Cluj: O parohie acuză CJ că a subevaluat un teren care va fi expropriat pentru pista aeroportului

Cluj: O parohie acuză CJ că a subevaluat un teren care va fi expropriat pentru pista aeroportului
Publicat: 18/06/2013, 14:24
Actualizat: 06/09/2019, 10:55

Reprezentanții unei parohii greco-catolice susțin că autoritățile județene au subevaluat un teren care urmează să fie expropriat pentru construirea pistei aeroportului, iar prețul a scăzut de la 12 euro la 2 euro un metru pătrat, șeful CJ spunând însă că evaluarea s-a făcut de experți independenți.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Parohia „Sfântul Iosif” din cartierul Someșeni din Cluj-Napoca și semnat de preotul paroh Cristian Goia, statul român, prin instituțiile sale, „confiscă din nou, prin metoda subevaluării, o parcelă de teren aparținând parohiei”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Dorim să semnalăm opiniei publice un act de nedreptate pe care Consiliul Județean Cluj îl pregătește parohiei noastre. În anul 1948, statul comunist a confiscat toate proprietățile parohiei noastre, proprietăți de mare valoare pentru patrimoniul acesteia. În prezent, cu toate legile retrocedării, nu s-a reușit decât parțial recuperarea acestora. Acum, în România anului 2013, statul român, prin instituțiile sale, confiscă din nou, prin metoda subevaluării, o parcelă de teren aparținând parohiei noastre. Parcela se află în zona noii piste de la aeroport și face parte din extravilanul municipiului Cluj-Napoca, având o suprafață de 5.631 de metri pătrați. În 29 mai, am primit o notificare prin care am fost informați că se va expropria o parcelă de teren aparținând parohiei noastre, prețul pentru terenul nostru având o valoare de aproximativ 12 euro/metrul pătrat. Surpriza a venit în 11 iunie, când CJ Cluj a modificat sumele pentru proprietari în baza unei evaluări, astfel încât prețul a ajuns la 2 euro. Între două hotărâri, la un interval de 44 de zile, apare o diferență foarte mare între sumele propuse pentru despăgubire”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții Parohiei „Sfântul Iosif” au susținut că în acest caz a avut loc „o încălcare a legilor statului și o procedură incorectă a exproprierii terenurilor de către Consiliul Județean Cluj”.

„Această procedură greșită afectează parohia noastră și încă 150 de proprietari, aducându-le grave prejudicii materiale”, se mai arată în documentul citat.

Preotul paroh a menționat că pentru un teren extravilan arabil similar din zonă, respectiv cel pentru centura Bulevardul Muncii-Apahida, în 2011 statul român a oferit ca despăgubire unui proprietar de parcelă suma de 24 de euro/metrul pătrat.

„Astfel, se observă că valoarea oferită în prezent este cu mult subevaluată. Același stat român oferă acum, la doi ani distanță de anul 2011, suma de 2 euro/metrul pătrat pe aceeași categorie de teren, aflat în aceeași zonă. Terenul parohiei noastre este important pentru noi și considerăm că nu poate fi înstrăinat pe o valoare modică, fiind cu atât mai valoros, cu cât a făcut parte din patrimoniul parohiei noastre încă de la începuturile ei. Noi avem o obligație morală față de antecesorii noștri, care au depus eforturi deosebite pentru a obține această proprietate, față de comunitatea parohială prezentă și față de generațiile viitoare. Sperăm, totuși, că se va face un nou raport de evaluare, în vederea stabilirii unei juste despăgubiri, prin acordarea unei valori corecte pentru terenul nostru”, se mai menționează în comunicatul Parohiei „Sfântul Iosif”.

Preotul paroh Cristian Goia a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că parohia intenționa să cumpere, cu banii obținuți din exproprieri, un teren învecinat și să amenajeze pe întreaga suprafață un cimitir.

„Toate planurile noastre au fost date peste cap de această subevaluare. Vom da în judecată Consiliul Județean Cluj”, a spus Goia.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, marți, că evaluarea terenurilor a fost făcută de către experți ai ANEVAR.

„S-a făcut o expertiză de către Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), de experți independenți, nu a făcut-o CJ. Ultima evaluare a prețului a fost făcută în 2010, de atunci, prețul terenului, conform evaluării specialiștilor și ținând cont de evoluția pieței imobiliare, este altul. Respect poziția celor de la parohie, iar toți cei care sunt nemulțumiți de aceste prețuri oferite se pot adresa instanței. Aceste procese nu afectează acțiunea de expropriere pentru pista aeroportului”, a precizat Uioreanu.

El a subliniat că în prima săptămână din luna iulie se va încheia acțiunea de expropriere pentru terenurile aferente pistei de 2.100 de metri a Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca.

La începutul lunii iunie, vicepremierul Liviu Dragnea se declara „ultra supărat și îngrijorat” de modul în care Consiliul Județean Cluj a gestionat lucrările la pista de 2.100 de metri a Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca, avertizând că există riscul ca aceasta să nu fie funcțională în 15 octombrie, conform graficului.

Liviu Dragnea declara, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă susținută pe șantierul noii piste a Aeroportului Internațional, că nu a fost informat de către reprezentanții Consiliului Județean Cluj asupra existenței unor probleme legate de exproprierile de terenuri și de finanțarea lucrării.

„Termenul de 15 octombrie trebuie respectat, aceasta fiind data la care noua pistă de 2.100 să fie funcțională cu tot cu instalațiile aferente. Acum o lună și jumătate când am fost aici erau mai multe probleme, în special legate de devierea unui pârâu. Sunt surprins acum pentru că atunci nimeni de la CJ Cluj nu a spus că ar fi o problemă cu exproprierile de teren. Vreau să discut cu cei de la CJ Cluj, care au niște obligații financiare față de constructor și persoanele expropriate. Suntem puțin blocați la CJ Cluj și trebuie să găsim o soluție. Vreau să știu dacă este o problemă aici, dacă există surse de finanțare suficiente, pentru că dânșii nu s-au apucat să construiască o pistă de biciclete. Sunt probleme cu plata constructorului, dar și cu exproprierile, este o problemă de bani la exproprieri și de proceduri și nu înțeleg de ce se întârzie atât de mult. Există riscul ca termenul de 15 octombrie pentru darea în folosință a pistei de 2.100 de metri să nu fie respectat. Nemulțumirea mea este că am văzut o bâlbâială în acest proiect și vreau să mă asigur că toți angajații din CJ înțeleg că pista este prioritate zero pentru instituție. Sunt îngrijorat de situație și ultra supărat”, spunea Dragnea.

Vicepreședintele CJ Cluj Ioan Oleleu declara, în aceeași conferință de presă, că instituția dispune de sumele necesare pentru plata exproprierilor.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a dat asigurări, ulterior, că exproprierile de teren pentru pista de 2.100 de metri sunt „în grafic” și că aceasta va fi funcțională în 15 octombrie, urmând să se respecte termenul stabilit.

În 11 iunie, Uioreanu declara, la finalul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Cluj, că autoritățile județene au primit mai mult de jumătate din acordurile proprietarilor pentru ocuparea terenurilor, astfel încât săptămâna următoare procedura să fie încheiată.

Întrebat dacă asigurările vin după ce vicepremierul Liviu Dragnea a criticat autoritățile județene pentru stadiul lucrărilor la pista de 2.100 de metri a Aeroportului Internațional, Horea Uioreanu spunea că a fost vorba despre „o confuzie”, pentru că era vorba de lucrări noi aferente pistei și „era anormal ca exproprierile să fie gata în câteva zile”.

Președintele CJ Cluj sublinia că autoritățile județene dispun de toate sumele de bani pentru plata exproprierilor, în condițiile în care la bugetul județului Cluj s-au încasat în plus față de estimări circa 8 milioane de lei.

În septembrie 2011, au început lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri, în prima etapă pista urmând să fie extinsă la 2.100 de metri. Costurile proiectului sunt estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările la prima etapă, cea de prelungire a pistei la 2.100 de metri, ar fi trebuit finalizate în iunie 2013, dar au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluții din partea constructorilor. De asemenea, finanțarea unor lucrări de regularizare și deviere a unui pârâu din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie de la Administrația Națională Apele Române.

Costurile estimate pentru prima etapă se ridică la 39 de milioane de euro, din care s-au achitat aproape 16 milioane de euro.

Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL și SC Geo Arc SRL.

În 28 mai, Consiliul Județean Cluj anunța că a alocat, în acest an, 17,5 milioane de lei (4 milioane de euro) pentru plata unor exproprieri de terenuri în zona Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca, unde se lucrează la prelungirea pistei, urmând ca de bani să beneficieze circa 150 de proprietari.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia