• Publicat:
Știri

Comoara care nu a interesat pe nimeni. Cum au stat ascunse „Treptele Romane”, mina de aur a dacilor și a romanilor

Foișorul pe care minerii intrau în galeria Treptele Romane pentru a scoate aurul din inima muntelui a fost renovat după zece ani de ignoranță. Mai mult, pe viitor, galeria va deveni obiectiv turistic.

Galeria Treptele Romane din Hunedoara a fost renovată și Foișorul galeriei minei de aur de pe Valea Musariului a ajuns în administrarea Primăriei Brad, scrie adevărul.ro. Această clădire a ajuns punct turistic pe „Drumul Aurului”.

Circuitul presupune un traseu de 10 km, care pornește de la Muzeul Aurului din Brad, un muzeu unic în Europa, continuă pe valea Musariului, unde pot fi admirate Treptele Romane, urcă la Biserica 12 Apostoli din Ruda, coboară spre fosta mină Gura Barza și în final ajunge la Crișcior, unde turiștii pot merge cu mocănița tocmai până la gara din Brad.

„Clădirea Galeriei «Treptele Romane» de pe Drumul Aurului de la Brad a fost reparată. În vederea amenajării și vizitării în mod organizat și în condiții de siguranță a acestei galerii urmează să mai fie parcurse câteva etape. Într-o primă etapă a fost preluată clădirea și galeria de către administrația publică locală a municipiului Brad. Putem spune că prin această acțiune am reușit să salvăm o parte importantă din istoria de peste două mii de ani a acestor minunate locuri. Totodată, a fost verificată calitatea aerului din subteran, de către specialiștii INSEMEX Petroșani. Le mulțumesc autorităților din cadrul Ministerului Economiei care au răspuns solicitării noastre de preluare a acestei galerii de mină, monument istoric. Pentru relații privind posibilitatea vizitării acestei galerii, acestea vor fi aduse la cunoștință celor interesați în scurt timp, de către Primăria Brad”, a informat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Edilul îi sfătuiește pe turiști să nu vandalizeze construcția străveche. În zona Treptelor va fi amenajat un loc de picnic și galeria subterană va deveni obiectiv turistic.

Galeria de mină „12 Apostoli” și „Treptele romane” ale fostei Exploatări Miniere Brad. Situl arheologic „Treptele Romane” din secolele II-III (situat în extremitatea estică a satului) se găsește actualmente în stare de deteriorare (cod LMI HD-I-s-B-03162). Galeria „12 Apostoli” are o lungime de 180 m și a fost executată din daltă în epoca romană. La capătul galeriei se află „Treptele Romane”.

Inchide