Comisarul Traian Berbeceanu a fost eliberat din arestul preventiv. „Experiența a fost tristă. Sper ca acest sacrificiu să merite”

Comisarul Traian Berbeceanu a fost eliberat din arestul preventiv. Experiența a fost tristă. Sper ca acest sacrificiu să merite
Publicat: 26/11/2013, 15:28
Actualizat: 06/07/2016, 06:15

Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat recursul comisarului Traian Berbeceanu la măsura arestării preventive, astfel că fostul șef al BCCO Alba Iulia va fi eliberat astăzi din arest, urmând să fie cercetat în libertate. Berbeceanu este cercetat pentru favorizarea unui grup infracțional nestructurat, mai exact pentru faptul că ar fi dat informații din anchete și i-ar fi avertizat cu privire la percheziții pe doi soți care sunt acuzați de evaziune fiscală în comerț cu produse petroliere.

Instanța supremă a dispus ca măsură preventivă în cazul lui Berbeceanu interdicția de a părăsi țara. Decizia instanței supreme este definitivă.

La ieșirea din arestul Poliției Capitalei, în jurul orei 15.10, Traian Berbeceanu a mulțumit presei pentru susținere și a declarat că are încredere în justiție.

„Experiența (din arest) a fost tristă, cumplită. Sper că acest sacrificiu să merite. Nimeni nu trebuie să mai treacă prin așa ceva. Am fost toată viața polițist și mă voi lupta să mă întorc în mediul meu, acolo unde lucrez. O să mă duc acum acasă să îmi văd copilul, pentru că mă topesc de dorul lui, și soția”, a spus Berbeceanu.

El a declarat că este nevinovat și că speră ca acest lucru să se demonstreze în justiție, adăugând că niciun polițist nu trebuie să se lase intimidat, să plece capul sau să renunțe la demnitatea sa.

Fostul șef al BCCO Alba Iulia a fost arestat preventiv în 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT. Decizia a fost contestată de Berbeceanu la instanța supremă, care miercuri a dispus definitiv ca acesta să fie cercetat în arest.

Tot atunci au mai fost arestați Titus Biriescu și Ramona Biriescu, cercetați în același dosar.

Potrivit procurorilor, soții Titus Gabriel și Anișoara Ramona Biriescu, considerați liderii grupării infracționale specializate în comerț ilegal cu petrol, au sponsorizat BCCO Alba, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu.

Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soți au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare și alte bunuri sau servicii, BCCO Alba și Inspectoratul Școlar Hunedoara.

Procurorii DIICOT au făcut, în 23 octombrie, 11 percheziții în județele Alba și Hunedoara, la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat și șeful BCCO Alba Iulia.

Procurorii au stabilit că șeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiții, dându-le informații despre activitățile investigative desfășurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării infracționale. Acesta i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

În 24 octombrie a fost postată pe Internet o scrisoare atribuită șefului BCCO Alba Iulia, o parte a documentului fiind postată și pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu.

În scrisoarea de 29 de pagini, adresată „tuturor polițiștilor din structurile de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române”, șeful BCCO Alba Iulia afirma că în ultima perioadă asupra sa și a echipei pe care o conduce se „desfășoară o acțiune mârșavă de mari proporții, organizată și coordonată de procurori ai DIICOT și ofițeri ai serviciilor de informații”.

Șeful BCCO Alba Iulia le spunea colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt „vânați”, „denigrați” și că împotriva lor „se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declarații mincinoase”.

„Vă cer doar să aveți grijă de voi și de subordonații voștri, să vă feriți în fiecare clipă pentru că astăzi suntem noi cei vânați, denigrați, astăzi noi suntem cei împotriva cărora se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declarații mincinoase….dar mâine ați putea să fiți voi în locul nostru”, se mai arăta în scrisoare, dată publicității de Antena 3.

În același document, șeful BCCO Alba Iulia vorbește despre un complot împotriva sa, în care sunt implicați procurori DIICOT și un coleg din BCCO, el făcând referire la mai multe dosare și acuzând legături ale celor menționați cu diferiți infractori.

El îi acuză pe procurorii DIICOT că „au confiscat” rezultatele BCCO, pe care „și le-au atribuit fără rușine, mințind mereu că au făcut sute de percheziții, că au realizat zeci de prinderi în flagrant, că au prins mii de infractori, că au descoperit tone de droguri”.

Berbeceanu dă exemple concrete, vorbind și despre interceptări telefonice realizate de SRI privind procurori sau polițiști care ar avea legătură cu diferiți infractori pe care îi informau despre cercetările făcute asupra lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple