Conturile Universității Valahia din Târgoviște ar putea fi blocate prin executare silită

Conturile Universității Valahia din Târgoviște ar putea fi blocate prin executare silită
Publicat: 04/02/2013, 13:44
Actualizat: 31/03/2019, 12:10

Conturile Universității Valahia din Târgoviște ar putea fi blocate, după ce sindicatul a câștigat în instanță acordarea unor drepturi salariale către cele aproximativ 350 de cadre și a apelat la un executor judecătoresc, care spune că va dispune blocarea conturilor instituției cel târziu marți.

Potrivit reprezentanților Sindicatulului Alma Mater din Universitatea Valahia din Târgoviște, luni expiră termenul acordat de către executor, iar marți conturile universității vor fi blocate.

Conform sursei citate, există o decizie judecătorească definitivă și irevocabilă privind acordarea unor drepturi salariale în baza Legii 221/2008 pentru cele aproximativ 350 de cadre didactice și nedidactice ale universității.

Pentru că reprezentanții Universității Valahia nu au pus în aplicare hotărârea judecătorească, sindicatul din universitate a apelat la un executor judecătoresc care ar fi urmat ca luni să pună în aplicare executarea silită, prin blocarea conturilor instituției.

„În cursul anului 20112 am obținut o hotărâre judecătoreasca definitivă și irevocabilă privind acordarea unor drepturi salariale în baza Legii 221 pe 2008. Aceste drepturi au fost eșalonate, iar în 2012 ar fi trebuit să primim 5%. În februarie anul trecut am informat noua conducere a universității că trebuie să găsim soluții pentru a pune în aplicare decizia instanței. De fiecare dată rectorul a avut o poziție de sfidare, de negare a rezolvării acestei probleme, de fiecare dată mi s-a spus nu. Suma totală pe care am câștigat-o în instanță este în jur de 66 de miliarde de lei vechi, iar prima tranșă de 5 la sută reprezintă aproximativ 3,6 miliarde de lei vechi, plus indicele de inflație. Aproximativ 350 de cadre ar trebui să primească acești bani. A trebuit să apelăm la executorul judecătoresc pentru că nu am găsit altă cale. Am încercat să facem toate demersurile posibile, însa nu s-a putut”, a declarat, luni, președintele Sindicatului din Învățământul Superior Didactic, Didactic Auxiliar și Nedidactic, Elena Ciungu.

La rândul său, executorul judecătoresc Tănase Traian Marian a precizat că în 25 ianuarie Judecătoria Târgoviște a încuviințat executarea silită a Universității Valahia, iar în 28 februarie a fost emisă către instituția de învățământ superior o somație de executare prin care a fost acordat un termen de cinci zile.

„Termenul expiră astăzi (luni -n.r.), urmând ca în cursul zilei, cel târziu mâine să se dispună blocarea conturilor acestei instituții. Nu am primit niciun răspuns oficial din partea universității, am avut doar o discuție cu domnul rector. Această executare o consider perfect legală. În 1 februarie a existat o cerere promovată de Universitatea Valahia privind suspendarea executării silite, cerere care a fost respinsă de către instanță. În momentul de față mai există și o contestație la executare, cu termen 20 februarie”, a declarat, luni, executorul judecătoresc.

În replică, Călin Oros, rectorul Universității Valahia, susține că tranșa de 5% nu a fost acordată în 2012 pentru că acești bani nu erau prevăzuți în bugetul instituției, dar pe parcursul acestui an vor fi plătite toate restanțele, inclusiv cele pentru 2013.

„Nu se pune problema executării silite. Este absolut adevărat că a existat o acțiune în instanță a sindicatului universității pentru recuperarea unor drepturi salariale care nu au fost acordate. Aceste drepturi salariale ar fi trebuit acordate fracționat în anii 2012, 2013 și 2014. Pentru anul 2012 nu s-au acordat aceste drepturi pentru că ele nu au fost trecute în buget. Pentru 2013 vom acorda 10 la sută, urmând ca diferența să fie acordată în 2014. Problema va fi rezolvată, universitatea are stabilitate economică, însă aceste sume din urmă pot fi acordate doar dacă găsim o sursă de finanțare – fie finanțarea de bază dată de către Ministerul Educației, fie din venituri proprii ale universității”, a declarat rectorul Universității de stat Valahia

Acesta mai spune că se va întâlni luni, la București, cu ministrul delegat pentru Învățământ Superior și Cercetare, Mihnea Costoiu, pentru a găsi o soluție de acordare a acestor drepturi salariale.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPTĂM PE PAGINA FACEBOOK GANDUL EDUCATIE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului