Comisia intenționează să dea drumul la fonduri în valoare de 13 miliarde de euro pentru Ungaria, în timp ce caută ajutor pentru Ucraina

Comisia intenționează să dea drumul la fonduri în valoare de 13 miliarde de euro pentru Ungaria, în timp ce caută ajutor pentru Ucraina
Publicat: 03/10/2023, 10:05
Actualizat: 04/10/2023, 21:01

Comisia Europeană se pregătește să deblocheze 13 miliarde de euro din fonduri UE către Ungaria, în prezent înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, într-o mișcare care ar putea asigura sprijinul Budapestei pentru o creștere a bugetului blocului și o asistență financiară semnificativă pentru Ucraina, titrează Financial Times.

Eliberarea fondurilor, care au fost înghețate din decembrie anul trecut, ar marca o victorie pentru premierul Viktor Orbán, care a promis că nu va fi de acord cu nicio creștere a bugetului UE până când Ungariei nu va fi restabilit accesul la banii europeni.

Comisia intenționează să deblocheze fonduri de aproximativ 13 miliarde de euro înainte de sfârșitul lunii noiembrie, au declarat trei oficiali informați despre discuții pentru FT. Doi dintre aceștia au spus că liderul de la Budapesta a fost deja informat de acest demers, din dorința de a asigura sprijinul lui Orbán pentru creșterea bugetului.

Orice decizie de a debloca plățile către Budapesta este probabil să provoace indignare în rândul parlamentarilor europeni, care au cerut în repetate rânduri o linie dură împotriva guvernului lui Orbán. Parlamentul însă, nu are puterea formală de a bloca plățile către capitaluri, dar poate reține un potențial acord privind creșterea bugetului UE.

Kievul a făcut și el un pas înapoi în relația cu Budapesta, anunțând luni că a scos banca ungară OTP de pe lista sponsorilor de război. Potrivit Agenției Naționale Anticorupție (NAKH), ​​decizia a fost luată deoarece reprezentanții companiilor și țărilor în cauză au ajuns la un acord pentru a pune capăt cooperării cu Rusia.

Ungaria, fonduri suspendate din decembrie 2022

În decembrie anul trecut, UE a înghețat fondurile de coeziune alocate Ungariei în valoare de 22 de miliarde de euro, după ce a decis că nu respectă normele care protejează drepturile omului și statul de drept. Fondurile de coeziune sunt concepute pentru a ajuta membrii mai puțin dezvoltați ai blocului de 27 de țări să reducă decalajul investițional și să-și îmbunătățească infrastructura.

Tot în decembrie 2022, Ungaria s-a opus prin veto unui ajutor financiar în valoare de 18 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru Ucraina. (detalii AICI)

Ungaria a adoptat reforme judiciare în mai, ca răspuns la solicitările de la Bruxelles – care ar permite Comisiei să deblocheze 13 miliarde de euro, mai mult de jumătate din fondurile înghețate, au declarat oficialii sub rezerva anonimatului pentru publicația Financial Times.

Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei, a declarat că Bruxelles-ul a scris guvernului ungar pe 26 septembrie, cerând „clarificări” cu privire la unele detalii ale reformelor.

Progresele în restabilirea accesului Ungariei la fondurile UE au loc în timp ce oficialii de la Bruxelles încearcă să obțină sprijin unanim pentru bugetul său sporit înainte de sfârșitul anului, în special pentru a asigura continuarea ajutorului financiar pentru Kiev.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIVITATE NAȚIONALĂ | GÂNDUL dezvăluie cine pune presiune pe Guvern: MAFIA PĂCĂNELELOR!

VIDEO | Sorin Grindeanu „tranșează” subiectul unei alianțe PSD-PNL în alegeri: „Astăzi, NU există argumente pentru liste comune”

VIDEO | Marcel Ciolacu: Bariera Schengen e ultima rămășiță a divizării Europei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
Oana Lis trece prin momente dificile: ”Nu mai e”. Ce s-a întâmplat cu soția lui...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
SE INTERZICE FUMATUL în aceste locuri! Reguli noi pentru fumătorii din România
Ce secrete vor fi dezvăluite în ultimul episod din „Clanul”
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...