Comisia MCV, convocată pentru prima dată. Ana Birchall: Fiecare instituție să vină cu set de măsuri

Comisia MCV, convocată pentru prima dată. Ana Birchall: Fiecare instituție să vină cu set de măsuri
Publicat: 04/11/2019, 09:52

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, luni, că a invitat la MJ toate instituțiile care fac parte din Comisia MCV, precum și asociațiile profesionale.

„De când ai ieșit raportul MCV v-am anunțat că, în conformitate cu prevederile HG 216, Ministerul Justiției trebuie să convoace această Comisie MCV. Eu mi-am permis și sper să fie de bun augur, ca pe lângă instituțiile care sunt prevăzute în acest HG, să invit și toate asociație profesionale care au un cuvânt de spus în buna desfășurare a sistemului judiciar. Este, cred eu, un moment în care sper să fi reușit să aducem la aceeași masă atât instituțiile, cât și asociațiile profesionale. Sper eu să fie un dialog foarte bun”, a spus Ana Birchall.

Ministrul Justiției a afirmat că va propune, la prima ședință, o ritmicitate în ceea ce privește întrunirea Comisiei MCV.

„O să propun de exemplu ca această comisie MCV să se întâlnească cu ritmicitate. O să propun o dată pe trimestru, spre exemplu, dar sigur că o să întreb și colegii și colegele și o să decidem împreună”, a mai spus spus Ana Birchall.

Ministrul Justiției a afirmat, în continuare, că și-ar dori ca pe lângă analiza proprie, fiecare instituție prezentă în Comisie, că vină cu un set de măsuri și un calendar pentru rezolvarea problemelor din Justiție și ridicarea MCV.

„Aș dori ca fiecare instituție, pe lângă analiza proprie, să vină cu un set de măsuri și cu un calendar și cine este responsabil, pentru că până la urmă cred că este responsabilitatea noastră a tuturor să ne facem nu numai analiza, dar să venim și cu măsuri concrete, astfel încât să garantăm ireversibilitatea progreselor realizate în sistemul judiciar. Cred eu că astăzi o să fie un lucru extrem de important, alături de alte decizii pe care pe care le vom lua astăzi, de exemplu, eu o să mai propun să avem un calendar de măsuri pentru că până la urmă ridicarea MCV e un obiectiv de țară”, a mai spus Birchall.

Ana Birchall a anunțat, încă din 22 octombrie, că va convoca în regim de urgență Comisia MCV la nivel național, compusă din reprezentanți ai instituțiilor care au un rol în privința funcționării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Tags: