Consiliul Concurenței are o veste proastă pentru români: Ne temem că retailerii se vor înțelege între ei să păstreze în profituri reducerea TVA

Consiliul Concurenței are o veste proastă pentru români: Ne temem că retailerii se vor înțelege între ei să păstreze în profituri reducerea TVA
Publicat: 11/05/2015, 14:50

Bogdan Chirițoiu a declarat la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce monitorizează prețurile, iar dacă vor fi indicii că sunt înțelegeri ilegale între producători și/sau magazine vr fi făcute investigații, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Guvernul ne-a solicitat să monitorizăm ce se întâmplă în această perioadă cu ocazia reducerii TVA. Ne e teamă că pot să apară înțelegeri între magazine, între lanțuri de magazine, între producători, care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea TVA. Monitorizăm și vrem să vedem ce s-a întâmplat cu nivelul prețurilor după ce Guvernul a făcut anunțul cu reducerea TVA și să vedem după 1 iunie în ce măsură se transmite reducerea de TVA în prețul la raft. Dacă vor fi indicii că sunt înțelegeri ilegale între producători și/ sau magazine vom deschide investigații”, a spus Chirițoiu.

El a adăugat că instituția pe care o conduce nu va putea prinde toți „corupții și hoții”.

„Important este să prindem destui și să dăm amenzi suficient de mari astfel încât oamenii să se gândească de trei ori înainte de a încălca legea”, a subliniat Bogdan Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței și alți membri ai conducerii instituției participă, luni, la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu mediul de afaceri și cu reprezentanții administrației locale.

Raportul analizat săptămâna trecută de Guvern privind prețurile la alimente din marile magazine nu prezintă informații legate de creșterea acestora înainte de reducerea TVA, Consiliul Concurenței urmând să ceară informații retroactive privind prețurile practicate și să verifice, aleatoriu, aproximativ 600 de magazine

Raportul, redactat de către Ministerul Agriculturii, relevă că patru mari magazine, respectiv Cora, Kaufland, Selgros și Carrefour, s-au angajat ca din luna iunie, când TVA va scădea la alimente la 9%, să afișeze la raft atât prețul vechi, cât și pe cel nou, iar Carrefour și Auchan au promis că vor îngheța prețurile până la acea dată, Kaufland luând la rândul său în calcul această propunere.

Billa, Metro, Profi și Auchan vor decide în perioada următoare dacă vor afișa, din iunie, prețul vechi și pe cel nou la raft.

Mega Image și Lidl nu au participat la discuția organizată de Ministerul Agriculturii.

Conform documentului, Consiliul Concurenței a comunicat asociațiilor profesionale ale retailerilor și producătorilor că pot recomanda membrilor să scadă prețurile cu minimum 12%, după reducerea TVA, și i-a anunțat că va verifica la nivel național evoluția prețurilor și după scăderea TVA, pentru a vedea dacă efectul este menținut în timp.

„Dacă piața de retail este una concurențială, ne așteptăm ca transferul reducerii TVA la alimente să fie resimțit în evoluția prețurilor la raft. Chiar dacă pot exista fenomene locale de creștere a prețurilor, date de puterea de piață superioară a unor magazine și/sau a unor producători, la nivelul pieței în ansamblu astfel de fenomene nu pot fi decât temporare. Eventuale creșteri de prețuri pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie ar trebui să fie doar temporare în zonele cu concurență ridicată, deoarece prețul ar trebui scă scadă cu reducerea de TVA plus creșterea anterioară de preț, întorcându-se la nivelul de echilibru. Consiliul Concurenței va analiza în ce măsură în practică se va întâmpla sau nu a;a ;i care vor fi cauzele”, se afirmă în raport.

Documentul menționează „eventuale creșteri de prețuri pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie” și precizează că, urmare a informațiilor pe această temă din presă, Ministerul Agriculturii a dispus verificări în București, Brașov, Cluj, Dolj, Iași, Sibiu și Timiș, direcțiile din minister urmând însă să prezinte conducerii o notă informativă în care să indice eventuale astfel de majorări.î

Și Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a verificat marile magazine la nivel național, dar a identificat doar nereguli constând în utilizarea de expresii precum „ieftin” sau „discounter garantat” care induceau ideea unui preț redus, dar fără afișarea prețului actual de vânzare, lipsa afișării prețurilor, etichetarea neconformă, nerespectarea condițiilor de depozitare.

Presa a relatat însă că mari lanțuri de magazine ar fi majorat prețurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reacționat spunând că Guvernul nu poate îngheța prețurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituționale și europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianții nu scad prețurile la raft după diminuarea TVA.

El a cerut ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței să verifice atent situația prețurilor din magazine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU