Corlățean: Identitatea românească din Harghita și Covasna trebuie sprijinită cu mai multă forță

Corlățean: Identitatea românească din Harghita și Covasna trebuie sprijinită cu mai multă forță
Publicat: 21/09/2014, 20:29
Actualizat: 04/02/2019, 22:37

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a participat, duminică, alături de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și de numeroși credincioși, la Liturghia Arhierească oficiată în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc de către IPS Ioan Selejan și un sobor de preoți, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și de la întronizarea IPS Ioan în scaunul arhieresc, fiind primul episcop pe care l-au avut ortodocșii din cele două județe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Titus Corlățean a afirmat că „identitatea românească” din Harghita și Covasna trebuie sprijinită „mai bine și cu mai multă forță și înțelepciune”, întrucât românii din cele două județe au drepturi și trebuie respectați, fiind cetățenii „țării Mamă – România”, care „trebuie să rămână în continuare unitară, trebuie să rămână stabilă, cu pace și înțelegere”.

„Este nevoie să sprijinim identitatea românească mai bine și cu mai multă forță și înțelepciune. Pentru că românii de aici, din Covasna și Harghita, au și ei drepturi, și ei trebuie respectați, și ei fac parte din țara noastră Mamă – România, care trebuie să rămână în continuare unitară, trebuie să rămână stabilă, cu pace și înțelegere”, a spus Corlățean.

La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Dușa, a spus că în cele două decenii de păstorire IPS Ioan Selejan a înființat parohii în toate localitățile din cele două județe, a construit biserici și a reclădit bisericile distruse în urmă cu 40-45 ani, fiind, totodată, „un om de mare valoare, de echilibru”, care a îndemnat la buna înțelegere între locuitorii celor două județe, indiferent de etnie.

„Acum 20 ani, o mână de români, de intelectuali, de foști primari, de români adevărați, băteau la porțile Partiarhiei și Guvernului pentru a li se îndeplini o dorință, înființarea Episcopiei de Covasna și Harghita. Și această dorință s-a împlinit și a fost mare bucurie”, a reamintit Mircea Dușa.

Ministrul Dușa i-a oferit IPS Ioan un coș cu flori în culorile tricolorului românesc și i-a transmis, din partea premierului Victor Ponta, „La mulți ani, sănătate”, asigurându-l că „are o apreciere deosebită” pentru ceea ce „a făcut în această zonă pentru români și pentru Biserica Ortodoxă”.

IPS Ioan le-a mulțumit celor care au fost prezenți atât în urmă cu 20 de ani, la întronizarea sa ca episcop al Covasnei și Harghitei, cât și la Liturghia aniversară și a făcut apel la unitatea credincioșilor, îndemnându-i să își iubească semenii.

„Vă îndemn să nu urâți, să nu dezbinați, chiar dacă sunteți liberi a face lucrul acesta, ci iubiți, mângâiați, cercetați pe cei care sunt pe lângă frățiile voastre în necazuri și nevoi”, a spus IPS Ioan Selejan.

Înaltul arhiereu a conferit „Crucea Munților”, primul ordin emis de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, persoanelor care au sprijinit, în ultimele două decenii, episcopia și comunitatea românească din cele două județe, între acestea aflându-se ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, magistratul Valer Dorneanu, ministrul Apărării, Mircea Dușa, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, prefectul Marius Popică al Covasnei și fostul prefect, actual subprefect de Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Aniversarea împlinirii a 20 de ani de la întronizarea IPS Ioan ca prim episcop al nou-înființatei Episcopii ortodoxe a Covasnei și Harghitei a continuat cu o agapă creștinească la care au fost invitați toți participanții la Liturghia Arhierească.

Arhiepiscopul ortodox al Covasnei și Harghitei, IPS Ioan Selejan, absolvent al Facultății de Instalații și Automatizări din București, al Seminarului Teologic din Craiova și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a urmat, în paralel, în perioada 1991-1994, două studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice și altul în Egiptologie și Orientalistică.

În anul 1994, a fost hirotesit Arhimandrit și numit Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim și Iordan, de unde a fost chemat în țară pentru ocuparea funcției de episcop, întâistătător al nou înființatei Episcopii a Covasnei și Harghitei, cu sediul la Miercurea Ciuc.

Hirotonirea a avut loc în 20 iulie la Mănăstirea „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Toplița, iar în 25 septembrie 1994 a fost instalat episcop.

În septembrie 2007, IPS Ioan Selejan a fost unul din cei trei candidați la scaunul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române.

În iunie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat episcopului Ioan al Covasnei și Harghitei titlul de arhiepiscop onorific, fiind ridicat în noua funcție arhierească în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”