CJUE: Statele UE pot să nu autorizeze căsătoria homosexuală, dar nu pot împiedica libertatea de ședere

CJUE: Statele UE pot să nu autorizeze căsătoria homosexuală, dar nu pot împiedica libertatea de ședere
Publicat: 05/06/2018, 17:08
Actualizat: 25/03/2019, 23:23

„Deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze CĂSĂTORIA HOMOSEXUALĂ, ele nu pot împiedicaLIBERTATEA DE ȘEDEREa unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, resortisant al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor”, se arată în comunicatul transmis de instituție.

ADRIAN COMAN, cetățean român și american, s-a căsătorit în anul 2005 cu CLAI HAMILTON, cetățean american. Cei doi au dat în judecată statul român, după ce i s-a refuzat recunoașterea căsătoriei oficiate în Belgia.

„Având în vedere toate considerațiile care precedă, trebuie să se răspundă la prima întrebare că, într‑o situație în care un cetățean al Uniunii a făcut uz de libertatea sa de circulație deplasându‑se și locuind efectiv, în conformitate cu condițiile prevăzute la articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2004/38, într‑un alt stat membru decât cel a cărui cetățenie o deține și a întemeiat sau a consolidat cu această ocazie O VIAȚĂ DE FAMILIE cu un resortisant al unui stat terț, DE ACELAȘI SEX, de care este legat printr‑o CĂSĂTORIE legal încheiată în statul membru gazdă, articolul 21 alineatul (1) TFUE trebuie să fie interpretat în sensul că se opune ca autoritățile competente ale statului membru a cărui cetățenie o deține cetățeanul Uniunii să refuze acordarea unui DREPT DE ȘEDERE pe teritoriul acestui stat membru resortisantului menționat, pentru motivul că dreptul statului membru menționat nu prevede căsătoria între persoane de același sex”, se arată în documentul Hotărârii CJUE în cauza C‑673/16.

„Curtea consideră că refuzul unui stat membru de a recunoaște, exclusiv în scopul acordării unui drept de ședere derivat unui resotisant al unui stat non-UE, căsătoria acestui resotisant cu un cetățean al Uniunii de același sex legal încheiată într-un alt stat membru este susceptabil să împiedice exercitarea dreptului acestui cetățean de liberă circulație și de ședere pe teritoriul statelor membre. Aceasta ar face ca libertatea de circulație să varieze de la un stat membru la altul în funcție de dispozițiile de drept național care guvernează căsătoria între persoanele de același sex”, se mai arată în comunicat.

Adrian Coman și Clai Hamilton s-au cunoscut în 2002 la New York și au format un cuplu stabil timp de OPT ANI. În 2009, Adrian a plecat din New York pentru a lucra la Parlamentul European, în Bruxelles. Un an mai târziu, cei doi au decis să se căsătorească în Belgia. În 2012, Adrian Coman și-a încheiat contractul la Parlamentul European și a început să își caute de lucru în Belgia și Statele Unite, luând în calcul și varianta de a veni în România, unde avea părinți, rude și prieteni. A mers la Consulatul României din Bruxelles pentru a transcrie certificatul de căsătorie, lucru necesar pentru a cere REZIDENȚA ÎN ROMÂNIA pentru partenerul său.

Adrian Coman, Clai Hamilton și Asociația ACCEPT au fost audiați de Marea Cameră a CJUE pentru stabilirea definiției termenului SOȚIîn legislația europeană privind libera circulație pe teritoriul UE în data de 21 noiembrie 2017. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor europeni, după ce opinia lor a fost solicitată de Curtea Constituțională a României, pentru a stabili dacă articolele din Codul Civil care interzic recunoașterea căsătoriilor gay încheiate în afara României sunt constituționale.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Doi ani de amărăciune de la cazul Caracal. De necrezut ce s-a întâmplat cu Dincă...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Ucraina = Cernobîl, iar Turcia = Cardi B. Cum a fost prezentată România la deschiderea...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Tragedie în Harghita, după ce un urs a UCIS un bărbat, iar altul este în...
Oana Roman şi Marius Elisei, imagine ULUITOARE. Doar în filmele pentru adulţi vezi aşa ceva
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Cătălin Măruţă a rămas mască! Nu-şi putea imagina asta. Toată lumea a văzut ce s-a...
NASA a descoperit un sistem misterios sub Antarctica „conectat la întregul Pământ”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...