Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolog care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”

Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolog care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”
Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolog care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!” / Sursă FOTO: Exploziv TV Neamț
Publicat: 24/11/2020, 10:31
Actualizat: 24/11/2020, 10:33

Noi detalii ies la iveală despre Spitalul Județean de Urgență Neamț unde 15 bolnavi și-au pierdut viața în urma unui incendiu izbucnit la secția ATI. Se pare că organizatorul mutării secției de terapie intensivă de la un etaj la altul a trimis documentația necesară avizului DSP duminică dimineață, după incidentul tragic.

Pe 14 noiembrie 2020, o nouă tragedie lovit România și a arătat din nou care sunt hibele sistemului sanitar din țară – un incendiu a izbucnit pe secția ATI a SJU Neamț în prima zi când pacienții fuseseră mutați de la un etaj la altul.

Cu 10 zile înainte de tragedie, pe 4 noimbrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute de prefectul județului, George Lazăr, și medicul Cătălin Herghelegiu, epidemiolog la spitalul menționat și angajat al DSP Neamț, se anunțase mutarea secției ATI.

„Este o modificare în structura de ATI, fiindcă nu mai sunt paturi suficiente, astăzi un pacient a trebuit să fie cazat în zona de suspecți. Pe lângă spațiul din fosta Neurochirurgie de la etajul 3, facem modificări pentru a caza pacienți confirmați pozitivi și pe etajul 2, zona de suspecți, unde sunt niște saloane mai mari, cu 8 paturi. Ușurăm astfel și activitatea personalului medical, ca să nu se mai împartă între cele două etaje”, declara în conferința de presă Cătălin Herghelegiu.

Însă, DSP-ul a reacționat prompt după incendiu și a anunțat că nu știa despre mutarea secției ATI.

Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolg care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”
Medicul epidemiolog Cătălin Herghelegiu (stânga) & prefectul județului Neamț, George Lazăr (dreapta) / Sursă FOTO: Jurnal FM

DSP-ul nu știa despre mutarea secției ATI

De altfel, Cătălin Herghelegiu susține că afirmațiile din conferința de presă au fost doar atât – afirmații, nu au ținut locul actelor oficiale, potrivit Libertatea.

„Am anunțat că urma să fie făcută mutarea, nu anunțam altceva. Eu sunt angajat al DSP-ului, dar am și un contract de prestări servicii ca epidemiolog în spital. Sunt chestii diferite. Eu fac propuneri în ceea ce privește avizul DSP-ului, nu eu dau avizul, pentru că ar fi conflict de interese”, explică medicul epidemiolog.

Medicul a refuzat să comenteze reacția DSP-ului în acest context.

„Domnul doctor acolo a făcut doar un anunț, că se lucrează la modificări, cu intenția de mutare. Mai departe e strict apanajul spitalului, care trebuia să notifice DSP și să ceară aviz. Într-o conferință de presă poate să zică oricine orice. Putea să zică, eu vreau să fac un bloc, eu vreau să fac un spital nou. Bine, om bun, fă spitalul, dacă ai toate avizele și ai tot ce îți trebuie juridic”, susține prefectul George Lazăr.

„Faptul că medicul lucra și la DSP a fost o capcană”

De cealaltă parte, șeful secției ATI, Liviu Ungureanu, susține că mutarea a fost supervizată de medicul epidemiolog.

„Medicul cu care am pus la punct planul este într-adevăr și angajat al DSP. Noi am căzut în capcana asta, pentru că știam că e și la noi, și la DSP și am zis că el știa tot, conducerea știa… A fost o mare confuzie. Noi am concluzionat că DSP e informat direct. Oricum vorbisem și cu alți doctori de la DSP, trimisesem și un plan cu noua situație”, explică Liviu Ungureanu.

Șeful ATI susține că s-a trimis o adresă către DSP în care se menționa că toți bolnavii de la etajul 2, de pe secția ATI, vor fi mutați, iar ulterior instituția a aprobat mutarea, însă nu în scris.

Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolg care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”
Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la SJU Neamț / Sursă FOTO: ziarpiatraneamt.ro

Mutarea pacienților ar fi fost aprobată de DSP, dar nu în scris

Se pare că pe lângă adresa trimisă de șeful ATI la DSP, medicul epidemiolog intenționa să mai trimită niște documente, respectiv schițele detaliate ale mutării, precum și alte lucruri referitoare la secția de Ortopedie.

Astfel, epidemiologul Herghelegiu a trimis documentele abia duminică dimineață, după incendiu.

„A mai așteptat, și noi nu am știut, că voia să le cupleze și cu niște lucruri de la Ortopedie, să le trimită pe toate odată. De aceea a întârziat. Noi nu știam asta”, precizează doctorul Ungureanu.

De asemenea, în timp ce șeful Secției ATI susține că și conducerea știa de mutarea secției și chiar înainte de a începe și-a sunat din nou șefii pentru a le cere încă o dată aprobarea.

Fostul director habar nu a avea de mutare: „Luni am aflat că de fapt nu s-a obținut avizul”

Totuși, de cealaltă parte, fostul director al spitalului, Lucian Micu, susține că a aflat despre mutarea secției abia la momentul tragediei.

„Vineri dimineața, la ședința operativă pe care am făcut-o și la care a participat și medicul epidemiolog, am fost informat că s-au terminat lucrările. După care i-am dat dispoziție să obțină avizul. Mai departe, luni am aflat că de fapt nu s-a obținut avizul”, explică Lucian Micu, care și-a dat demisia după tragedie.

Totodată, acesta este de părere că circuitele electrice din secția de la etajul doi nu funcționau la capacitate maximă, fiind prevăzute pentru 9 paturi, iar la momentul incendiului se aflau 8 în fiecare salon.

Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolg care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”
Lucian Micu, fostul director al SJU Neamț / Sursă FOTO: Lucian Micu – Facebook
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât