Contre în Camera Deputaților după ce mai mulți parlamentari nu purtau corespunzător masca de protecție: „Legea-i lege, nu tocmeală” – VIDEO

Publicat: 13/04/2021, 16:59
Actualizat: 13/04/2021, 17:03

Ședința de plen a Camerei Deputaților care a avut loc marți, 13 aprilie, a fost una cu întreruperi după ce mai mulți parlamentari au refuzat să poarte masca de protecție în mod corespunzător invocând motive medicale, dar nu numai. 

Președinta de ședință, Cristina Prună, le-a atras atenția unor parlamentari, în timpul ședinței de plen, în ceea ce privește purtarea corectă a măștii de protecție. Este vorba de deputații Daniel Ghiță și Dumitru Coarnă de la PSD, respectiv Lucian Florin Pușcașu de la AUR.

„Aş vrea să vă conformaţi, dacă nu, să părăsiţi sala de plen. În caz contrar, mă vad nevoită să aplic sancţiuni, conform articolului 244. Corespunzător înseamnă să vă puneţi masca deasupra nasului, domnul Ghiţă”, le-a atras atenția Cristina Prună.

Fiecare parlamentar a invocat o scuză în ceea ce privește purtarea corectă a măștii – probleme medicale.

Purtarea măștii de protecție, subiect de contre în Camera Deputaților

Dumitru Coarnă (PSD) a transmis faptul că are probleme de sănătate și astfel a obținut o adeverință medicală prin care este exceptat de la purtarea măștii de protecție.

„Eu am probleme de sănătate. Ordinul comun 874, al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Interne, care are reguli şi excepţie. La excepţie sunt trecute anumite categorii de persoane care, cu avizul medicului, sunt exceptate de la portul măştii. Eu am această adeverinţă medicală, am toate documentele medicale necesare. O port de multe ori din respect, dar în momentul în care mă sufoc la propriu trebuie să iau aer că altfel nu mai pot să rămân în sală. Este lege în sensul ăsta. Înainte să faceţi aprecieri, mă gândeam că era bine ca şi dumneavoastră să citiţi legea, nu să faceţi aprecieri ultimative, de parcă sunteţi deţinătorul adevărului absolut”, a declarat Dumitru Coarnă de la tribuna Camerei Deputaţilor.

În acest caz, Cristina Prună i-a cerut parlamentarului social-democrat să depună adeverința respectivă la Biroul Permanent și i-a solicitat liderului grupului parlamentar PSD să îl atenționeze pe Daniel Ghiță să își pună masca.

Daniel Ghiță, amenințat cu evacuarea din sală

„Dacă nu, mă văd nevoită să cer chestorilor să îl invite afară din sală. Şi mai avem încă o opţiune, anume să suspendăm această şedinţă până când toată lumea se conformează”, a transmis Cristina Prună.

Și Daniel Ghiță a invocat motive medicale care îi permit să nu poarte masca de protecție.

„Doamna preşedintă, nu mai daţi exemple numai de la PSD. Domnul Bulai data trecută nu a purtat mască. Eu am certificat medico-legal, adică adeverinţă medicală. Vă rog frumos să recitiţi legea, apoi să veniţi aici să ne ţineţi lecţii de morală. Dictatura USR PLUS”, a declarat Daniel Ghiţă.

Parlamentar AUR: „La ce ne ajută masca asta nu a reuşit nimeni să dovedească”

De asemenea, și Lucian Florin Pușcașu, deputat AUR, și-a motivat comportamentul susținând că a încercat să cumpere măști de protecție, însă pe prospecte se specifica că nu protejează împotriva virusului.

„Am încercat să rămân o prezenţă discretă şi să imi fac treaba aşa cum cred eu că trebuie să o fac, fiind trimis aici de către alegătorii mei. Se pune accent doar pe aspectul formal al portului măştii, din punctul meu de vedere un lucru care nu este dublat de nicio convingere din partea nimănui. Există o lege, probabil, pentru portul măştii, dar nu se spune ce fel de mască, dacă port o astfel de mască sau dacă îmi pun un năvod la gură. Simbolic, trebuie să reprezint o persoană care vrea să poarte mască fiindcă i se spune aşa. La ce ne ajută masca asta nu a reuşit nimeni să dovedească. Pe toate prospectele măştilor pe care am încercat să le cumpăr scrie că nu mă protejează, scrie că nu se garantează niciun fel de netransmitere a virusului, dar dacă simbolic fac gestul de a pune mască, sunt apreciat ca fiind o persoană care vă respectă. Din punctul meu de vedere suntem în instituţia numită Parlamentul României care presupune un respect mult mai profund, nu unul formal. Nu masca dovedeşte respectul pentru această instituţie, v-as ruga să înţelegem şi să discutăm lucrurile astea de la nivelul la care suntem”, a susținut Lucian Florin Puşcaşu.

Ulterior, ședința a fost reluată după consultarea cu liderii de grup.

„Masca înseamnă respectul faţă de colegii dumneavoastră de aici, din Cameră, iar portul măştii este obligatoriu confirm legii şi, din câte ştiu eu, legea e lege, nu tocmeală”, a încheiat contrele Cristina Prună.

Și senatoarea Diana Șoșoacă a avut un schimb dur de replici cu un reprezentant PNL, marți, tot din aceeași cauză – purtarea măștii de protecție. Aceasta a venit cu mască la audieri din Comisia Juridică din Parlament, însă era una neconformă, transparentă și care nu acoperea nasul și gura.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte