Circuitul infracțional prin care funcționa rețeaua medicilor, încheiat cu o pierdere de 8,3 milioane de lei pentru stat

Circuitul infracțional prin care funcționa rețeaua medicilor, încheiat cu o pierdere de 8,3 milioane de lei pentru stat
Publicat: 20/05/2014, 15:34
Actualizat: 31/01/2019, 22:44

Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz față de zece persoane suspectate de săvârșirea, după caz, a infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului București transmis agenției MEDIAFAX.

În această cauză, procurorii și polițiștii bucureșteni au făcut marți 26 de percheziții, în București și în județele Ilfov, Sibiu și Dolj, la locuințele unor persoane și la sediile unor societăți, precum și la Institutul Clinic Fundeni.

„Din datele și probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecții au creat circuite economice și financiare fictive cu scopul de a-și însuși sumele de bani rezultate din activitatea infracțională și de a denatura plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA și impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei”, a precizat Parchetul Capitalei.

Potrivit procurorilor, reprezentanții unei societăți ce deține un lanț de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziții de medicamente de la societăți cu un comportament de tip „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienți care nu au beneficiat de acestea, reprezentanții societății au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

„Sumele de bani obținute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar și însușirea lor”, susțin procurorii.

Parchetul Tribunalului București a precizat că în această cauză au fost emise zece mandate de aducere.

Poliția Română anunța, marți dimineață, că anchetatorii vor pune în executare în acest caz 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie duse la sediul Poliției Capitalei, unde vor fi audiate de către un colectiv de polițiști și cinci procurori.

Prejudiciul estimat până în prezent în această cauză, potrivit Poliției Române, se ridică la 3,5 milioane de euro.

Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil și Aristica Poenaru, de la Secția Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, sunt vizați în dosarul rețetelor false, cabinetele acestora de la unitatea sanitară fiind percheziționate de procurori și polițiști, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din rândul anchetatorilor.

Medicul Otilia Georgescu este de față la percheziția care are loc la Institutul Fundeni, iar în cazul dr. Emilia Niculescu-Mizil, anchetatorii fac o percheziție la o adresă din Sectorul 2 al Capitalei, potrivit surselor citate.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au venit marți dimineață, în jurul orei 06.00, la unitatea sanitară, aceștia controlând trei cabinete ale unor medici de la Secția Hematologie.

Carmen Orban a precizat că deocamdată nu știe despre ce este vorba, așteptând ca anchetatorii să îi dea mai multe date la finalul percheziției. Ea a mai spus că nu știe ce medici de la Institutul Clinic Fundeni ar fi vizați în această anchetă și pentru ce fapte.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că la una dintre percheziții, în locuința unui medic a fost găsită suma de 100.000 de euro, 140.000 de dolari și 250.000 de lei, în timp ce la o farmacistă au fost găsiți 100.000 de lei și peste 23.000 de euro.

Potrivit surselor citate, în această cauză vor fi audiați medici și farmaciști, printre aceștia fiind și reprezentantul farmaciilor Rețeta, Iuliana Ilincea. Totodată, la sediul Poliției Capitalei urmează să fie aduse de la Sibiu pentru audieri mai multe persoane.

În această anchetă au fost făcute percheziții și la lanțul de farmacii Rețeta. La farmacii sunt verificate peste o mie de rețete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, și facturi fiscale. Reprezentanții acestora sunt suspectați că ar fi efectuat achiziții fictive de la firme fantomă și fără a avea autorizație de distribuție de la Agenția Națională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic și hematologic, au mai spus sursele citate.

Peste 100 de polițiști de la Poliția Capitalei și de la IPJ Sibiu participă la percheziții. Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informații și al ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentine, feta ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a mers la..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Vor fi luați obligatoriu în armată în caz de război. S-a dat lege de apărare
Toți românii sunt obligați. 27 mai este ultima
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Oana Roman, pusă la zid de internauți după ce a postat o fotografie: ”Se vede...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
S-a confirmat: exercițiile fizice încetinesc percepția asupra timpului!
×