Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolog care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”

Redactor:
Alexandra Mortu
Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolog care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”
Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolog care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!” / Sursă FOTO: Exploziv TV Neamț

Noi detalii ies la iveală despre Spitalul Județean de Urgență Neamț unde 15 bolnavi și-au pierdut viața în urma unui incendiu izbucnit la secția ATI. Se pare că organizatorul mutării secției de terapie intensivă de la un etaj la altul a trimis documentația necesară avizului DSP duminică dimineață, după incidentul tragic.

Pe 14 noiembrie 2020, o nouă tragedie lovit România și a arătat din nou care sunt hibele sistemului sanitar din țară – un incendiu a izbucnit pe secția ATI a SJU Neamț în prima zi când pacienții fuseseră mutați de la un etaj la altul.

Cu 10 zile înainte de tragedie, pe 4 noimbrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute de prefectul județului, George Lazăr, și medicul Cătălin Herghelegiu, epidemiolog la spitalul menționat și angajat al DSP Neamț, se anunțase mutarea secției ATI.

„Este o modificare în structura de ATI, fiindcă nu mai sunt paturi suficiente, astăzi un pacient a trebuit să fie cazat în zona de suspecți. Pe lângă spațiul din fosta Neurochirurgie de la etajul 3, facem modificări pentru a caza pacienți confirmați pozitivi și pe etajul 2, zona de suspecți, unde sunt niște saloane mai mari, cu 8 paturi. Ușurăm astfel și activitatea personalului medical, ca să nu se mai împartă între cele două etaje”, declara în conferința de presă Cătălin Herghelegiu.

Însă, DSP-ul a reacționat prompt după incendiu și a anunțat că nu știa despre mutarea secției ATI.

Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolg care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”
Medicul epidemiolog Cătălin Herghelegiu (stânga) & prefectul județului Neamț, George Lazăr (dreapta) / Sursă FOTO: Jurnal FM

DSP-ul nu știa despre mutarea secției ATI

De altfel, Cătălin Herghelegiu susține că afirmațiile din conferința de presă au fost doar atât – afirmații, nu au ținut locul actelor oficiale, potrivit Libertatea.

„Am anunțat că urma să fie făcută mutarea, nu anunțam altceva. Eu sunt angajat al DSP-ului, dar am și un contract de prestări servicii ca epidemiolog în spital. Sunt chestii diferite. Eu fac propuneri în ceea ce privește avizul DSP-ului, nu eu dau avizul, pentru că ar fi conflict de interese”, explică medicul epidemiolog.

Medicul a refuzat să comenteze reacția DSP-ului în acest context.

„Domnul doctor acolo a făcut doar un anunț, că se lucrează la modificări, cu intenția de mutare. Mai departe e strict apanajul spitalului, care trebuia să notifice DSP și să ceară aviz. Într-o conferință de presă poate să zică oricine orice. Putea să zică, eu vreau să fac un bloc, eu vreau să fac un spital nou. Bine, om bun, fă spitalul, dacă ai toate avizele și ai tot ce îți trebuie juridic”, susține prefectul George Lazăr.

„Faptul că medicul lucra și la DSP a fost o capcană”

De cealaltă parte, șeful secției ATI, Liviu Ungureanu, susține că mutarea a fost supervizată de medicul epidemiolog.

„Medicul cu care am pus la punct planul este într-adevăr și angajat al DSP. Noi am căzut în capcana asta, pentru că știam că e și la noi, și la DSP și am zis că el știa tot, conducerea știa… A fost o mare confuzie. Noi am concluzionat că DSP e informat direct. Oricum vorbisem și cu alți doctori de la DSP, trimisesem și un plan cu noua situație”, explică Liviu Ungureanu.

Șeful ATI susține că s-a trimis o adresă către DSP în care se menționa că toți bolnavii de la etajul 2, de pe secția ATI, vor fi mutați, iar ulterior instituția a aprobat mutarea, însă nu în scris.

Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolg care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”
Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la SJU Neamț / Sursă FOTO: ziarpiatraneamt.ro

Mutarea pacienților ar fi fost aprobată de DSP, dar nu în scris

Se pare că pe lângă adresa trimisă de șeful ATI la DSP, medicul epidemiolog intenționa să mai trimită niște documente, respectiv schițele detaliate ale mutării, precum și alte lucruri referitoare la secția de Ortopedie.

Astfel, epidemiologul Herghelegiu a trimis documentele abia duminică dimineață, după incendiu.

„A mai așteptat, și noi nu am știut, că voia să le cupleze și cu niște lucruri de la Ortopedie, să le trimită pe toate odată. De aceea a întârziat. Noi nu știam asta”, precizează doctorul Ungureanu.

De asemenea, în timp ce șeful Secției ATI susține că și conducerea știa de mutarea secției și chiar înainte de a începe și-a sunat din nou șefii pentru a le cere încă o dată aprobarea.

Fostul director habar nu a avea de mutare: „Luni am aflat că de fapt nu s-a obținut avizul”

Totuși, de cealaltă parte, fostul director al spitalului, Lucian Micu, susține că a aflat despre mutarea secției abia la momentul tragediei.

„Vineri dimineața, la ședința operativă pe care am făcut-o și la care a participat și medicul epidemiolog, am fost informat că s-au terminat lucrările. După care i-am dat dispoziție să obțină avizul. Mai departe, luni am aflat că de fapt nu s-a obținut avizul”, explică Lucian Micu, care și-a dat demisia după tragedie.

Totodată, acesta este de părere că circuitele electrice din secția de la etajul doi nu funcționau la capacitate maximă, fiind prevăzute pentru 9 paturi, iar la momentul incendiului se aflau 8 în fiecare salon.

Confuzii de proporții la SJU Neamț. Șeful secției ATI: „Medicul epidemiolg care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu!”
Lucian Micu, fostul director al SJU Neamț / Sursă FOTO: Lucian Micu – Facebook
Un nou transfer istoric între Gigi Becali şi Gheorghe Hagi. FCSB dă marea lovitură în...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a serii
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
9 din 10 oameni NU POT rezolva acest exercițiu. Tu ce raspuns vezi?
Avea un viitor luminos în față, dar totul s-a năruit într-o secundă! Drama tânărului de...
Donald Trump, discurs ULUITOR la plecarea din Casa Albă: 'Ne vom întoarce'
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Șmecher de Dorobanți
Miile de oi înecate după eşuarea navei Queen Hind, descoperite într-o groapă în judeţul Tulcea
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a serii
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Robert Turcescu îl umilește public pe Nicușor Dan. Ce poezie i-a scris: „Roagă-te la liturghie...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
De ce au murit, de fapt, bătrânii din Norvegia vaccinații anti-COVID. Valeriu Gheorghiță a dezvăluit...
Lipsa de zinc slăbește imunitatea și te expune riscului de infecții. Care sunt semnele alarmante?
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide