CNCD: Declarațiile lui Băsescu, Ponta, Antonescu și Dragnea despre o regiune maghiară-nediscriminatorii

CNCD: Declarațiile lui Băsescu, Ponta, Antonescu și Dragnea despre o regiune maghiară-nediscriminatorii
Publicat: 02/10/2013, 16:36
Actualizat: 02/10/2013, 16:36

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că declarațiile făcute de Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu și Liviu Dragnea privind o viitoare regiune cu populație preponderent maghiară nu sunt discriminatorii și că se înscriu în limitele libertății de exprimare.

CNCD a soluționat miercuri sesizarea formulată de Consiliul Național Secuiesc (CNS), care i-a reclamat pe președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea și președintele Senatului, Crin Antonescu, acuzându-i de discriminare pe criterii etnice, după ce aceștia au făcut unele declarații în care își exprimau opoziția față de constituirea unei regiuni cu populație preponderent maghiară.

În urma deliberarilor, Colegiul director al CNCD, cu unanimitate de voturi, a decis că faptele sesizate nu constituie discriminare, în sensul Ordonanței Guvernului nr. 137/2000, ci că „se încadrează în limitele libertății de exprimare prevăzute de art. 2, alin. (8) din același act normativ”.

„Colegiul director a constatat că, în speță, raportat la conținutul declarațiilor, nu există niciun element de incitare împotriva cetățenilor de etnie maghiară, nu există un pericol evident și prezent. Declarațiile părților reclamate au avut loc în cadrul dezbaterilor publice cu privire la planul de reorganizare administrativ teritorială a României, subiect de maxim interes public. Având în vedere calitatea părților reclamate, de oameni politici, respectiv persoane în funcții de demnitate publică, rolul acestora are o importanță deosebită din perspectiva caracterului fundamental al jocului liber al dezbaterii politice într-o societate democratică”, se arată în comunicatul CNCD.

În prezenta speță, colegiul director s-a pronunțat exclusiv asupra declarațiilor sesizate fără a emite vreo apreciere cu privire la un viitor proiect privind reorganizarea administrativ-teritorială a României.

CNCD va comunica părților, în termen legal, hotărârea motivată și care este supusă căii de atac în instantață.

Reprezentanții Consiliului Național Secuiesc au anunțat, pe 5 septembrie, într-un comunicat, că președintele organizației, Izsak Balazs, s-a adresat CNCD cu o petiție „în numele poporului secuiesc”, cerând luarea „măsurilor legale care se impun” după afirmațiile făcute de mai mulți politicieni în legătură cu regionalizarea.

Potrivit petiției, CNS îi acuză pe președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea și președintele Senatului Crin Antonescu de „discriminare pe criterii etnice”, întrucât au afirmat că este exclus ca în cadrul reorganizării administrative din România să fie creată o regiune cu populație preponderent maghiară.

„Enunțul conform căruia nu se va organiza nicio regiune unde populația maghiară va forma majoritatea (…) înseamnă că, în conformitate cu planurile lor, toate regiunile administrative vor avea populație preponderent românească, adică se urmărește în mod expres ca în toate regiunile populația maghiară să fie minoritară. Dacă aceste planuri s-ar pune în practică, atunci pe de o parte România și-ar încălca o serie de angajamente internaționale, iar pe de altă parte ar comite în mod clar o discriminare la adresa cetățenilor români de naționalitate maghiară”, arată în comunicat președintele CNS.

El adaugă că politicienii menționați încearcă să își mascheze „aceste tendințe” invocând „presupuse cauze economice”, dar fără să aducă argumente pertinente în acest sens, iar „accentul este pus mereu pe faptul că nu acceptă ideea ca să existe măcar o regiune cu populație preponderent maghiară”.

„Scopul lor este în mod evident de a crea impresia că reorganizarea se va face după criterii neutre din punct de vedere etnic, dar este clar pentru toată lumea că reorganizarea teritorială preconizată și dorită de dânșii ar discrimina cetătenii români de etnie maghiară”, susține Izsak Balazs.

El a cerut CNCD să constate că cei patru politicieni „discriminează pe criterii etnice” și să ia „toate măsurile legale pentru ca cei în culpă să-și primească pedeapsa cuvenită, iar pe viitor așa ceva să nu se mai întâmple”, subliniind că faptul că aceștia sunt chiar conducătorii țării constituie un factor agravant, „ceea ce presupune că acțiunile CNCD să fie foarte clare și ferme”.

Petiția a fost formulată de Izsak Balazs în limba maghiară, acesta solicitând CNCD ca, în cazul în care dorește să îl audieze, să îi dea polibilitatea să se exprime tot în limba sa maternă. Ulterior, însă, Izsak Balazs nu s-a prezentat la audieri la invitația CNCD.

În petiția către CNCD, CNS face trimiteri la declarațiile celor patru politicieni, prezentate în presă.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 3 iauarie, că singura formulă pe care el o vede posibilă privind regionalizarea este de opt regiuni și că nu va apărea o regiune maghiară. „Niciodată nu s-a pus problema din partea noastra a acceptării unei regiuni Harghita-Covasna-Mureș, pentru că asta ar însemna o regiune pe criterii etnice, ceea ce nu se întâmplă în UE”, a punctat premierul.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a susținut, pe 25 mai, la Congresul UDMR, că, în viziunea liberalilor, regionalizarea nu trebuie să însemne „feudalizarea României” și instituirea unor „enclave pe criterii etnice sau enclave pe criterii baroniale”, ci o descentralizare reală.

Pe 27 iunie, întrebat despre o eventuală asociere a județelor Mureș, Harghita și Covasna într-o singură regiune administrativă, în cadrul proiectului de regionalizare a României, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat: „Nu am decât două cuvinte: ex clus”. „Putem să spunem că în acea regiune, formată numai din trei județe, care să aibă un singur criteriu la baza – criteriul etnic – nu, nu facem așa ceva, pentru că criteriile pe care le avem noi în vedere de cinci-șase luni încoace sunt mult mai multe”, a mai spus Dragnea, apreciind că cele trei județe, lăsate singure, ar forma o regiune mică, cu potențial mic de dezvoltare, ceea ce le-ar aduce deservicii propriilor locuitori.

Președintele Traian Băsescu a declarat, pe 12 august, la Izvoru Mureșului, în Harghita, că în România doar la directiva lui Stalin a fost organizată Regiunea Autonomă Maghiară și le-a transmis celor care doresc reînființarea unei regiuni autome că „niciodată” nu se va face reorganizare administrativă pe criterii etnice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA