Climatolog: Se modifică clima. Rămân 4 anotimpuri, dar caracteristicile lor se schimbă, cu mai multe fenomene extreme

Climatolog: Se modifică clima. Rămân 4 anotimpuri, dar caracteristicile lor se schimbă, cu mai multe fenomene extreme
Climatolog: Se modifică clima. Rămân 4 anotimpuri, dar caracteristicile lor se schimbă, cu mai multe fenomene extreme / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 24/03/2021, 19:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:15

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Digi 24, că în România rămân 4 anotimpuri, dar caracteristicile acestora se schimbă, crescând frecvența fenomenelor extreme.

Climatolog: „Rămâ 4 anotimpuri”

„S-au mai observat astfel de manifestări, dar sunt rare sau au fost rare în trecut. Avem de-a face cu o situație foarte dinamică la nivelul întregii emisfere nordice. Întreaga iarnă a avut treceri bruște de la regimuri contrastante termic și cu alte manfiestari severe în unele părți ale globului, în timp ce în alte zone am avut un regim mult mai bun, în sensul că iarna aveam temperaturi mai mari decât în mod obișnuit. Spre exemplu, în Grecia, temperaturi de 20 și multe grade și în Spania ninsorile acelea. Și apoi a continuat în Grecia cu ninsori, dar cu temperaturi ridicate în alte zone”, a afirmat Bojariu.

„E vorba de această trecere dinspre tipurile de circulație caracteristice sezonului rece spre tipurile de circulație caracteristice sezonului cald, în cazul primăverii”, a mai spus climatologul.

„Comun este că avem această reacție energetică, această dinamică mare. Se fac treceri bruște cu amplitudini mari. E caracteristic tuturor anotimpurilor. Primăvara în esență e un anotimp al contrastelor în mai mare măsură decât iarna și vara, tocmai pentru că se face această trecere, dar amplitudinea este mult mare acum. Aceste manifestări severe vin să ne aducă încă o dată aminte de fundalul pe care au loc trecerile dintr-un anotimp în altul, fundalul încălzirii globale, al schimbării climatice”, a explicat aceasta.

„Sunt normale primăvara astfel de fluctuații, dar nu la amplitutdinea asta atât de mare, cu trecerea asta în care să avem manifestări pe procese convective caracteristice sezonului cald împreună cu ninsoare, hiar dacă primăvara face trecerea dinspre sezonul rece spre sezonul cald. Vorbim de fenomente naturale care sunt modificate de fundalul acesta al schimbării climatice”, a mai afirmat Roxana Bojariu.

„Simțim efectul cumulat al unei variabilitati naturale care ar fi existat oricum”

„Simțim efectul cumulat al unei variabilitati naturale care ar fi existat oricum, fără intervenția omului de a modifica compoziția atmosferei terestre – și prin asta de a aduce încălzirea globală. Avem variabilitate naturală pentru că sistemul climatic e foarte complex, dar nu avem doar variabilitatea aceasta naturală. Ea este suprapusă semnalului încălzirii globale și simțim efectul cumulat. Fluctuațiile care au loc nu au loc în jurul unui nivel care să rămână staționar, ci au loc în jurul unei tendințe”, a mai spus aceasta.

„Creșterea intensității precipitațiilor, modificări în felul în care valurile de căldură în sezonul cald apar mai frecvent și mai intens – întreg sistemul climatic se reconfigurează și ne îndreptăm spre o nouă climă. Dar cele 4 anotimpuri rămân, pentru că ele sunt date de înclinarea pe care axa Pământului o are pe planul orbitei sale în jurul Soarelui și variază această înclinare pe perioade mari de timp, de ordinul a zeci de mii de ani. Pe perioada noastră când avem această schimbare, prezența anotimpurilor rămâne constantă, dar se modifică caracteristicile fiecărui anotimp, ca durată unul față de celălalt și ca manifestări cu fenomene mult accentuate în caracterul lor extrem, față de anotimpurile pe care le cunoșteam cu mai multe decenii înainte”, a mai explicat Bojariu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult