca fabrica de formaldehidă să nu fie construită în Sebeș, ci la 50 de kilometri distanță față de orice localitate.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Alba, acțiunea este autorizată să se desfășoară până la ora 18.00, iar protestul este monitorizat de echipaje de jandarmi din Alba și Mureș.

Protestele de la Sebeș sunt organizate de Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, înființat de mai mulți localnici susținuți de organizații ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeș, cu o capacitate de 60.000 de tone/an.

La rândul său, compania Kronospan a transmis, duminică, un comunicat de presă în care își exprimă disponibilitatea la dialog și invită încă o dată reprezentanții societății civile, ai autorităților locale și ai ONG-urilor la sediul societății pentru a discuta în mod transparent orice problema ridicată.

Vineri, compania a organizat o întâlnire de „conciliere directă” cu cei care protestează față de construirea fabricii de formaldehidă, însă la aceasta nu s-a prezentat nimeni, protestatarii anunțând că refuză deoarece Kronospan i-ar fi amenințat că le va cere daune pentru prejudiciul de imagine.

„Ne exprimam încă o dată îngrijorarea față de acțiunile și declarațiile unor reprezentanți ai societății civile din Sebeș, dar mai ales ale unor organizații non-guvernamentale străine și a unor persoane care nu trăiesc și nu au trăit niciodată în Sebeș al căror scop declarat este protecția mediului, dar ale căror acțiuni fac dovada unei lipse de informare adecvată, ignoranță și chiar rea-credință. Tocmai de aceea în repetate rânduri am invitat la dialog, dar din păcate acest dialog nu se dorește”, se mai arată în comunicatul Kronospan.

Compania Kronospan intenționează să pună în funcțiune în primăvara acestui an, la Sebeș, o nouă fabrică de producere a formaldehidei, în urma unei investiții de 18 milioane de euro, instalația second-hand fiind cumpărată din Franța.

Investiția companiei austriece Kronospan se află în procedura de revizuire a autorizației de mediu și se confruntă cu proteste din partea unor organizații de mediu și a unei părți a localnicilor.

Recent, Ministerul Mediului anunța că analizează două contestații privind decizia de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru Kronospan Sebeș, în cazul construcției unei noi fabrici de formaldehidă în oraș. În perioada analizării contestației și a documentației de la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Alba, autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru Kronospan Sebeș, preciza sursa citată.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro și deține două unități de producție, la Sebeș și Brașov, și un centru logistic la Constanța.

Kronospan a început investițiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeș. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeș, Kronospan deține și o fabrică de formaldehidă, care produce 30.000 de tone pe an.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor și a unor controale ale autorităților, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale și nu avea toate autorizațiile necesare construcției, fiind nevoită să demoleze instalația.

Ulterior, între Kronospan și Primăria Sebeș a urmat un proces, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeș a dispus demolarea acestei instalații pe motiv că este construită ilegal și aducerea terenului la starea inițială.

De asemenea, în 2008, Kronospan a fost amendată de autoritățile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunțat o deversare accidentală de formaldehidă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?