Comisia Europeană alocă mai multe fonduri pentru integrarea romilor

Comisia Europeană alocă mai multe fonduri pentru integrarea romilor
Publicat: 18/06/2015, 16:08

„Comisia Europeană sprijină activ eforturile statelor membre de promovare a integrării grupurilor vulnerabile, inclusiv a romilor. Pentru perioada 2014-2020 am alocat peste 90 de miliarde de euro pentru promovarea incluziunii sociale și combaterea discriminării. Invit toate statele membre să ia măsuri la nivel național, regional și local pentru a profita pe deplin de fonduri și a le utiliza în mod eficient în scopul de a facilita accesul comunității rome la locuri de muncă, educație, locuințe și servicii medicale”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, potrivit unui comunicat al CE.

„Egalitatea de tratament și drepturile fundamentale sunt esența însăși a proiectului european. Romii se confruntă cu o lungă istorie de excludere. În Europa, nimeni nu trebuie să fie discriminat din cauza originii sale etnice sau rasiale. A sosit momentul să ne intensificăm eforturile pentru a combate anti-țiganismul și a promova incluziunea deplină a romilor”, a afirmat la rândul său Frans Timmermans, vicepreședintele CE responsabil cu legiferarea, relațiile interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale.

Vera Jourova, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a subliniat că „incluziunea romilor este o prioritate politică majoră pentru UE. Romii continuă să fie discriminați și marginalizați în societate. Raportul din acest an arată că statele membre sunt pe drumul cel bun. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe rezultate concrete, în special la nivel local. Statele membre trebuie să combată mai activ discriminarea romilor și să se concentreze pe eliminarea infracțiunilor motivate de ură și a stereotipurilor dăunătoare. Ne dorim ca romii să beneficieze de un tratament egal cu ceilalți cetățeni ai UE la școală, la locul de muncă, în ceea ce privește locuințele și serviciile medicale”.

Din 2011, moment în care Comisia Europeană a inclus integrarea romilor pe agenda politică europeană, s-au înregistrat progrese în mai multe domenii. Statele membre au consolidat sprijinul financiar pentru grupurile cele mai dezavantajate, inclusiv pentru romi, în perioada 2014-2020. Autoritățile naționale, regionale și locale pot utiliza peste 90 de miliarde de euro care sunt disponibile în cadrul Fondului social european și al Fondului european de dezvoltare regională pentru a consolida capitalul uman, a promova incluziunea socială și a combate sărăcia. Una dintre prioritățile din acest domeniu este integrarea comunităților marginalizate, cum este cea a romilor.

Mai multe state membre au înființat structuri de coordonare pentru integrarea romilor, în care sunt implicate diverse părți interesate. Strategiile naționale se concretizează tot mai frecvent în planuri de acțiune la nivel local, iar punctele de contact naționale pentru integrarea romilor sunt implicate mai strâns în utilizarea cât mai eficientă a fondurilor UE. De asemenea, multe state membre și-au îmbunătățit mecanismele de monitorizare și de raportare, atât la nivel național, cât și la nivel european.

Cu toate acestea, există numeroase evoluții îngrijorătoare care necesită acțiuni suplimentare din partea statelor membre. Se înregistrează o creștere îngrijorătoare a manifestărilor anti-țiganism, a discursului de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură. Comisia și-a intensificat eforturile pentru a asigura punerea corectă în aplicare a legislației de combatere a discriminării în ceea ce privește romii, inclusiv la nivel local. Comisia îndeamnă statele membre să dea dovadă de mai multă voință politică și să aibă o viziune pe termen lung în ceea ce privește combaterea discriminării romilor.

Deși numeroase state membre au creat structuri coordonate la care participă părțile interesate, acestea trebuie să devină mai eficace și să asigure implicarea tuturor actorilor relevanți. Comisia va sprijini statele membre să creeze platforme naționale pentru incluziunea romilor, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata