Condiția esențială pusă României de Comisia Europeană pentru ridicarea MCV. Mesajul transmis puterii de la București

Condiția esențială pusă României de Comisia Europeană pentru ridicarea MCV. Mesajul transmis puterii de la București
Publicat: 18/12/2017, 17:59
Actualizat: 25/03/2019, 20:56

„Comisia urmărește îndeaproape procesul legislativ din România și posibilele modificări ale legilor justiției și ale codurilor penale. În cel mai recent raport, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), Comisia a subliniat că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure un proces legislativ deschis, transparent și constructiv privind Legile justiței. De asemenea, Comisia a subliniat în mod clar importanța consultării Comisiei de la Veneția, ca o parte esențială a generării de încredere în aceste reforme”, se arată într-un răspuns al Comisiei Europene.

În documentul citat, remis agenției MEDIAFAX, se arată că în cursul săptămânii trecute, Consiliul a adoptat concluziile privind cel mai recent raport al MCV, care „solicită autorităților române să abordeze în totalitate recomandările formulate de Comisie pentru a încheia cu succes procesul MCV”.

Comisia juridică a Senatului a dat luni raport favorabil cu amendamente admise la Legea ANI, care prevede că interdicțiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI și la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept. În Parlament se află și legea privind statutul magistraților, modificările la codurile penale, pentru punerea în acord cu deciziile CCR, dar și organizarea judiciară.