Condamnat definitiv pentru corupție și propus pentru arestare, deputatul Marko Attila susține că este sub protectoratul autorităților maghiare

Redactor:
Biro Attila
Cu dublă cetățenie română și maghiară, Marko Attila și-a pierdut imunitatea parlamentară în decembrie 2014 fiind investigat pentru corupție în dosarul Alinei Bica.

Cu dublă cetățenie, română și maghiară, deputatul Marko Attila și-a pierdut imunitatea parlamentară în decembrie 2014, fiind investigat pentru corupție în dosarul Alinei Bica. Procurorii nu au cerut arestarea sa unui judecător, dar surse judiciare spun că nu ar exista niciun impediment ca parlamentarul să fie adus acasă.

Totuși, avocatul Eugen Iordăchescu, apărătorul deputatului Marko Attila, a declarat la Digi 24 că Marko se află în Ungaria unde, se bucură de „protecție din partea premierului Ungariei, Viktor Orban”.

Ulterior, avocatul deputatului UDMR a declarat pentru gândul că acesta a primit protecția autorităților statului vecin pentru că „are o relație specială cu ambasada Ungariei”, ambasadă care a monitorizat cazul său, a mai transmis avocatul Iordăchescu.

De asemenea, surse politice au declarat pentru gândul că Marko Attila ar avea dublă cetățenie – română și maghiară. Cu toate acestea, surse judiciare au explicat că nu ar exista niciun impediment ca Marko Attila să fie adus în țară în cadrul procedurilor judiciare.

De asemenea, precizăm că autoritățile judiciare din România susțin că știau de prezența lui Marko Attila pe teritoriul Ungariei.

Contactat de gândul, ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a precizat că nu comentează, fiind plecat în teritoriu.

Situația juridică a deputatului UDMR este, în acest moment, următoarea: este condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupție și poate fi propus pentru arestare în dosarul Alinei Bica. Pe 3 decembrie, Camera Deputaților a încuviințat arestarea preventivă a lui Marko Attila, cu 171 voturi „pentru” și 111 voturi „împotrivă”. DNA a cerut arestarea sa pentru abuz în serviciu în legătură cu aprobarea unei despăgubiri de 61 milioane euro considerată supraevaluată de DNA.

DNA nu a mai cerut arestarea deputatului Marko Attila de la judecători, astfel că, în acest moment, pe numele său nu există un mandat de arestare emis de vreo instanță. Surse judiciare au explicat că procurorii nu au mai formulat cererea în fața judecătorilor pentru că ar fi extins cercetările.

În momentul în care Parlamentul a aprobat încuviințarea, Marko Attila se afla în Ungaria. A doua zi după votul din Parlament, el a fost citat la DNA, dar nu s-a prezentat. El a fost citat de procurori pentru a da explicații în dosarul despăgubirilor, în care e vizată și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat la Gândul LIVE că Marko Attila a fost chemat la Budapesta, fix în ziua votului din Parlament, la o ședință inițiată de cabinetul Viktor Orban.

„În ziua votului, a participat la o ședință, unde au participat toți parlamentarii noștri, la invitația guvernului maghiar. A participat la acea ședință. Nu știu dacă a rămas acolo”, a declarat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a afirmat că el știe că Marko Attila este nevinovat în dosarul Bica. „Procurorii DNA nu au cerut arestarea sa. În dosarul Bica există o disjungere. El nu a participat la acea ședință (ședința invocată în dosarul DNA, n.red.), deci nu a semnat. Bănuiesc că de aceea există această diferențiere.Sunt convins că nu a greșit și nu a fost implicat. Nu îi este interzis să plece din țară pentru că nu avea o interdicție”, a declarat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a mai declarat și că în dosarul în care Marko Attila a fost condamnat definitiv, s-a comis o eroare pentru că deputatul „a respectat și ar fi pus în aplicare o lege”.

Deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv în 2014 la trei ani de închisoare cu suspendare în procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile, după ce inițial fusese condamnat la aceeași pedeapsă, dar cu executare.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide