Conflict fără precedent în Justiție. Ministrul îl acuză pe Procurorul General că acționează împotriva Constituției. UPDATE

Conflict fără precedent în Justiție. Ministrul îl acuză pe Procurorul General că acționează împotriva Constituției. UPDATE
Publicat: 16/08/2017, 19:27
„Sesizarea este întemeiată pe faptul că, acest refuz al domnului Augustin Lazăr, în exercitarea funcției de Procuror General al României, nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituții, principiul loialității față de Constituție, prevederile Constituției României: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) și art. 131 alin (1) așa cum au fost interpretate în jurisprudența Curții Constituționale”, a explicat Ministerul Justiției sesizarea inspecției judiciare în cazul „îndeplinirii atribuțiilor de serviciu” de cătreprocurorul general Augustin Lazăr.
La scurt timp, și Parchetul General a transmis o reacție referitoare la sesizarea Inspecției Judiciare, arătând că, în cursul discuției cu ministrul Justiției, Augustin Lazăr și-a susținut punctul de vedere exprimat și până acum, argumentând că solicitarea Comisiei de anchetă a alegerilor nu are bază legală.
„În acest sens, domnul Augustin Lazăr a reiterat opinia exprimată de către PÎCCJ și transmisă Comisiei în data de 14 iulie 2017, potrivit căreia nu se poate da curs solicitării, întrucât nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară. Menționăm, totodată, faptul că hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei este expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros și etapizat, având la bază studiile realizate la nivelul PÎCCJ și nicidecum o decizie arbitrară”, se arată în comunicatul Parchetului.
Referitor la solicitarea adresată CSM de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public apreciază că aceasta a fost justificată „de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact și consecințe asupra întregului sistem judiciar”.
„Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condițiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziția altor autorități sau instituții, în afara celor cu atribuții privind soluționarea ori verificarea lui. (…) Având în vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței justiției, necesitatea pronunțării acestei instituții într-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc”, subliniază procurorul general.
Precizările vin după ce ministrul Justiției a sesizat Inspecția Judiciară pentru că Augustin Lazăr a refuzat să pună la dispoziția Comisiei de anchetă dosarul, clasat, de altfel, referitor la ceea ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor din 2009.
Miercuri, Tudorel Toader declarase că va avea o discuție cu Augustin Lazăr, după care va sesiza Inspecția Judiciară referitor la refuzul procurorului general de a remite Comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind alegerile din 2009.

„Voi avea o discuție cu domnul procuror general Lazăr și voi sesiza Inspecția Judiciară pentru ca Inspecția Judiciară să verifice conduita pozitivă sau negativă a procurorului general. Mai concret, reținerea dânsului de a furniza documentele solicitate de către comisia de anchetă parlamentară. Personal, am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiunile de serviciu, am convingerea că procurorul general cunoaște modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul ca domnia să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente. Voi vorbi cu dânsul (n.r. Augustin Lazăr), voi vedea ce răspunsuri furnizează, dacă îl voi găsi, apoi voi sesiza Inspecția Judiciară. Nu cred, și o spun cu toată convingerea și știința mea de drept penal, că procurorul general trebuie să întrebe CSM ce să facă, ce să nu facă într-o anumită cauză”, a declarat ministrul Justiției.

Referitor la solicitarea Comisie de anchetă, procurorul general Augustin Lazăr a explicat, vineri, pentru MEDIAFAX, că instituția pe care o conduce respectă Constituția și legile.

„Ministerul Public își desfășoară activitatea respectând strict principiul constituțional al legalității, iar în calitate de procuror general nu doresc să polemizez cu nimeni și nici să comentez acțiunile altora”, a spus, pentru MEDIAFAX, Augustin Lazăr.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis ministrului Justiției solicitarea de a controla modul în care procurorul general Augustin Lazăr își îndeplinește atribuțiile de serviciu și de a sesiza Inspecția Judiciară în cazul acestuia.

„Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 solicită ministrului Justiției, domnul Tudorel Toader, să inițieze > exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr a atribuțiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General și, (…) în calitate de titular al acțiunii disciplinare, să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu exercitarea de către domnul Augustin Lazăr a funcției de Procuror General”, se menționează într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX de către președintele Comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

Potrivit sursei citate, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să „uzeze de autoritatea sa” pentru a „debloca situația gravă” apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, privind alegerile din 2009.

Comisia a precizat că Procurorul General, Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei din data 14.07.2017 interpretând „în mod eronat” prevederi din Codul de procedură penală, Constituție și decizii ale CCR și că a revenit cu o nouă solicitare, demontând juridic toate motivele invocate de acesta.

Comisia de anchetă a menționat, de asemenea, în comunicatul citat și semnat de președintele Oana Florea, că în loc să „colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” așa cum a stabilit CCR, Augustin Lazăr a emis 2 postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public și un comunicat de presă în care își arogă atribuții ale CCR, încălcând două decizii ale acestei instituții.

Parlamentarii din comisie au precizat că Augustin Lazăr, în exercitarea funcției de Procuror General, persistă în a refuza solicitarea Comisiei, încălcând principiul cooperării loiale dintre instituții, principiul loialității față de Constituție, precum și o serie de articole din Constituție și decizii ale CCR.

Comisia de anchetă a scrutinului din 2009 a decis să revină cu solicitarea adresată procurorului general, Augustin Lazăr, pentru a-i pune la dispoziție o copie după dosarul alegerilor și cercetările privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron