Contrabandiștii de țigări devin tot mai inventivi. Care este cea mai spectaculoasă metodă descoperită de polițiști

Contrabandiștii de țigări devin tot mai inventivi. Care este cea mai spectaculoasă metodă descoperită de polițiști
Publicat: 07/05/2013, 08:59
Actualizat: 03/07/2013, 21:59

Țigările de contrabandă sunt aduse în România, folosind de la căruțe la planoare, prin numeroase metode, spun polițiștii de frontieră, care au confiscat, în intervalul ianuarie-martie, țigări de 47,3 milioane lei, valoare de cinci ori mai mare decât cea din perioada similară din 2012.

„Traficul ilegal cu țigări a luat o amploare deosebită, în ultimii ani, la frontierele României, traficanții mizând pe profitul impresionant pe care îl pot obține din comercializarea la negru pe piețele de desfacere din țara noastră, precum și în cele din Occident, unde prețul unui pachet de țigări este de patru ori mai mare decât în România”, precizează Poliția de Frontieră, într-o analiză obținută de MEDIAFAX.

Dimensiunile fenomenului în prezent rezultă și din rezultatele operațiunilor desfășurate de polițiștii de frontieră.

Astfel, conform documentului citat, din ianuarie și până la sfârșitul lui martie, la granițe au fost confiscate 3,7 milioane de pachete de țigări, în valoare de aproximativ 47.300.000 de lei, și au fost destructurate șapte grupuri organizate de traficanți, din care făceau parte 59 de persoane.

Anul trecut, în aceeași perioadă, polițiștii au confiscat 1,1 milioane de pachete de țigări, evaluate la 9.400.000 de lei, fiind depistate șase grupări, din care făceau parte 32 de persoane.

Potrivit polițiștilor de frontieră, majoritatea persoanelor implicate în traficul cu țigări provin din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Rusia, Siria și Bulgaria, zonele cele mai active din acest punct de vedere fiind la granițele cu Ucraina și Serbia.

Referitor la rutele mărfii de contrabandă, polițiștii de frontieră au stabilit că, la granița de est, predomină țigările produse în Republica Moldova. Acestea ajung în România prin punctele de frontieră, fie în cantități mari, în mașini special amenajate, fie în cantități mici, încadrate plafonului vamal, aduse de persoane fizice.

La frontiera de nord, țigările de origine ucraineană sunt aduse în țară de grupuri infracționale bine organizate, cu segmente în străinătate, care se ocupă cu introducerea baxurilor cu țigări în România peste frontiera „verde”.

În județele din sud-vestul țării sunt descoperite, în general, țigări de calitate medie și superioară, achiziționate din magazinele duty-free și transportate peste frontieră, în cantități mici, de persoane fizice.

„Mijloacele și metodele folosite de aceste grupări sunt diversificate, particularizate și adaptate permanent, atât în funcție de măsurile adoptate de autorități, cât și de condițiile concrete de derulare a operațiunilor”, se mai arată în analiza Poliției de Frontieră.

Astfel, spun polițiștii de frontieră, au fost identificate cinci principale soluții la care recurg traficații de tutun.

Prima dintre acestea constă în traversarea fâșiei verzi, prin locurile care prezintă condiții de relief accidentat, unde polițiștii nu pot patrula cu autoturismele de serviciu.

A doua modalitate presupune tranzitarea repetată a frontierei în decursul aceleiași zile, la fiecare drum fiind adusă în țară o cantitate de țigări în limita admisă de lege.

În ce privește al treilea mod de introducere a țigărilor în țară, contrabandiștii ascund marfa în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse. Polițiștii de frontieră au explicat că mașinile vechi sunt folosite de contrabandiști pentru ca, în cazul în care acestea sunt confiscate, pierderile să fie cât mai mici.

În alte situații, sunt folosite serviciile unor firme de transport internațional de marfă. Contrabandiștii apelează la transportatori care fac regulat curse externe atât pe spațiul ex-sovietic (de proveniența al produselor), cât și în statele occidentale (piețele principale de desfacere a țigaretelor netimbrate), fiind preferate în special autocamioanele care intră în România încărcate cu legume, fructe, combustibili sau șervețele de hârtie. Aceasta metodă a fost folosită mai ales la ieșirea din țară pe frontiera de vest, dar și la intrare, la granița sud-vestică și estică, se arată în analiza Poliției de Frontieră.

Cea de-a cincea situație identificată de polițiștii de frontieră constă în distribuirea mărfii în cantități mici la cât mai multe magazine, îndeosebi în sate și comune, pentru a îngreuna depistarea țigărilor de contrabandă.

Țigările sunt ferite de ochii polițiștilor prin opt metode.

Astfel, unii traficanți folosesc metoda „capac”, care constă în ascunderea pachetelor de țigări printre alte categorii de mărfuri, îndeosebi cu baza de impozitare mică, tranzitate în mod legal prin punctele de trecere a frontierei.

În analiza polițiștilor este menționată apoi metoda cablului. Aceasta, utilizată în zona frontierei riverane, presupune trecerea baxurilor cu țigări pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă.

Tot pentru trecerea țigărilor peste apă a fost inventată și metoda „curbei”. Potrivit polițiștilor de frontieră, contrabandiții aleg o zonă în care cursul de apă ce desparte România de țara vecină face un cot și dau drumul unui bax închis ermetic, care, dus de curent, ajunge pe malul opus.

O altă metodă constă în „antifonarea” mașinilor cu țigări, constând în ascunderea pachetelor în cauciucuri, lonjeroane, portiere ori în utilizarea pereților dubli.

De asemenea, s-au întâlnit situații în care țigările au fost lipite pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genți cu fund dublu ori au fost camuflate în transporturi de carburanți sau cu proprietăți fizico-chimice deosebite, care pot crea dificultăți la verificarea cu echipamente de tip Rapiscan sau cu sonda optică.

În zonele de frontieră muntoase, contrabadiștii folosesc căruțe, profitând de relieful greu accesibil, care face dificilă verificarea traseelor.

Conform analizei Poliției de Frontieră, au fost înregistrate și cazuri în care traficanții de țigări folosesc mașini înmatriculate în state ale Uniunii Europene, pentru a nu atrage atenția autorităților de la granița cu Republica Moldova, Ucraina și Serbia.

Cea mai spectaculoasă metodă descoperită de polițiști este folosirea de către contrabandiști a unor deltaplane și planoare modificate pentru transportul baxurilor de țigări peste frontieră.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii